22 March 2014

Siapa Yang Makan Donut dan Falafel Saya?

[Kredit]

Ha, bagaimana perasaan bermu-a-ya-syah dengan hadek-hadek bulatan gembira anda? Cukup nikmat dan menyegarkan bukan..?

Adakah ini anda merasakan anda sudah cukup mengenali mad'u anda itu? Op op, belum lagi! Jangan lupa, muayasyah adalah proses yang berterusan; hanya akan berhenti apabila anda atau si mad'u anda itu sudah tidak bernyawa lagi! 

Err.

Pandang atas, tangan di dada.

Baiklah, seperti yang dijanjikan, kali ini saya akan berkongsi pula dengan anda bagaimanakah caranya untuk berdakwah fardhiyyah (DF) kepada pelbagai jenis orang di luar sana. Memandangkan di luar sana ada berbilion jenis manusia, ijinkan saya membahagikan mereka kepada empat golongan yang terbesar:

 1. Ahli keluarga
 2. Sahabat handai
 3. Rakan sekerja
 4. Manusia awam (Baca: Random)
 
Seperti yang pernah dibincangkan sebelum ini (rujuk artikel 'Donut dan Falafel: Muayasyah), apabila kita berbicara tentang DF, kita tidak boleh lari daripada memfokuskan pada hati. Malah dalam 7 marhalah DF, 2 anak tangga yang pertama adalah sangat berkait dengan hati.
 
Sayugia saya akan lebih banyak berkongsikan tentang metod dan kaedah untuk menyentuh lantas membuka pintu-pintu hati empat golongan seperti di atas.
 
Ehem. Baiklah. Anda telah bersedia dengan semangkuk popkon panas perisa karamel dan segelas minuman berkarbonat jenama yang tidak diboikot? Marilah! 
 
Ahli Keluarga
Dalam banyak-banyak golongan yang disenaraikan, saya kira ahli keluargalah yang paling sukar sekali untuk didakwahkan. Mengapa? Kerana merekalah orang yang paling dekat dan rapat dengan kita. Ironi bukan?
 
Namun perlu diingatkan bahawa antara perintah dakwah yang terawal yang diturunkan kepada ar-Rasul SAW adalah untuk baginda menyampaikan risalah Islam kepada ahli-ahli keluarganya. Tidak boleh tidak, suka atau tidak, kita wajib menyampaikan kebenaran kepada mereka ini, terutamanya buat anda yang mempunyai latar belakang keluarga yang, err *garu-garu kepala*, pegangan agamanya tidaklah sekuat mana. 
 
Di sinilah DF amat berguna sekali. Kerana di peringkat awalan DF, anda tidak perlu langsung pon menyebut tentang tanggungjawab menaati perintah Allah, urgensi mengikut sunnar Rasulullah SAW, apatah lagi mengajak mereka berbulatan gembira dan menyertai kumpulan ODOJ anda. Eh. Fokus utamanya adalah untuk merapatkan hubungan dengan mereka lantas merompak hati-hati mereka ini. Wah!
 
Untuk ahli-ahli keluarga, terutamanya Puan Mama dan Inche Papa, senjata yang paling berkesan untuk menyentuh hati-hati mereka adalah dengan anda menunjukkan akhlak terbaik yang menyejukkan perut ibu yang mengandungkan anda. Juga dengan melakukan perkara-perkara yang boleh sahaja membuatkan ayah anda sakit jantung melihatnya kerana terlalu kagum dan tidak terpercaya. Eheh.
 
Antaranya:
 
 1. Mengimamkan solat Puan Mama anda sekali-sekala
 2. Menyediakan teh o' panas kaw-kaw sebaik sahaja Inche Papa pulang bekerja
 3. Puan Mak dan Inche Bapak letih dan penat baru pulang dari bekerja, tengok-tengok dah terhidang nasi beriyani dan kambing golek di atas meja makan
 4. Membantu Puan Ibu menyidai pakaian di jemuran, mengangkatnya apabila telah kering lantas melipatnya dengan penuh bergaya
 5. Menemani Inche Ayah sarapan pagi di kedai mamak dan berborak-borak mesra dengannya
 6. Membantu Cik Adik Perempuan menyiapkan kerja sekolahnya
 7. Menghantar dan mengambil Inche Adik Lelaki ke dan dari sekolah, dan singgah membeli pisang goreng rangup sebungkus dalam perjalanan pulang ke rumah
 8. Membaca Quran terjemahan dengan suara mendayu-dayu di ruang tamu
 9. Menyapu halaman rumah dan menyiram pokok bunga orkid milik Inche Daddy
 10. Membawa seisi ahli keluarga berjalan-jalan d hujung minggu ke taman bunga atau Taman Tamadun Islam
 
Perbuatan-perbuatan ini akan meninggalkan kesan yang amat mendalam terutamanya buat anda yang suatu ketika dahulu tidak dapat dibezakan antara jin hutan atau serigala jadian. Percayalah, silap haribulan, mengalir air mata Puan Mama dan Inche Papa anda bercucuran meliaht perubahan akhlak anda yang sungguh menggugah jiwa itu.

Bagaimana pula dengan kami yang ahli-ahli keluarga kami sudah sedia baik dan alim Inche gabbana? 

Sama sahaja. Ingat tak fokus kita adalah pada hati? Maka buatlah apa sahaja asalkan anda dapat menawan dan menjerat hati-hati mereka ini!

Boleh kan? Senyum.
 
 
Sahabat handai 
Ha yang ini pon sukar juga dan kadangkala membuatkan kita tergaru-garu hidung memikirkan bagaimanakah caranya untuk menarik mereka ini kepada Islam. 

Sekali lagi kata kuncinya adalah hati. Anda perlu berusaha mencari-cari titik-titik kelemahan mereka ini (Baca: Tapak kaki Achilles) mereka ini agar dapatlah anda memanipulasikan mereka sebaiknya.

Ok ayat di atas sedikit keji bunyinya. 

Untuk rakan-rakan yang tidak punya latar belakang agama dan baharu sahaja mahu berjinak-jinak untuk berhijrah, tidak perlulah terlalu drastik dengan terus mengajak mereka menyertai bulatan gembira, apatah lagi pergi berjihad di Palestin. Erk. 
 
"Alhamdulillah! Kalau kau nak jadi baik maknanya kau dah bersedia untuk syahid di di Syria la kaaannn...??"
 
Boleh jadi itulah perbualan terakhir anda dengan rakan anda itu kerana nama anda terus dipadamnya dari waksepnya. Peluh kecil. 
 
Perkara-perkara kecil seperti memberikannya hadiah ketika hari lahirnya, bertanyakan khabar, menziarahinya apabila dia sakit, membelanjanya makan sekali-sekala, berminat untuk mengetahui tentang latar belakang keluarganya dan sebagainya, meski tampak remeh, boleh menyentuh hatinya pada sudut yang paling dalam.
 
Untuk rakan-rakan yang sudah mula menunjukkan minat dengan agama dan ada asas agama yang boleh tahan hebatlah juga, mungkin anda boleh mula sembang-sembang ringan tentang masalah umat, hukum-hukum fiqh yang sering diperdebatkan, ceramah-ceramah ostad ostajah selebriti yang diminatinya dan yang seumpama dengannya, untuk mengetahui serba-sedikit kefahamannya tentang Islam. 
 
Dari situ anda boleh mengagak dan merancang sama ada sesuai atau tidak untuk mengajaknya berbulatan gembira. Sekiranya belum bersedia, ambil masa lagi untuk bertaaruf dan bermuayasyah dengannya. 

Bersabarlah dalam menyantuni sahabat handai anda ini. Terutamanya apabila anda dahulu sangat kamceng dengannya dah selalulah buat kerja-kerja nakal bersama-sama. Pastilah akan mengambil sedikit masa untuk dia menyesuaikan dirinya dengan anda yang baharu itu.

Kes benar, ada seorang al-akh ini menunggu sehingga setahun lamanya, tidak pernah kenal erti penat lelah dan berputus-asa menDF dan menyantuni sahabat-sahabatnya, sebelum mengajak mereka berbulatan gembira. Apa kesannya? Apabila tiba masanya mereka diajak, tanpa ragu-ragu dan tanpa banyak songeh, mereka terus menerima ajakan al-akh itu. Subhanallah! Itulah hebat dan berkuasanya DF! 

Untuk bacaan tambahan, boleh rujuk artikel 'Erti Persahabatan Yang Hoyeaahhh!'

Oh, saya nampak ada yang sudah mual dan juling mata membaca artikel ini. Wahahaha. Saya kira, elok saya berhenti di sini dahulu. Khuatir andai saya meneruskannya lagi, ada pula yang pitam dan mulut berbuih nanti. 

InshaAllah saya akan sambung cara-cara untuk menDF rakan-rakan sekerja dan manusia awam di siri Donut dan Falafel yang akan datang. Dan inshaAllah juga, saya akan membuat kesimpulan tentang DF ini di dalam siri yang terakhir tersebut.

Sehingga itu, renung-renungkan dan selamat beramal!

Senyum nampak gigi.

-gabbana-
 
Hujung minggu yang sungguh menggemokkan. Peluh besar.
 

8 Caci Maki Puji Muji:

Anonymous 22/03/2014, 18:03  

Ternanti2 siri yg seterusnya

Anonymous 22/03/2014, 18:13  

Donut dan Falafel = Dakwah Fardhiyyah

Unknown 22/03/2014, 19:40  

nasib baik Inche Gabbana berhenti seketika untuk sesi ni, series juling skit mata tadi, (curahat jujur),tapi entri ni memang osem series tak tipu! Barakallahu feek, nak try bab parents tu ... >..< hampir buntu, mujur Allah gerakkan hati nak check Inche punya blog hari ni.

Anonymous 23/03/2014, 00:32  

soalan: bolehke mereka yang tak ikut bulatan bembira berFD?

farizah farr 23/03/2014, 07:35  

Baca 2nd entry ni..baru dapat relate DF ngn Donut n Falafel..thnxx IG..cepat2 continue next series.. ;)

Anonymous 23/03/2014, 10:57  

Great! Next bile

Umi Nazrah 23/03/2014, 11:22  

salam singgah. ini adalah entry pertama yg saya baca. sungguh tak sabar nak baca kesemua entri di blog ni. inshaAllah, ada masa untuk saya ^_^

Anonymous 04/07/2016, 16:52  

Assalamualaikum inche gabbana, maaf ganggu, boleh sy tnya, apa mksud ODOJ?

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP