Uswah

31 August 2009

1Mamak

Artikel ini ditulis khas sempena Sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 52. Sudah lebih separuh abad kita merdeka daripada penjajahan fizikal, namun adakah kita benar-benar merdeka...? Sudah hampir separuh abad kita bebas daripada penjajahan kuasa tentera, tetapi mengapa kita masih jauh daripada mencapai status negara maju? Fikir-fikirkan! Selamat Hari Kebangsaan diucapkan kepada semua!

***********************************************
**************************************************************

Tatkala Dato' Sri Najib dan ahli jemaah Menterinya sibuk dengan konsep '1Malaysia' yang kononnya cukup ideal dalam mewakili rakya
t Malaysia yang majmuk dan berbilang kaum, tidak ramai yang sedar bahawa konsep ini sebenarnya sudah lama diaplikasikan dan dipraktikkan secara diam-diam ubi berisi sejak dahulu lagi.

1Mamak - Itulah nama konsep yang telah lama bertapak di bumi Malaysia ini. Adalah dipercayai, konsep murni dan cukup bestari ini telah dimulakan
oleh Haji Mydin Lingampuri di Pulau Pinang seawal penjajahan British oleh Francis Light sekitar kurun ke-18. Namun konsep ini menjadi lebih popular di kalangan rakyat Tanah Melayu ketika itu apabila Tanah Melayu memperoleh kemerdekaan daripada pihak penjajah pada tahun 1957. Konsep ini mula mendapat perhatian Perdana Menteri ketika itu, Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj, apabila melihatkan kepada signifikannya pengaruh yang dimiliki oleh kaum India Muslim ketika itu.

Ceritanya bermula apabila Tunku membuat lawatan muhibah ke utara tanah air. Adalah ditakdirkan oleh Allah SWT, di tengah-tengah p
erjalanan Tunku berasa lapar yang teramat lantas mengambil keputusan untuk berhenti di mana-mana kedai makan yang terlintas olehnya. Kedai makan pertama yang terlihat oleh matanya adalah Nasi Kandar Lampu Minyak Tanah di Seberang Perai Utara. Tanpa membuang masa, Tunku terus menerjah keluar daripada keretanya dan secara spontan dan penuh keyakinan, memesan nasi kandar ketam goreng kari udang, kuah bubuh semua. Sewaktu menunggu pesanannya tiba dengan penuh ketidaksabaran dek perutnya yang sudah mengeluarkan segala jenis muzika yang boleh difikirkan ketika itu, Tunku melihat dan memerhati keadaan sekeliling dan berasa cukup kagum dan teruja dengan apa yang didapatinya.

Tunku melihat pelbagai bangsa, daripada segenap lapi
san masyarakat, hatta komunis Cina yang diperanginya (Tunku selepas selesai sahaja menjamu selera, segera mengarahkan pihak polis menangkap mereka di bawah akta ISA, tanpa mempedulikan air teh o' limau nipis yang dipesan mereka masih belum kunjung tiba...) juga turut menikmati juadah di Kedai Nasi Kandar Lampu Minyak Tanah itu. Tunku berasa cukup gembira melihat tiada penghalang bahasa mahu pun budaya apabila seseorang itu makan di kedai mamak. Semuanya menggunakan kaedah PPSMI (Percakapan dan Pesanan dalam bahasa Melayu-India) iaitu Lingua-Franca di semua kedai-kedai makan India Muslim ketika itu. Semua orang boleh duduk mesra, bergelak tawa dan berbincang tentang apa jua topik dan isu tanpa mengira agama, kulit mahu pun kembang-mancungnya hidung seseorang itu.


Setelah pulang daripada lawatan muhibahnya, Tunku dan ahli-ahli kabinetnya merangka suatu draf resolusi perpaduan bangsa, berdasarkan pengalamannya di Kedai Nasi Kandar Lampu Minyak Tanah. Maka terhasillah konsep '1M
amak,' hasil kajian terperinci dan teliti oleh Tunku dan rakan-rakan sekabinetnya. Namun, belum sempat konsep ini dipopularkan di seluruh negara, dengan motonya, "Roti canai didahulukan, Teh Tarik diutamakan," tragedi 13 Mei meletus tanpa disangka-sangka. Hatta pertandingan lagu '1Mamak' juga terpaksa dibatalkan, walaupun terdengar desas-desus ketika itu, penyanyi-penyanyi tersohor di era tersebut seperti Saloma, Jeffri Din, Rafeah Buang dan kumpulan nasyid al-Mizan sudah pun membuat persediaan untuk menyertai pertandingan tersebut.

Sehingga kini, dokumen-dokumen berkaitan konsep '1Mamak' dirahsiakan dan disimpan dengan rapi di Arkib Negara kerana khuatir mampu menjejaskan keaslian konsep 1Malaysia. Adalah difahamkan, mereka yang pernah dan telah menjumpai, membaca apatah lagi mengkaji transkrip asal konsep ini selalunya hilang begitu sahaja, sama ada dibuang negara, ditangkap di tengah-tengah malam saat diulit tidur yang lena, diletupkan di kawasan rahsia atau dijual di pasaran gelap untuk organ-organ berharga.

Namun begitu, konsep ini sama ada sedar atau pun tidak, masih diamalkan dengan jayanya di seluruh negara. Baik Melayu, Cina, India, Kadazan-Dusun, Negrito, Bidayuh, Serani, Benggali dan macam-macam bangsa dan suku lagi pasti menjadikan Restoran India-Muslim sebagai pilihan mereka setiap kali tiba waktu makan, baik bersahur, sarapan pagi, minum pagi pukul 10, makan tengah hari, minum petang, berbuka puasa, makan malam, supper mahupun moreh selepas selesai solat tarawikh. Hatta pada pukul 2-3 pagi sekalipun, anda masih boleh melihat restoran-restoran mamak masih setia didatangi oleh pelanggan pelbagai bangsa. Seronok melihat semua kaum dan bangsa boleh duduk bersama, menikmati juadah yang pelbagai, daripada roti tisu sehinggalah naan keju, teh tarik gelas besar sehinggalah lassi mangga India Utara, mahupun mee goreng mamak sehinggalah nasi lemak. Macam-macam ada...!


Juadah lazat yang biasa dihidangkan di Restoran-restoran Mamak.

Justeru, walaupun konsep 1Malaysia dengan motonya "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" disambut baik oleh segenap lapisan masyarakat dan dilihat sebagai wawasan baru rakyat Malaysia dalam mencapai status negara
maju, kita tidak boleh melupakan jasa dan pengorbanan yang telah ditaburkan oleh para mamak seantero negara. Mungkin sumbangan mereka tidaklah sebesar pergi berperang melawan musuh di perairan negara contohnya, atau mewakili Malaysia dalam pertandingan bertaraf dunia, namun suka atau pun tidak, anda harus mengaku bahawa di Restoran Mamaklah, kemesraan dan kemajmukan masyarakat Malaysia dapat dilihat berjalan dengan penuh tulus dan ikhlas, tanpa diskriminasi mahupun hipokrasi.

Ke mana anda pergi saat anda dan rakan-rakan mahu menonton pertandingan bola sepak Liga Inggeris..? Mamak. Ke mana anda tuju apabila anda mahu memperkenalkan bisnes baru kepada rakan sekerja anda? Mamak. Ke mana anda pergi saat anda bosan dan mahu lepak bersahaja dngan rakan-rakan, atau berseorangan meni
kmati teh tarik sambil menenangkan fikiran? Mamak. Ke mana anda tuju andai anda terbangun pukul 2-3 pagi, perut meronta kelaparan sedangkan peti sejuk anda hanya ada air sejuk dan roti Gardenia? Mamak. Hatta para pendakwah hari ni, ke mana mereka pergi dalam menarik dan mendekati pengikut-pengikut baru? Mamak. (Teringat kepada lagu tema 'Ghostbusters': "Who'd do you call...?? MAMAK!!!)


Pemandangan biasa di warung mamak.

Tidak hairanlah, restoran-restoran mamak di seluruh negara semakin berkembang pesat, malah ada antaranya yang menjadi mercu kebanggaan negara seperti Restoran NZ yang terletak betul-betul di sebelah Menara Berkembar Petronas, menara berkembar tertinggi di dunia. Tidak hairan juga, mamak-mamak ini semakin gembira, misai semakin panjang dan poket semakin berisi, kerana mereka tahu, merekalah sebenarnya penyatu bangsa Malaysia!

Teh tarik kurang manis satu!

-gabbana-

p/s: Konsep perpaduan negara tanpa melihat kepada bangsa, warna kulit mahupun rupa sudah lama diperjuangkan oleh Islam. Tertubuhnya negara Islam yang pertama, Madinah al-Munawarrah, adalah berdasarkan toleransi yang tinggi umat Islam terhadap bangsa dan suku-suku yang lain, hatta kepada kaum Yahudi sendiri. Ketika pemerintahan khilafah Abbasiyyah contohnya, ramai orang bukan Islam yang memegang jawatan tinggi dalam kerajaan, sehingga ada Yahudi yang pernah memegang jawatan Perdana Menteri misalnya. Saya terfikir, adakah dengan konsep 1Malaysia, kaum lain akan diberi peluang yang benar-benar sama rata, adil dan saksama seperti yang didakwa..? Atau ia sekadar mainan politik dan retorik drama semata-mata...?

Kerana itu konsep negara bangsa sebenarnya ditegah oleh Islam, kerana Islam tidak melihat kepada susur galur, bangsa apatah lagi warna kulit dan paras rupa dalam menilai seseorang. Pelik, ketika manusia sibuk dan berlumba-lumba menghasilkan pelbagai jenis idea, cadangan dan konsep baru dalam menyatukan umat manusia kononnya, al-Quran yang telah berusia 1400 tahun lamanya (al-Quran yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW) telah pun menyediakan segala panduan yang tepat, efisien dan efektif. Inilah akibatnya apabila manusia mula meninggalkan deennya, melupakan kitab manual panduannya dan memandang agama sebagai ritual dan adat semata-mata.

Renungilah, hayatilah dan jiwailah Surah a-Hujurat, surah ke 49, ayat 10-13. Semoga menjadi iktibar dan pengajaran kepada kita semua!

Allahu a'lam.

26 August 2009

Ruh Ramadhan

Oh oh oh manusia,
Yang bernama Muslim,
Kau kata kau puasa,
Tapi harimu penuh noda,
Walau syaitan jin diikat semua,
Setiap jam kau buat dosa!

Hai hai hai manusia,
Yang bernama Muslim,
Kau cabul kehormatanku,
Kau biar aku jadi dungu,
Menunggu setiap saat dan waktu,
Untuk kau manfaatkan aku.

Eh eh eh manusia,
Yang bernama Muslim,
Ke mana perginya al-Quran?
Kenapa kau tak zikir bermarhaban?
Lebih banyak masamu dibazirkan,
Memburu nafsu di bazar makanan!

Ish ish ish manusia,
Yang bernama Muslim,
Kau sibuk berceramah, berkuliah,
Akulah madrasah tarbiyyah,
Tapi matamu melihat salah,
Mulutmu onar tidak berkisah!

Ho ho ho manusia,
Yang bernama Muslim,
Alangkah alangkah alangkah!
Mulutmu berbau kasturi merah!
Ar-Rayyan memanggil penuh gah!
Jika engkau ambil endah!

Hi hi hi manusia,
Yang bernama Muslim,
Alangkah gelinya hatiku,
Malam seribu bulan hanya sekali,
Seribu malaikat turun menari,
Tapi kau lena dibuai mimpi!

Ha ha ha manusia,
Yang bernama Muslim,
Aku hanya mampu ketawa,
Rugi besarmu tidak terkira,
Kau yang padan muka,
Hanya lapar dan dahaga!

-gabbana-

24 August 2009

Pak Pin

"Bengong mu...!!"

"Biar orang nak kata apa. Ada saya peduli...??"

"Asrama kamu tu dah macam kandang b*b*!!!"

Hahaha.. Tu semua antara quote favourite Pak Pin, pengetua aku dari tahun 2002-2004. Pak Pin Pak Pin... Sesape je yang pernah berada di bawah 'kekuasaannya,' mesti tak akan lupa nama tu. Sampai mati pun tak akan lupa.

Aku igat lagi 1st day Pak Pin secara rasminya menjadi Pengetua STAR. Ketika tu, semua students ternanti-nanti sapa la yang 'bertuah' menggantikan Ayahanda Tuan Haji Ngazizan selepas 'dibuang secara terhormat' daripada STAR. Agak lama la kami menanti. Macam-macam khabar angin kami dengar tentang bakal pengganti pengetua STAR. Aku sendiri tidak terlepas daripada terlibat dengan spekulasi ini. Hehe.. Yela, semua orang excited, teruja nak tahu sama ada pengetua yang bari ni dapat memikul beban yang sangat besar yang ditinggalkan oleh pentadbiran sebelum ini.

Pagi tu di Dewan Besar STAR, Pak Pin bercakap pasal World Cup; macam mana pasukan underdog time tu, Korea Selatan boleh mara ke separuh akhir. Rasanya dia nak naikkan semangat budak-budak STAR, nak cakap walaupun STAR time tu dah tercela, dipandang hina dan sering dijadikan bahan ketawa, it's not something totally outrageous untuk STAR naik semula.

Nama STAR dah cukup kotor dan tercemar at that time. So all of us were wondering kalau-kalau pengetua baru ni dapat bertahan dan membersihkan nama STAR. Yes, it seemed like an impossible task. Even Pak Pin sendiri, from what I heard, was initially reluctant nak pergi STAR. Manakan tak.. Dia dah jadi orang besar, sorta a legend kat KUSESS ketika tu. Pas tu nak kena bina balik sebuah sekolah yang dah rosak teruk from scratch. Sebab tu ramai yang mengjangkakan Pak Pin pun akan gulung tikar; tak tahan dengan budak-budak STAR. Little did they know that they were wrong. Damn wrong.

Esok Subuh tu, surau penuh dengan budak-budak. Memang aku sendiri tak percaya dengan apa yang aku lihat. Dan yang paling best tu, Pak Pin tak buat pape pun lagi. Mungkin auranya yang sangat hebat dan kuat telah men'terkezut'kan budak-budak sampai terdorong untuk pergi solat Subuh berjemaah. Terasa macam nak kiamat pun ada, melihatkan abang-abang Form 5 dan Form 4 yang selama ni, jangan kata batang idung, bulu kaki pun tak pernah nampak kat surau tu, tiba-tiba dah berpakaian lengkap, berbaju melayu berkain pelikat, sedia untuk menunaikan kewajipan sebagai seorang Muslim.

But then, as time went by, bilangan jemaah di Surau, terutamanya ketika Subuh semakin berkurangan. Maka bermulalah era 'kekejaman' Pak Pin - lari padang 50 round... Huhu.. Dan larian berganti-ganti 400m ini akan dilaksanakan dalam apa jua keadaan; panas terik, hujan ribut, kilat sambar-menyambar (ok, probabaly I'm just exaggerating here.. ;p) mahu pun taufan Katerina, larian ini akan tetap diteruskan. Dan tidak terhad kepada mereka yang tidak pergi solat Subuh semata-mata; mereka yang tidak mencapai piawaian tertentu dalam peperiksaan, mereka yang ditangkap melakukan kesalahan disiplin seperti fly, merokok dan sebagainya serta pelbagai lagi kelakuan yang dianggap tidak sesuai oleh pihak pentadbiran sekolah. Pak Pin sendiri turun padang bagi memastikan hukuman ni dilaksanakan. Malah dia sendiri yang pertama akan sampai di asrama kejutkan budak-budak untuk solat Subuh. Dan bukan setakat tu je, jadi Imam solat pun selalu. Sebab tula budak-budak respect tabik spring sama dia; Pak Pin adalah seorang pemimpin yang sejati.

Aku sendiri pernah merasai penderitaan ini. Hehe.. Tapi aku kurang ingatlah sebab apa aku kena denda. Rasanya aku Form 3 time tu. Rasanya sebab dorm tak bersih kot... Nasib baiklah Cikgu Ho Lai Wan yang jadi cikgu bertugas pagi tu (Oh! Denda 50 round ni tak kira waktu; waktu ada kelas ke, waktu prep ke, balun!). So instead of berlari 50 rounds, kitorang lari tak sampai 20 rounds pun.. Hehe.. (Ooppss.. Pecah rahsia.. ;p).

To be honest, memang agak depressing ah berada di bawah tampuk pemerintahan Pak Pin. He was such a demanding person, dan semua benda yang dia nak mestilah dilaksanakan dengan penuh disiplin dan etika. Perhimpunan boleh jadi berjam-jam lamanya. Dan everytime he was on the stage, semua orang mesti senyap ketakutan, menanti 'serangan' atau ancaman yang bakal dilepaskan. Cikgu-cikgu pun ramai je yang tak puas hati. Maunye tak.. Diorang depan-depan students pun kena perlekeh, kena tengking dengan Pak Pin. Pak Pin tak kira, kau Head Boy ke, kau penjaga Sick Bay ke, kau Cikgu Kanan ke, kalau dah buat salah, tetap akan ditegur. In a way, I admire that type of policy, so to speak. Yela, orang yang ada prinsip yang tegas ni pasti akan pergi jauh. Dan dia tak pergi jauh sorang-sorang. Selalunya dia akan bawa orang lain sama untuk pergi lebih jauh. In this case, STAR and Starians. Honesty is indeed the best policy.

Dan Pak Pin telah pun membuktikannya.

Despite the stressful environment (Bayangkan some of us kena lari 50 rounds x 400m hampir setiap ari.. That's almost 20km per day! And macam-macam lagila polisi dan peraturan baru yang diperkenalkan Pak Pin. In fact, dek kerana gerunkan Pak Pin yang teramat sangat, students lagi sanggup kena rotan dengan warden whenever they did something wrong, daripada kena tengking dengan Pak Pin.) that we had to endure, impak positif memang sangat jelas kelihatan. Subuh surau memang penuh. Kadang-kadang tu sampai terpaksa berhimpit-himpit. Rasanya Sekolah Izzudin Shah seberang jalan pun tak boleh buat macam kitorang.. (No offence!) Budak-budak memang jadi lebih berdisiplin. Baik dari segi luaran mahupun dalam bidang pelajaran.

Pernah sekali tu, time kitorang keluar sekolah untuk Solat Jumaat (For those who didn't know, Starians solat Jumaat kat luar, kat Masjid Sultan Azlan Shah), beberapa orang pegawai SBP datang melawat asrama secara mengejut. Kira we were completely taken by surprise ah. Serious none of us knew about it. The students at least. And you guys know what happened..? Dalam meeting Pengetua-Pengetua SBP (or was it Guru-Guru Kanan..?), STAR telah djadikan contoh kepada sekolah-sekolah lain. Gambar asrama STAR telah diambil dan ditayangkan. Menurut cikgu yang melaporkan, memang dia sendiri terkejut melihat betapa kemas dan bersihnya asrama STAR ketika itu. Terkejut, but at the same time full with pride of course. Bayangkan, 2-3 tahun sebelum tu, kalau masuk asrama STAR, memang rasanya kambing dan kerbau pun tak selera nak duduk. Tapi atas didikan yang berasaskan disiplin berjaya disemaikan oleh Pak Pin, sekolah all-boys pun boleh jadi jauh lebih bagus dari all-girls school. You don't believe it..? You'd better do!

Antara kejayaan atau pun pencapaian lain yang aku rasa worth mentioning kat sini adalah bagaimana Pak Pin berjaya melumpuhkan dan seterusnya menghancurkan institusi High Council di STAR. I don't want to go into details about this illegitimate mafiosi organisation. Cukuplah sekadar aku cakap, memang High Council adalah antara punca utama kepada kemerosotan STAR. In dealing with High Council, Pak Pin tanpa ragu-ragu menggunakan iron fistnya untuk menghapuskan unsur-unsur kesamsengan daripada akar umbi lagi. Sebagai seorang Muslim, aku percaya High Council tidak memberi faedah langsung kepada Starians. Not at all. Nil. Banyak antara mereka yang makan harta haram, menganiaya anak orang, melakukan perbuatan terkutuk seperti homoseksual dan bermacam lagi perbuatan yang sememangnya bercanggah dengan Islam. Maka tindakan Pak Pin sememangnya dinanti-nantikan oleh orang macam aku. Dan aku percaya, ramai lagi yang menyokong penuh tindakan Pak Pin itu.

Bukan students aje yang jadi lebih berdisiplin, cikgu-cikgu pun tak terlepas daripada ancaman Pak Pin. Maka kesannya, kelas menjadi lebih interaktif dan menarik. Cikgu-cikgu tak berani nak ponteng kelas. Dengan konsep OSAnya (One Step Ahead), budak-budak lebih bersedia ketika proses P & P. Para warden pun terpaksa turun Subuh solat berjemaah bersama-sama. Kesannya, warden menjadi lebih rapat dengan budak-budak. So, bila bi'ah (suasana, persekitaran) yang solehah berjaya diwujudkan, barulah kecemerlangan akademik dan ko-kurikulum dapat dijana dengan lebih mantap dan berkesan.

Buktinya? SPM batch aku sendiri berjaya menduduki tempat pertama di Perak. Satu benda yang tak pernah berlaku untuk suatu jangka masa yang sangat lama. PMR batch 45 top 3 rasanya dalam Malaysia. And PMR batch 48 dapat 1st in the whole country. Alhamdulillah.. Amazing huh..? I bet a few years back takde sorang pun, baik students, cikgu mahu pun parents pernah terimpikan such an achievement. Pelbagai kejayan demi kejayaan dalam bidang ko-kurikulum juga berjaya dicatatkan. Tak payah la aku pergi into details eh?

Rasanya kejayaan terbesar yang Pak Pin berjaya buktikan adalah melalui karisma kepemimpinannya. He walked his talk. Dia menjadi qudwah hasanah kepada both teachers and students. He wouldn't say something that he himself wouldn't do. So bila students and teachers respect the leadership, bila suruh buat apa pun, tho ada juga perasaan tak puas hati dan sebagainya, arahan tersebut akan dilaksanakan dengan patuh dan amanah, sebab semua orang hormat cara Pak Pin bekerja. I hope it's not too obvious that I'm kissing his ass here..! Hehe.. I'm just telling the truth! Tanyelah sesape yang pernah bersama Pak Pin kalau tak percaya.

Talking about Pak Pin, aku ada gak kenangan peribadi bersamanya, which I think is ok to share here (Mana yang tak ok aku tak cite la.. Hehe..). One of them masa aku form 3 or form 4, can't really remember. Aku bertugas bagi laporan time perhimpunan rasmi hari Isnin. So I thought I wanted to do it differently. Aku nak selitkan unsur-unsur jenaka dalam laporan aku. Everything seemed perfect mula-mula tu. Then suddenly, when people laughed at my jokes, Pak Pin tiba-tiba melenting. Dia cakap, kenapa korang semua tak hormat aku yang tengah bagi laporan kat atas tu. Semua orang terdiam. Aku sendiri tergamam. So akhirnya, aku terpaksa sudahkan laporan aku dengan skemanya. Hehe... Cuak gile kot tengok Pak Pin melentin macam tu. Abes perhimpunan, semua orang tengok aku tak puas ati je.. Hahaha..

Aku juga sering berborak dengan Pak Pin terutamanya di surau. This was the time when I can enjoy his hitherto unknown side. Dia sangatlah baik hati dan fatherly sebenarnya. But when it came to work, he was very proffesional. Sebab dia jugalah institusi pengawas STAR ketika tu kembali dihormati dan dapat berfungsi dengan baik - either directly or indirectly. Kalau tak, pengawas selama ni lagi selekeh daripada mawas. Selalu menjadi bahan kutukan dan lawakan cikgu dan budak-budak. In fact, some of the pengawas were the crookest of the crooks during zaman jahiliyyah dulu. So yes, whenever I went back to STAR and whenever the teachers praised my team, my response was always the same; thanx to Pak Pin, we were lucky. We were only just at the right time at the right place.

Rasanya kalau nak tulis pasal Pak Pin, I can even write a proper memoir. Cukuplah setakat ni. But just want to relate it with the current situation kat STAR. STAR memerlukan seorang pemimpin yang berkarisma, tegas dan know-how dalam mengembalikan kerlipan STAR yang telah lama pudar. The history has proven it to us and not just for once but many times already. Starians need someone that they can revere and respect of. Someone who is formidable and humane at the same time. Bukan nak memeperlekehkan mana-mana cikgu, tetapi pendekatan psikologi dan lemah-lembut is not just it for Starians. Mungkin berkesan untuk beberapa students, but not for the Starians as a whole. Trust me, I have witnessed this with my own eyes.

Kepada Pak Pin, sekiranya anda membaca artikel ini, jutaan terima kasih diucapkan. Jazakallah khairan kathiraa. Biarlah orang nak cakap apa pun, saya percaya masih ramai orang yang menghargai usaha dan perubahan yang telah anda lakukan di STAR dulu. Masih ramai yang sayangkan anda. Benar, tiada siapa yang sempurna di dunia ini, tetapi anda telah buktikan bahawa setiap orang perlu berusaha gigih dan bersungguh dalam proses menuju kesempurnaan dan sekiranya kita ikhlas melakukan kerja, Insha-Allah, kejayaan itu akan menunggu dengan penuh setia di depan mata. Banyak yang telah kami belajar daripada anda. Tidak keterlaluan untuk saya katakan, I am who I am today, partly because of you. Terima kasih. =)

Kepada mereka yang tak pernah bersama Pak Pin, sorry, korang mungkin tak faham perasaan ini. Dan korang sangatlah rugi sebenarnya. Hehe.. Kepada yang pernah, anda pasti faham. Walaupun ada di antara korang yang mungkin tak setuju sepenuhnya dengan apa yang aku tulis, tapi aku percaya, nak tak nak, korang mesti setuju bahawa banyak perubahan positif yang berjaya diwujudkan di bumi STAR disebabkan usaha-usaha Pak Pin yang radikal dan luar daripada biasa. Sayangnya, perubahan-perubahan tersebut kini tinggal sebagai tidak lebih daripada ingatan dan memori mereka yang pernah bersama Pak Pin. Apa-apa pun, kenangan dan memori itu pasti sentiasa dijadikan bahan bualan setiap kali kita berjumpa!

Pulau Pandan jauh ke tengah,
Gunung Daik bercabang tiga,
Hancur badan dikandung tanah,
Budi yang baik dikenang juga.

-gabbana-
STARIAN 004

21 August 2009

Bien Venue, Ramadhan!!!


Tatkala artikel ini mula ditulis, tinggal kurang lebih 3 jam sebelum umat Islam di Malaysia bakal menerima kedatangan Ramadhan yang penuh berkat dan
mulia. Persoalannya, bagaimanakah perasaan kita dalam menyambut bulan yang paling dinantikan dan dicintai oleh Nabi SAW dan para sahabat baginda...?

"Ala leceh la bulan pose ni. Mesti penat.. Tapi kira ok la. Dapat kuruskan badan! Badan pun jadi sihat...!"



Atau...

"Aish seronoknya nak masuk Ramadhan ni! Mesti laku kuih-kuih raya aku. Tu tak masuk lauk-pauk yang aku nak jual kat bazaar nanti. Kaya lagi la aku...!"



Atau mungkin..

*garu kepala* "Aih... mana la aku nak cekau duit ni. Langsir baru lagi.. Sofa baru lagi.. Tu belum kira duit raya yang aku nak kena sedekah kat anak-anak buah aku yang beribu-ribu lemon banyaknya tu..."



Atau bermacam-macam lagi perasaan dan reaksi ketika menyambut Ramadhan Karim ini. Berapa ramai di antara kita yang benar-benar ikhlas dan gembira tatkala menyambut bulan kesembilan dalam bulan-bulan Islam ini...?

Di Malaysia, aktiviti mengimarah dan memakmurkan masjid ketika Ramadhan hanya rancak dilakukan seawal Ramadhan. Paling hebat
pun 20 hari yang terawal. Sedangkan 10 hari yang terakhirlah yang perlu direbut kerana fadhilatnya yang terlalu hebat dan besar. Namun, umat Islam di Malaysia lebih gemar ber'tarawikh' di rumah dan pusat beli belah ketika Ramadhan hampir tiba ke penghujungnya. Malam-malam ganjil yang penuh berkah semakin rancak diisi dengan upacara membuat kuih loyang dan kek lapis, membakar lemang dan mengacau dodol, dan 'tawaf kidai' bagi mencari baju raya yang sedondong dengan pasangan yang tersayang. Alahai umatku...


Alangkah seronok dan indahya seandainya Ramadhan di negaraku ini disambut seperti di Tanah Haram, begitu hebat umat Islam mengerjakan ibadah tanpa mengenal erti lelah. Setiap orang berlumba-lumba untuk melakukan amal ibadah. Walau pun jutaan manusia membanjiri Tanah Haram terutamanya di penghujung Ramadhan, hal itu tidak menghalang umat Islam untuk terus khusyu' dan tawadhu', tunduk dan patuh kepada Rabb yang Esa. Setiap saat dan ketika, umat Islam tidak henti-henti berzikir, bertadarus dan pelbagai lagi bentuk amal ibadah bagi mengimarahkan Ramadhan. Malamnya tidak sunyi dan sepi, malah bingit dan meriah dengan umat Islam yang tidak tidur bagi mencari keredhaan Ilahi. Seronok kan...?



Walau pun penulis yakin pa
ra pembaca sudah arif dan lebih pandai dan tahu daripada diri penulis tentang perihal fadhilat Ramadhan, tak salah kan kalau penulis nak berkongsi dengan kalian..? ;)

Berikut adalah sedikit sebanyak fadhilat bulan al-Mubarak ini - semoga menjadi pembakar semangat untuk terus bermujahadah dalam beruzlah!

  1. Dibuka semua pintu syurga dan ditutup semua pintu neraka.
  2. Iblis, syaitan dan konco-konco mereka diikat!
  3. Seseorang yang berpuasa dengan penuh keikhlasan akan diampunkan segala dosanya yang lalu! Woww...!!!
  4. Amalan sunat di bulan Ramadhan akan diberi ganjaran seperti amalan wajib di bulan yang lain dan amalan wajib di bulan Ramadhan akan diberi ganjaran seperti 70 amalan wajib pada bulan-bulan yang lain!! Lagi wooowww!!!
  5. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada kasturi.
  6. Orang yang berpuasa akan bergembira dengan 2 perkara; gembira ketika berbuka dan gembira dengan puasanya apabila bertemu penciptanya di akhirat kelak.. Seronok kan..?
  7. Orang yang berpuasa akan masuk ke dalam pintu syurga khas bernama ar-Rayyan; dan pintu ini akan melaung-laung nama orang yang berpuasa sehinggalah tiada lagi yang tinggal.
  8. Orang yang berpuasa dengan penuh keikhlasan dan bangun solat malam hanya mengharapkan pahala dan ganjaran daripada Allah akan terlepas daripada dosa-dosanya bagai seorang anak yang baru keluar daripada perut ibunya.. WOWWW!!!
  9. Barang siapa yang berjaya bertemu dengan malam Lailatul Qadr, ibadahnya di malam itu adalah bagaikan ibadah untuk seribu bulan lamanya...! Subhanallah...!!!
Dan berikut pula adalah beberapa amalan yang sangat praktikal dan sangatlah dituntut untuk diamalkan sepanjang bulan Ramadhan;

  1. Perbanyakkan tadarus al-Quran dan cubalah untuk khatam sekurang-kurangnya sekali.
  2. Perbanyakkan sedekah.
  3. Perbanyakkan zikrullah.
  4. Iktikaf di masjid.
  5. Perbanyakkan qiamullail.
  6. Kurangkan melakukan perkara yang tidak berfaedah.
  7. Solat tarawikh yang penuh dan konsisten.
  8. Perhebatkan ibadah di 10 malam yang terakhir.
  9. Berazam untun bertemu dengan Lailatul Qadr.
  10. Menjamu orang berbuka puasa.
Tak susah kan...? Apa-apa pun, sebelum mengajak dan mengingatkan para pembaca, penulis sebenarnya mengingatkan diri sendiri dulu bahawa bulan Ramadhan ini adalah sebenarnya bulan tarbiyyah sebagai persediaan untuk menghadapi cabaran dan mihnah pada bulan-bulan yang lain. Yalah, kalau di bulan Ramadhan yang segala bagai jin dan syaitan yang telah dibelenggu pun kita masih tidak dapat menahan diri dan hawa nafsu daripada melakukan pelbagai perkara yang dikutuk, inikan pula di bulan-bulan yang lainnya??

Maaf seandainya post kali ini dan sebelum-sebelum ini agak bosan dan skema! Haha.. Tetapi penulis benar-benar berharap, penulis dan para pembaca akan bersungguh-sungguh dalam memanfaatkan Ramadhan kali ini. Siapa tahu, ini mungkin Ramadhan yang terakhir untuk kita...?


"Alluma bariklana fi Ramadhan, Allahumma bariklana fi Ramadhan, Allahumma bariklana fi Ramadhan..." Amin.

Ramadhan al-Mubarak, here I come...!

-gabbana-

p/s: Penulis terlupa untuk memohon maaf, meminta seribu keampunan kepada para pembaca, seandainya sepanjang tempoh anda mengenali diri ini, penulis ada menyakiti hati mahu pun fizikal kalian. Penulis tidak mahu menyambut Ramadhan dalam keadaan masih bergelumang dengan dosa! Nau'dzubillah.. Tolong, tolong dan tolong maafkan penulis. Penulis hanyalah seorang manusia biasa yang lemah lagi hina! Kita 0-0 ya..! ;)

20 August 2009

Kau hengat ko canteque...??

Pernahkah anda masuk ke dalam saf untuk solat berjemaah bersama-sama jemaah yang lain, hanya untuk dipandang serong dan jijik oleh pak lebai di sebelah anda, hanya kerana anda tidak memakai jubah dan bersongkok berketayap...? Atau pernahkah ketika anda hendak bersalaman dengan pak cik di sebelah anda, usai memberi salam setelah menunaikan solat sunat qabliah Jumaat, beliau langsung tidak tersenyum ketika mana anda menghulurkan tangan ikhlas ingin menjalinkan ukhuwwah, malah sedikit mencebik hanya kerana anda memakai seluar jeans dan t-shirt berkolar pada hari itu..? Atau orang sekeliling yang melihat anda dengan penuh perasaan sangsi dan tidak percaya apabila anda memberikan suatu pandangan tentang agama, hanya kerana anda tidak berserban atau tidak memegang ijazah syariah daripada mana-mana universiti?

Aku pernah.



Memang aku berk
ecil hati. Mungkin salah aku, tidak husnodzan, bersangka baik seperti yang sepatutnya. Mungkin aku tidak pernah terfikir yang pak lebai tersebut sememangnya jarang tersenyum. Atau mungkin pak cik yang menyambut salam tanganku hari tu mengalami cirit birit, sehingga tidak memungkinkan dia untuk menunjukkan wajah yang mesra. Atau orang sekeliling yang melihatku dengan penuh rasa tidak percaya sebenarnya kagum dan hormat dengan pandangan yang aku berikan..?

Betul juga.

Namun hakikatnya memang ramai manusia di dunia ini amat mudah untuk berprasangka; menghakimi seseorang berdasarkan rupa luarannya semata-mata. Malah aku sendiri tidak terlepas daripada perbuatan yang amat ditegah oleh Islam ini. Ya, aku amat mudah untuk menilai seseorang berdasarkan rupa parasnya. Atau melihat kepada cara dia berpakaian. Walaupun benar bahawa tingkah laku dan personaliti seseorang itu sedikit sebanyak dapat memberi gambaran tentang siapakah dia, namun ia tidak selalunya tepat.

Aku sering tersilap. Hanya kerana seorang lelaki itu berambut panjang, memakai rantai, kelihatan selekeh dan memakai seluar ketat tirus ke bawah, aku mudah untuk menilainya sebagai remaja rosak akhlak, melalui kaca mataku. Hanya kerana seorang perempuan itu tidak bertudung, bertindik penuh di telinga, berskirt pendek dan merokok, aku terus menghakiminya sebagai seorang jalang yang tidak bermoral. Astaghfirullah...

Aku silap.

Aku benci apabila orang menilaiku daripada rupa parasku, atau bagaimana aku mengenakan pakaian, atau bagaimana mimik mukaku menunjukkan perasaanku. Hakikatnya, aku juga sering melakukan perkara yang sama.

Aku silap.

Yang lebih menyedihkan, golongan yang kononnya beragama dan memahami ajaran Islam, mereka ini jugalah yang sering menyebabkan ramai orang lari daripada Islam. Golongan yang mendakwa mereka sebagai pejuang agama Allah, mereka jugalah yang banyak menyebabkan orang benci kepada deen ini.

Terlupakah mereka bagaimana kisah seorang pelacur yang berjaya menempah tempat di syurga hanya dengan memberi minum seekor anjing..? Terlupakah mereka tentang seorang wanita yang begitu hebat dalam ibadahnya, namun dimurkai Allah kerana menyeksa seekor kucing sehingga membunuhnya...?

Semuanya kembali kepada soal keikhlasan hati. Hati yang suci dan bersih pasti melahirkan lahiriah yang juga suci dan bersih. Namun lahiriah ini juga kadangkala subjektif. Yalah, apa makna handsome, cantik, kacak bergaya kepada seseorang...? Atau alim dan warak..? Subjektif kan...? Seseorang itu mungkin menilai kekacakan seseorang berdasarkan bagaimana rupa parasnya. Yang lain mungkin mendasarkannya kepada bagaimana seseorang itu berpakaian. Begitu juga dengan alim dan warak. Adakah dengan solat lima waktu sehari semalam di masjid, atau berzikir dan membaca al-quran tanpa henti itu sudah boleh dikatakan sebagai soleh dan syadid? Entahlah. Pada aku, hanya Allah sahajalah yang Maha Mengetahui. Kerana itu setiap kali kita melakukan sesuatu, ianya mesti diniatkan kerana Allah, tidak pada yang lain, tidak kerana yang lain. Insha-Allah, kita pasti akan dibalas dengan seribu macam kebaikan atas keikhlasan kita melakukan sesuatu.



Dan ingatlah, hanya Allah sahajalah yang berhak menghakimi seseorang itu seadil-adilnya. Hatta untuk mengatakan seseorang kafir itu akan masuk neraka juga merupakan suatu kesilapan, kerana kita tidak mungkin tahu bagaimankah kesudahan hayatnya. Berapa ramai orang yang kafir kemudian menerima hidayah Allah, lantas menjadi seorang mukmin yang jaaauuuuhhh lebih baik daripada kita...? Cukup ramai. Nama-nama seperti Yusuf Islam, Yvonne Ridley, Shah Kirit Kokilal Govindji, Farid Ravi dan ramai lagi menjadi bukti bahawa hidayah itu milik Allah yang mutlak. Sekurang-kurangnya aku tahu mereka lebih hebat daripada aku.


Tetapi, perlu diingatkan bahawa hal ini bukanlah lesen untuk kita berlenggang kangkung buat tak tahu sahaja apabila melihat kemungkaran terang tang tang berlaku di depan mata. Bukan bermakna, apabila melihat seseorang yang sudah terang-terangan Muslim minum arak misalnya, kita buat bodoh sahaja, memberi alasan kita mestilah sentiasa bersangka baik. Bukan begitu! Kemungkaran tetap kemungkaran dan ia mesti dicegah walau dengan cara apa sekali pun. Apa yang aku cuba katakan di sini, kita terlalu mudah untuk menilai dan menghakimi seseorang hanya berasaskan paras rupa, warna kulit dan cara penampilan seseorang itu.

Pada masa yang sama, ada juga batas-batasnya dalam penampilan diri dan cara berpakaian. Yalah, sebagai seorang da'i, takkanlah kita hendak bertindik lidah contohnya. Atau memakai seluar jeans yang koyak di peha dan lutut. Atau berbau busuk tidak mandi sebulan. Benar, "Don't judge a book by its cover." Tetapi bukankah buku yang mempunyai kulit yang menarik, yang dihiasi dengan pelbagai corak dan warna yang menawan akan lebih mudah dijual? Begitu juga dengan seorang da'i. Sebagai seorang pejuang agama Allah, dialah yang pertama sekali wajib menunjukkan qudwah yang terbaik kepada orang di sekelilingnya. Bukankah seorang da'i yang kemas, baik akhlak dan budi pekertinya dan pandai membawa diri lebih mudah untuk didekati? Ya, tidak perlu memakai pakaian yang berjenama dan mahal-mahal, minyak wangi setempayan, tetapi cukuplah sekadar kemas dan cantik; sedap dan sejuk mata memandang. Dalam hal ini, sudah pasti Rasulullah SAW adalah contoh yang paling baik untuk diikuti. Baginda amat terkenal dengan kecantikan keterampilannya, baik akhlaknya mahupun luarannya.

Renungkanlah firman Allah dalam Surah al-Hujurat, surah ke 49, ayat 13:

"Wahai manusia! Sungguh, Kami telah menciptakan kamu daripada seorang lelaki dan seorang perempuan, kemudian Kami jadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku agar kamu saling mengenal. Sungguh, yang paling mulia antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa. Sungguh, Allah Maha Mengetahui, Maha Teliti."

Tak kiralah anda hitam atau putih, kaya atau miskin, memandu Mercedes Benz atau hanya kereta kodok yang hampir menemui ajalnya, seorang professor atau petani sawah bendang, ketika anda menghadap Rabb yang Esa di Mahsyar kelak, yang menjamin tempat anda di syurga hanyalah iman dan taqwa.

Mungkin bunyinya sedikit stereotaip, tapi tepuklah dada, tanyalah iman anda!

-gabbana-

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP