21 March 2014

Donut dan Falafel: Muayasyah

[Kredit]

Anda yang sudah menyertai bulatan gembira dan bersama dengan gerakan tarbiyah dan dakwah sudah pasti amat terbiasa dengan istilah 'dakwah fardhiyyah' (DF) yakni istilah yang digunakan untuk menggambarkan usaha-usaha dakwah kepada individu.

Malah anda juga pasti tahu bahawa DF ini merupakan antara metod atau kaedah yang terpenting dalam merompak dan menawan hati-hati di luar sana, lantas membawanya bersama-sama dalam mencari redha Allah. Untuk anda yang baharu mahu berjinak-jinak mengajak orang bersama dengan gerabak ini, anda akan mendapati DF adalah kaedah paling asas dan paling praktikal dalam memulakan langkah-langkah pertama dalam dakwah.

Saya pernah menyentuh isu ini sebelum ini dalam beberapa buah artikel, antaranya 'Perkumpulan Jejaka-Jejaka Matang', 'Babai Bang Naqib Saya Tidak Mahu Pergi Bulatan Gembira Lagi' dan 'Abang Murabbi, Bisa Jadi Abang Ipar Gue Enggak?'. Namun inshaAllah kali ini saya akan berkongsikan dengan anda semua secara lebih spesifik apakah yang dimaksudkan dengan DF itu dan bagaimana pula melakukannya dengan penuh osemness lagi bergaya.

Untuk rekod, saya bukanlah orang yang terbaik atau pakar dalam bidang DF-menDF ini. Saya yakin, di luar sana, lebih ramai ikhwah dan akhawat yang lebih aula' kedudukan mereka untuk berkongsikan ilmu dan pengalaman tentang DF ini. Untuk mereka, menDF ini hanya pandang sebelah mata sambil makan kacang panggang cap Ketip Tangan sahaja. Wah! 

Malah untuk anda yang benar-benar seriyes mahu mendalami ilmu DF ini menurut pandangan dan bimbingan dari mereka yang pakar, disyorkan untuk mengkhatamkan 'Bagaimana Menyentuh Hati' tulisan Syaikh Abbas Assisi atau 'Dakwah Fardhiyyah' karangan Syaikh Mustafa Mahsyur.

Namun ijinkan saya untuk berkongsikan serba sedikit pengetahuan dan pengalaman yang ada pada saya, dengan harapan dapatlah ia memberikan manfaat kepada anda di luar sana. Biarlah perkongsian ini biasa-biasa dan marhaen sekalipon, moga-moga ada hati-hati yang tersentuh di luar sana, biidznillah.

Baiklah. 

Betulkan tempat duduk. Betulkan kolar. Mood seriyes. 

Secara mudahnya, DF membawa maksud usaha-usaha berdakwah kepada seorang individu. Maknanya, sasaran dakwah (mad'u) itu terdiri daripada seorang individu; kerana itu ia dipanggil dakwah fardhiyyah. Boleh jadi yang berdakwah itu seorang juga. Boleh jadi dua orang dan boleh jadi sekumpulan dua't kool yang memakai jeans. Eh. Tidak kisahlah.

Apabila berbicara tentang DF, tidak boleh tidak, pastilah hati yang menjadi fokus utamanya. Kerana sasaran utama DF adalah hati si mad'u. Makanya, penting sekali untuk sang dai'e yang berDF mengetahui rahsia-rahsia dan mangga-mangga yang mengunci hati si mad'u, agar dapatlah dia membuka pintu hati si mad'u dengan penuh teruja dan gembira. Ewah. 

Ada orang mudah sekali untuk membuka hatinya. Cukup dengan sekadar berbual mesra dan mengambil berat tentang dirinya, si dia sudah boleh jatuh chenta berguling-guling dengan anda. Eheh.

Namun ada juga orang yang memasang entah pelbagai jenis mangga pada hatinya, menjadikan usaha-usaha anda untuk menawan hatinya itu sedikit sukar dan seringkali mengalirkan titisan peluh yang gemok lagi besar. 

Pendek kata, lain orang, lainlah cara untuk menawan hatinya. Lain hati, lainlah anak kunci untuk membukanya! 

Dah tu, bagaimana kita mahu tahu rahsia dan anak kunci untuk membuka hati si mad'u Inche gabbana? Macam susah je macam susah je.

Terima kasih kepada yang bertanya. Ok ok, anda boleh hentikan aktiviti menggaru kepala tu. Risau saya botak nanti jadinya! Wahahaha. 

Rahsianya terletak pada suatu aktiviti/perbuatan yang cukup berkuasa dan berkesan ini: Muayasyah. 

Op op sebut betul-betul, jangan sampai tergeliat lidah!

Mu-a-ya-syah. Maksudnya kurang lebih, bergaul mesra. Atau dengan bahasa yang lebih sempoi, berborak bantal atau baring-baring di atas paha sambil berbual manja.

Tersembur. 

Muayasyah ini perlu dilakukan dalam keadaan yang sesempoi dan sekool. Elakkan dari melakukan atau berborak perkara-perkara skema yang hanya mengundang bunyi cengkerik atau angin shiuh shiuhhh bertiup laju seperti:

"Err indah kan cuaca hari ini..?"

atau

"Apa pendapat kau tentang keadaan ekonomi semasa dunia dan terutamanya Malaysia?"

atau mengajak bertemu janji di Perpustakaan Negara.

Err. Dengar tak bunyi cengkerik tu..? 

Anda memang haibat dan bergaya sekiranya si mad'u (subjek dakwah itu) langsung tidak menyedari pon yang sebenarnya anda sedang bermuayasyah dia. Pada pandangan dia anda hanyalah seorang abang/kakak/rakan/kenalan yang mesra alam dan seorang samaritan baik hati yang gemar berbual mesra. Kiranya dia sudah termakan umpan lah tu! Wahahaha. 

Muayasyah ini boleh dilakukan dalam pelbagai jenis keadaan. Antaranya:

  1. Ketika sedang makan nasi lemak sambal kerang
  2. Mengayuh basikal bersama-sama
  3. Berjalan-jalan di taman bunga sambil menikmati pemandangan bunga-bunga dafodil dan arnab-arnab gemok berlari riang
  4. Ketika anda sedang memandu dan si mad'u duduk bersebelahan (kalau di belakang ada kemungkinan besar dia akan berdengkur sahaja)
  5. Sewaktu sebelum tidur, di minit-minit terakhir sebelum anda dan si mad'u masuk ke alam lain
  6. Duduk di tepi bukit sambil menyaksikan keindahan kota raya Kuala Lumpur bertemankan bintang-bintang begemerlapan di langit malam
  7. Ke pasar pagi membeli ikan tenggiri, bawang besar dan tomato
Yang penting, pilihlah masa dan keadaan yang paling selesa, tenang dan aman, di mana ketika itu si mad'u dapat berkongsi dan mencurahkan isi hatinya tanpa rasa ragu-ragu dan was-was. Nah, ketika inilah anda mengorek rahsianya - apa kesukaannya, apa pula yang tidak disukainya, makanan kegemarannya, si Puan Mamanya bekerja sebagai apa, tahi lalat Inche Papanya yang paling besar di bahagian mana - bertujuan untuk mengenali diri si mad'u dengan lebih mendalam lagi. 

Antara tips berkesan untuk memujuk/menggalakkan si mad'u untuk membuka hatinya kepada anda, adalah dengan anda berkongsi isi hati anda dahulu. Ha, di sinilah ia akan menguji keikhlasan dan kesungguhan anda untuk bertaaruf dan bermuayasyah dengan si mad'u. 

Sebelum kita mahu si lebah memberikan madunya, kita dahululah perlu menghulurkan bunganya! Tidak begitu? Ewah kau. 

Anda akan tahu muayasyah anda telah berjaya apabila si mad'u tanpa segan-silu menceritakan kepada anda perkara-perkara yang jarang sekali diceritakan olehnya kepada orang lain. Di sinilah anda mula mendapatkan anak-anak kunci untuk membuka pintu hatinya.

Maka, tahniah dan syabas diucapkan! Senyum besar. 

Muayasyah ini sangatlah penting untuk anda merancang langkah-langkah seterusnya dalam mentarbiyah si mad'u anda itu. Hanya dengan muayasyah yang berkesan, anda dapat memastikan anda tidak tersalah langkah, tersilap bicara dan terkhilaf aksi dalam menyediakan tarbiyah yang paling berkesan untuk mad'u anda itu.
 
Misalnya, anda beriya-iya menyuruh si mad'u anda itu berdakwah kepada ibu dan ayahnya - masakkan mereka makan malam, tolong si ibu sidai baju dan sebagainya - tanpa mengetahui yang ibunya telah lama meninggal dunia! Aduhhhh parah bak hang! 

Oleh sebab itu, muayasyah bukanlah proses sehari dua. Ia adalah proses yang berterusan dan berpanjangan. Muayasyah yang benar-benar efektif akan meninggalkan kesan yang cukup mendalam dan memberikan impak yang besar kepada si mad'u. Dia akan mengenang anda sebagai abang murabbi yang paling caring dan maring sepanjang hidupnya! Eheh. 

Apa-apa pon, syarat muayasyah yang paling utama adalah keikhlasan dan kesungguhan anda sebagai murabbi/ah untuk benar-benar mengenali hati budi si mad'u. Tidak lain dan tidak bukan, kerana anda mahu menawan hatinya, agar dapatlah anda bawanya bersama-sama untuk mengejar redha Allah yang hakiki itu.

Senyum.

Saya kira cukup dahulu di sini. InshaAllah saya akan sambung lagi sesi Donut dan Falafel ini di masa akan datang. Di lain kali saya akan menyentuh pula bagaimana kita mahu menDF manusia-manusia yang punya latar belakang yang berbeza. Doakan umur saya cukup panjang untuk melakukannya, biidznillah!
 
Pandang kiri. Pandang kanan. 

Lah, anda tunggu apa lagi tu..? Pergilah muayasyah dengan mad'u anda tu!

Sekarang!

-gabbana-
 
Inche gabbana! Kenapa tajuk post ni 'Donut dan Falafel'? 
 
Err. Err. Kita jumpa di lain kali ya?
 
Lari laju-laju. 
 

8 Caci Maki Puji Muji:

Anonymous 21/03/2014, 15:19  

nice

uyun 21/03/2014, 16:10  

good!
waiting for the next inche gabbana :)

♥ Nana BamBam ♥ 21/03/2014, 17:55  

muayasyah dengan mak ayah selalu.
banyak crita yg dikemukan selalu.

Anonymous 21/03/2014, 19:22  

Daebak!

Anonymous 22/03/2014, 06:18  

Baru tahu the real meaning of mu-a-ya-syah
Memang laa.buku pun x khatam lagi.
Tengs then

Fii hifzillah

Anonymous 22/03/2014, 11:08  

pattlah klau jmpa dgn orng2 mcm ni selesa ja..selesa dgn diorngwalaupn jmpa sekali je ..tpi smpai skrang sya tringt ingt dia..sgt selesa dan sngt ramah..sya tahu msti ada rahsia disebalik tu..dan sya sngt nk tahu..akhirnya...trima kasih. inche gabanna :)

farizah farr 23/03/2014, 07:27  

Inche gabana..ada org punya kelebihan untuk mmgang ank kunci n membuka mangga2 hati itu even mangga tuh dh berkarat smpi kena ltk mnyk gris br blh bukak (betapa berkaratnya mangga itu!)..anda punya klbihn itu.. ;) xdee bnyi cengkerik.. tjuk entry yg x der kena mngena ngn isinya..slh stu method nk tarik readers bc entry yg sgt bgs ini..thnxx IG..

ija 31/03/2014, 13:22  

sangat menarik...touching someone by touching the heart..gitu..

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP