Uswah Clothing

25 March 2009

Bodo...

Ni la akibatnya bila dah takde tujuan hidup. Dah takde benda lain yang nak buat... Moga Allah lindungi kita semua daripada terjebak dengan perkara-perkara yang tidak berfaedah dan melalaikan seperti ini...

****************************************************************

US boy wins smelly trainer glory


Something is rotten in the state of... Vermont.


A seven-year-old US boy has smelt his first whiff of success - for owning America's most malodorous trainers.


Joshua Boothe wafted off competition from six other stinky shoe-owners in the 34th annual National Odor-Eaters Rotten Sneaker Contest in Vermont.


As well as winning a golden trophy, an all-expenses trip to New York and a year's supply of Odor-Eaters, Joshua took home a cheque for $2,500 (£1,700).


The Utah-born boy did not say whether the money would be used to replace his old trainers.


Those will now be enshrined for posterity in the Odor-Eater Hall of Fumes in Montpelier, Vermont, which has been labelled the "Rotten Sneaker Capital of the World".


Olfactory Adjudicators


The competition brought together the seven regional champions of plimsoll pong - aged between seven and 15 - to stink it out.


They paraded their filthiest footwear in front of a panel of judges that included a Nasa chemical specialist and a Brown University professor of smell.


The olfactory adjudicators were looking out for the conditions of the trainers' sole, tongue, toe and laces, but it was the cheesy smell of the shoes that took the biscuit.


The competition was sponsored by Odor-Eaters, a manufacturer of deodorant products for shoes and feet.


- Courtesy of www.news.bbc.co.uk


-gabbana-

24 March 2009

Makhluk Rubah!

Entah kenapa, banyak btol masa aku yang percuma, boleh dibuang begitu saja. Pada hal, exam dah dekat sangat. dan bila dah banyak sangat masa percuma ni, apa lagi yang dibuat kalau bukan melayari laman-laman sesawang (aiyo, pelik bunyi... tapi aku nak jugak pakai laman sesawang dan bukannya laman web!) macam Blogger ni, email, Facebook dan lain-lain lagi.

Dan bila dah bukak Facebook, tau je la. Susah sangat nak berhenti. Mulalah tangan ni gatal-gatal bukak page kawan ni, page kawan tu. Tengok gambar kawan yang di New Zealand, sahabat di Australia, rakan di Amerika... Macam-macamla! Ada je benda yang nak buat, tak kering idea!

Yela, bila kita dah seronok tengok gambar kawan-kawan ni, memang susah nak berhenti. Kalau boleh nak tengok, nak teliti satu persatu. Ada apa-apa perubahan tak yang berlaku. Fizikal ke, mental ke, material ke... Semua-semua la aku perhati. Cukup tak tangan kawan aku sorang ni. Lubang hidung kawan aku yang sorang lagi ni bertambah besar ke. Kawan aku yang ni pulak, dah pandai bergaya ke atau masih selekeh macam dulu...

So, I couldn't help but to notice changes, perubahan yang ketara yang berlaku pada sesetengah kawan aku. And they are not merely a friend. Kawan dan teman karib yang dah aku kenal bertahun-tahun. Hhmmm... Entahlah. Btolla, aku setuju sangat, do not judge a book by its cover. That's just unfair. In fact, aku benci orang yang judgmental tak bertempat. Dan aku jugak setuju, semua orang berubah. Teori evolusi gitu. But the fact that I have known them before, macam sedih jugak la tengok kawan-kawan yang berubah menjadi lebih, well, I don't know how to put it.... Er, negative, perhaps...?

Berubah camne? Ok, meh aku bagi contoh. Macam dulu baik dan skema gile, malah tak melampau kalau aku cakap alim, tapi sekarang dah pandai pakai seluar pendek. Bukan setakat pendek, tapi super pendek. Dan di khalayak ramai. Atau kawan yang innocent gile, tapi sekarang dah pandai minum. Mulut dah pandai berasap... Laki perempuan dah takde batas. Boleh pegang sini, boleh peluk sana, boleh laga-laga pipi... Nak kata adik atau kakak, muka masing-masing macam langit dengan bumi je beza!

Ada je kawan-kawan aku yang berubah ke arah yang positif. Ada. Malah aku sangat-sangat gembira melihat perubahan pada diri mereka ni. Terasa sejuk sangat jantung, hempedu dan peparu aku ni. Betul, aku tak tipu. Aku tumpang bangga dan gembira, sebab rupa-rupanya aku tak keseorangan di atas jalan ni. Takdela sunyi sangat.. Tapi... Yang berubah menjadi lebih baik sikit sangat. Sedangkan yang berubah menjadi lebih.... Entahlah. Baik buruk jahat ni, aku tau subjektif. Tapi kadang-kadang benda subjektif ni pun jelas dan terang kan?

To my friends yang kalau terbaca post ni, aku sincerely apologize kalau korang terasa hati. Yela, sapa makan asam boi terasa la masam dia kan! It's just that, aku sayang korang. Sayang sangat. Korang dah macam abang adik aku sendiri! Terasa sedih sangat bila aku tengok korang semakin jauh dengan Islam, dengan deen kita ni. Islam bukan di hari Jumaat dan di bulan Ramadhan je. Islam bukan di masjid dan di surau-surau je. Islam bukan untuk Pak-Pak Lebai dan Tok-Tok Imam je. Islam bukan untuk makcik-makcik berjubah lebar bertudung besar je. Islam bukan untuk budak-budak sekolah agama je. Islam untuk semua. Islam untuk kita.

Sorry kalau korang rasa aku ekstrem sangat. Atau korang rasa aku yang korang kenal dulu jugak sudah berubah. Sorry kalau perubahan ni menjengkelkan korang. Sorry kalau korang rasa aku dah tak macam aku yang dulu. But I don't want to be sorry in front of Allah nanti. No way. Aku pun berevolusi jugak. Dan Insha-Allah, evolusi ni aku harap yang terbaik untuk aku.

Aku akui, aku ni bukanlah baik sangat pun. Masih baaanyaakkk lagi kelemahan diri aku yang aku malu nak sebut kat sini. Tapi tu tak bermakna aku terhalang untuk menegur korang, kawan-kawan yang aku sayangi. Dan Insha-Allah, mana-mana kelemahan dan kesilapan diri aku yang jelas dan terang di mata korang, sila-silalah jangan malu dan segan untuk menegur aku. I'll appreciate that so much...

"Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu..."
at-Tahrim, 66:6

Jom kawan-kawan, kita ubah sama-sama...? ;)

-gabbana-

20 March 2009

Dorm 5

Salaam a'laikum sume. Apa khabar? Kabare wak. Alhamdulillah. Dah makan blom? Sila sila jemput tambah nasik. Ha, tue air sirap limau selasih tue sila la tambah, jangan segan-segan..!

Lama sangat rasanya aku tak tulis pasal alma mater aku, STAR. Rindu pulak kat kawan-kawan Batch 44 aku. Baru je semalam Iman a.k.a. Lone berlepas ke India, setelah 3 malam bersemayam di teratak Playford Road aku nih. Melepas la rindu sket kat teman-teman seperjuangan dahulu kala. Dia siap bagi aku baju T pasukan kriket cap Nike ada tulis INDIA besar-besar kat belakang. Aku pakai la hari ni, nasib baik tak kena bunuh@ganyang dengan kawan-kawan Pakistan aku... Hehehe...

Ok, hari ni aku terasa macam nak bercerita pasal Dorm 5, kamar aku ditempatkan time form 1 dulu. Banyak sangat kenangan aku kat sana! Kenangan kena denda sama-sama, kenangan rasa best sebab dapat anugerah dorm terbersih inspection hari Ahad, kenangan kena balun dengan Abang Penyu Prefect Blok sebab tak duty surau, kenangan kena jemur tilam dan papan katil sebab ada pepijat... Banyak betul la kenangan aku kat dorm tu!

Antara kenangan yang paling best sudah semestinya rakan-rakan sedorm yang pelbagai macam, ragam dan berbau masam! Hehe... Ada yang sampai sekarang still keep in touch dengan aku. Ada yang dah tak tau apa cerita... Ha, kat sini aku nak list downkan rakan-rakan sedorm aku. Nak tengok aku ingat lagi ke tak diorang nih... (Urutan tidak penting. Tidak bermakna anda ekstra spesel semata-mata nama anda disebut dulu. Bergantung kepada daya ingatan aku yang tak berapa nak ingat nie...)

Akhma Azizi a.k.a. Dumex - Ketua Dorm. Rumah hitam. Pernah juga digelar Shao Lin untuk seketika waktu dek kening tebalnya yang melentik ala-ala Penelope Cruz. Digelar Dumex kerana merupakan juara tahunan anugerah Dumex untuk Negeri Sembilan Darul Khusus. Tak tau la dia jampi apa sampai boleh menang. Mungkin dia hari-hari beli setin susu Dumex kat pasaraya Giant Seremban kot! Antara rakan seperjuangan aku time jadi prefect form 2. Sangat hebat bermain bola keranjang. Sekarang nie sedang menuntut di Jepang dalam bidang kejuruteraan memerah susu.. Hehe..

Johan Kamal Hamidon a.k.a. Jo - Kelas 1R dengan aku dulu. Rumah Biru. Smart gile budak nie. Walaupun time form 1 dia tak pernah dapat nombor satu, hehe, tapi form 2 sampai form 4 asyik-asyik nama dia je naik sebab pandai sangat. Tensen gak ah aku. Sport pun gempak gak. Cakap je apa yang dia tak boleh main. Ragbi? Hoki? Bola? Berenang kuak kupu-kupu? Kudaku lari gagah berani? Batu seremban dengan konda-kondi je aku ingat dia tak berapa nak pro. Lain-lain sume dia sapu! Ha, dia pun antara rakan seperjuangan awal prefect form 2. Merupakan jambu kegilaan ramai, hatta di kalangan batch sendiri! Astaga... Nak dijadikan cerita, mak aku kenal dengan makcik dia. So kira family friend la jugak. Time form 2 pernah diserang bisul besar di... Er, tak payah la nak cakap. Malu pulak dia nanti. Admire gile ah mamat nie. Sekarang nie dia belajar kat University of Queensland, Australia dalam bidang Biotek.

Luqman Ali a.ka. Neng a.k.a. Kanibal - Rumah hijau. Raksasa ganas batch kami. Pernah ditangkap kerana memakan seekor kucing cute yang tidak bersalah. Mendapat gelaran Neng dek bibir seksinya yang tebalnya hampir mencapai 5.7 inci. Kaki bodek Mr. King lantas menjadi pujaan ramai dalam sukan bola keranjang, sesuailah dengan sifatnya yang bermata keranjang. Hehe.. Matilah aku kena bunuh dengan Neng nanti! Berasal dari Melaka, walaupun bukan keturunan Hang Tuah mahupun Puteri Hang Li Po. Kini sedang mengaji al-Quran di negara matahari terbit.

Akmal Hashim a.k.a. Kema - Rumah merah. Berasal dari Bagan Serai. Ha ni sorang lagi yang sangat hebat dan terpuji perwatakan dan kalibernya. Walaupun dia masuk agak lambat (3rd intake kalau tak silap aku), masuk-masuk je dia terus mencuri perhatian ramai dek kehebatan bernasyid dan berpengakapannya. Heh.. Antara teman rapat aku kat STAR dulu. Sangat hebat bermain kriket. Otak pun pandai. Waktu kat Matrik dulu siap dapat best student Matrik seluruh Malaysia tue! Ha, jangan main-main! Wakil sekolah hafazan since form 2 lagi. Time form 5, dialah yang banyak tolong aku sebab dia Deputy Head Boy. Siap jadi Presiden BPI lagi. Mantap gile mamat nie.. Sekarang nie dia di USM Kubang Kerian, bukan untuk berkubang tapi untuk belajar medik.

Akmal Saarani ak.a. Tabu - Rumah putih. Berasal dari Kedah, Kuala Nerang kalau tak silap aku. Kecik orangnya, tapi haish, jangan disangka air yang tenang takde hipopotamus! Macam mana dapat nama Tabu, tu aku kurang pasti. Selalu jugak lepak-lepak dengan aku dulu. Dan sampai sekarang ni, dialah yang ingat nak wish birthday aku. Memang terharu... Kini di UiTM Shah Alam, belajar apa aku kurang nak ingat.

Hadhrami a.k.a. Mat Pres - Haha, ni sorang lagi yang agak rapat dengan aku time form 1. Siap nak pergi ber*k pun ajak aku teman! Kikiki.. (jap, ke aku yang ajak dia teman ha...? ;p) Rumah hijau. Berasal dari Pahang. Dapat nama Mat Pres sebab suka melaporkan isu-isu semasa tak kira tempat dan masa ke...? Heh.. Aku pun tak ingat sangat. Sekarang nie menuntut di UIA Gombak.

Aizuddin a.k.a. Payunk - Rumah biru. Asal Selangor@KL lebih kurang ah. Dia ni kelakar gile. Tapi kadang-kadang emo.. Hehe.. Terkenal dengan kulitnya yang hitam manis manis masin. Mungkin sebab terlalu banyak berjemur dek selalu kena denda dengan Pak Pin dulu! Kikiki.. Juga merupakan antara pemain bola keranjang utama sekolah. Walaupun ketinggiannya tidak mencapai limit yang telah ditetapkan, dek kepakarannya mengipas udang ditambah dengan ketekunannya mempelajari teknik-teknik terbaru dan bergaya, dia akhirnya berjaya menjadi seorang pemain agak dikagumi, sehingga diberitakan Kobe Bryan pun pernah meminta tanda tangannya. Kini di Pahang menyambung pelajaran.

Azraei a.k.a. Jaie - Woah, nie orang kuat dorm dulu nie! Rumah hijau, berasal dari Johor. Walaupun kadang-kadang dia mat blank, tapi tidak bermakna dia tidak mengikuti perkembangan semasa. Besar dan tinggi orangnya. Lantas tanpa banyak songel dan usul periksa, terus direkrut untuk bermain ragbi. Sayangnya, pengalaman aku dengan Jaie tak banyak, sebab dia tak lama di STAR. 3 tahun kalau tak silap aku. Kini di UIA menyambung pelajaran.

Khairul Ikhwan a.k.a. Mat Rock - Haha, agak unik mamat ni. Aku hampir aje terlupa tentang kewujudannya. Heh.. Rumah merah dan aku tak ingat dia berasal dari mana. Melaka kot. Rasanya dia dapat gelaran yang boleh tahan macho tue sebab dia dulu minat sangat dengan The Rock WWE. Kalau tak silap aku ah. And dia memang suruh orang panggil dia Mat Rock pun. Kira self proclaimed gak ah nie.. Hehe.. Takde la rapat sangat dengan dia dulu. Salah seorang prefect sekolah dan dilantik time form 4. Memang macho ah ko Mat Rock! Sekarang ni tak tau dia kat mana buat apa. Sila jangan malu-malu update diri anda.

Amir Long - Sesuai dengan namaya, Amir Long memang seorang yang long. Rumah kuning dan berasal dari Terengganu. Dek kerana ketinggiannya, prefect blok tanpa segan silu telah melantiknya menjadi ketua blok, keputusan yang pada akhirnya akan mengundang kontroversi. Mempunyai perwatakan yang agak menarik. Agak. Hanya berada di STAR selama 2 tahun, jadi tak banyak yang aku boleh cerita pasal dia. Kini tak tahu dia di mana buat apa. Moga-moga menjadi manusia yang berguna untuk agama, bangsa dan masyarakat setempat.

Amas Rizal - Aku tak ingat la orang panggil dia apa dulu. Ada nickname dia, tapi aku dah lupa. Rumah merah dan juga berasal dari Terengganu. Kecik je orangnya. Besar sikit je daripada Tabu. Agak gedebeh orangnya. Hehe.. Juga tak lama di STAR dan kini aku kurang pasti sama ada dia sudah berkahwin atau belum.

Afif Iftikhar - Rumah biru dan berasal dari KL. Agak misteri orangnya. Sehingga dia keluar daripada STAR, aku masih gagal mengenalinya secara lebih lanjut dan terperinci. Mungkin sangat sesuai untuk mengendalikan rancangan Edisi Siasat. Lokasinya kini juga merupakan suatu misteri.

Hafeez a.k.a. Chimoot - Ha, yang sorang ni rakan sekatilku. (Jangan salah faham. Katil kitorang double-decker. Dia di atas, aku di bawah). Rumah merah dan berasal dari Selangor. Agak nakal orangnya. Dan aku selalu depresi dengan keadaan dirinya yang kurang terurus... Tapi hatinya baik, aku tahu. Sebab selalu je offer aku ration dia...! Hehe.. Juga tak lama di STAR dan aku tidak tahu menahu di manakah dan apakah statusnya sekarang.

Ok, tu je yang aku ingat. Walau pun aku dapat rasakan aku ada tertinggal seorang dua. Hehe.. Mintak maaf banyak-banyak, harap tak terasa hati.

Ha, banyak je lagi aku nak cerita pasal Dorm 5 ni. Mungkin lain kali kot. For the time being, cukuplah aku perkenalkan warga Dorm 5 dulu. Memang sangat terkenal dengan kenakalan dan kejahatannya dulu. Sampaikan Prefect Dorm kitorang, Izwan Ismail tak tahan dan bertukar shift dengan Azlizan. Hehe.. Hebatkan kitorang?

Oh, sebelum aku tamatkan sesi taaruf bersama warga Dorm 5 ni, ada satu cerita menarik nak kongsi dengan korang. Korang pun tahu kan, how crazy the life is kat sekolah asrama? Denda sume pelik-pelik ah. So ada satu hari ni, kitorang terlupa la nak kosongkan bakul sampah secoet ni. Ha, apa lagi, kitorang pun kena denda usung bakul sampah tu ramai-ramai satu dorm pergi buang dekat belakang dining hall! Hahahaha... Sampai sekarang aku tak boleh nak lupa! Tapi best ah dok asrama ni. Takkan dapat rasa punyala pengalaman yang pelik tetapi benar macam tu kalau tak study kat asrama! Hehe..

Ok, aku nak sambung study! ;p Harap korang terhibur! Dan kepada rakan-rakan sebacthku, anda memang best! Till next time! Ciao!

Salaam.

-gabbana-

18 March 2009

Nikmatnya!

"Have you not considered how Allah presents an example, [making] a good word [kalimah tayyibah] like a good tree, whose root is firmly fixed and its branches [high] in the sky?

"It produces its fruits all the time, by th permission of its Lord. And Allah presents examples for the people that perhaps they will be reminded.

"And the example of a bad word [kalimah khabitah] is like a bad tree, uprooted from the surface of the earth, not having any stability.

"Allah keeps firm those who believe, with the firm word in wordly life and in the Hereafter. And Allah sends astray the wrongdoers. And Allah does what He wills."

(Ibrahim, 14:24-27)

Alhamdulillah.

Little that I realised, a seemingly small and insignificant ripples of water can turn into a huge tsunamic wave.

Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Little that I knew, the seeds that we thought would not last the fierce storm, the heavy rain, the heat of the sun and the cold of the winter, would yield scrumptious mangoes.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Little that I expected, I would be seeing and witnessing the parables mentioned in above verses, in the real world, right in front of my nose now at this point of my life.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Little that I suspected, the more you try to give to others with your purest heart, the more you will learn from them.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

All praises be upon you Allah, the Lord of the Worlds, al-Khaliq ar-Razzaq, the Creator and the Proveider, ar-Rahman ar-Rahim, the Most Gracious and the Most Merciful.

I am indeed grateful for all the blessings you have bestowed upon me, your unworthy servant. I have done all sorts of things for all this while but to thank you, yet you have blessed me with your utmost grace and love.

I particularly thank you O Allah, for what had taken place tonight. Indeed, you have shown to us, one will only reap what he sows! And I can only hope, You will strengthen this ukhuwwah and may we will reunite again in Jannah, Insha-Allah...

To Dahlia, Sir, Pilot, Rifle and Federer, jazakumullah khair. I'm deeply impressed and very proud of you guys! =)

p/s: Initially, this post was categorized under 'Tazkiyyah.' But then, I think it's more of me telling what has happened and stuff, rather than me advising or giving something to ponder about. Nevertheless, I do hope it would be a good reminder for all of us, Insha-Allah. Allhua a'lam...

-gabbana-

14 March 2009

Friday the 13th

Today is the happiest day for me. It's also the saddest, the bleakest day.

I don't know, really... It's really a mix feeling. I'm confused and anxious at the same time.

But whatever it is, I am very grateful indeed, all praises be upon Him, the Lord of the Worlds for finally giving me the most needed strength that I have been waiting for.

I have been contemplating about it for quite a sometime. And I have even procrastinating from actually doing it. But today alhamdulillah, somehow I could gather the strength to do so.

It was tough. It was REALLY tough. And I'm going through a very difficult time at the moment. Please my dear friends and readers, pray for me, so that I'll be steadfast with the decision I have made and may I am strong enough to face the coming days.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah...



-gabbana-

9 March 2009

Hujan emas di negara orang, hujan gas pemedih mata di negara sendiri

Aku agak terkejut apabila membuka blog penarik beca lewat malam tadi apabila membaca tentang keadaan di Malaysia yang semakin meruncing dan kritikal. Kini, politik, ekonomi, pendidikan, sosial dan pelbagai lagi aspek kehidupan seharian sudah bercampur-aduk, carca marba, sehingga susah untuk individu biasa seperti aku untuk membezakan sesuatu isu; yang mana politik, yang mana agama dan sebagainya. Tambahan pula, sebagai seorang pelajar yang menuntut di luar negara, aku sangat bergantung kepada berita-berita akhbar tempatan di Malaysia melalui jaringan maya yang ada. Pilihan aku: The Star Online. Satu-satunya akhbar tempatan yang boleh aku percaya. Mujurlah jangkaan aku tepat. Walaupun liputannya tidaklah seluas yang aku harapkan, sekurang-kurangnya liputan yang diberikan adil dan tidak bias pada pandangan aku.

Isunya? Demonstrasi anti-Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Isunya ini mengingatkan aku tentang pertandingan bahas Bahasa Melayu yang aku sertai tidak lama dahulu di Malaysian Student Department (MSD) anjuran Persatuan Peguam-Peguam Malaysia UK. Lebih menarik lagi, aku dan 2 orang lagi rakan seperjuanganku bertindak selaku kerajaan mempertahan usul 'Bahasa Kebangsaan Semakin Terancam.' Ironi kan? Kini, isunya di Malaysia tampak lebih getir dan kritikal. Semalam (7 Mac 2009) telah berlangsung suatu perhimpunan tunjuk perasaan / demonstrasi / protes aman untuk menentang pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris. Aman, sehinggalah para penunjuk perasaan melanggar arahan pihak polis untuk tidak mengadakan perarakan. Aman, sehinggalah pra penunjuk perasaan meAman, sehinggalah pihak polis dan FRU campur tangan. Bukan setakat tangan, malah gas pemedih mata dan pancuran jet air turut dicampurkan dalam demonstrasi itu.

Tujuan artikel ini ditulis bukanlah untuk aku memberi penghakiman siapa yang betul, siapa yang salah. Subjektif sangat tu. Yalah, dengan hanya mengharapkan informasi daripada laman-laman sesawang akhbar tempatan Malaysia, tak pun laman-laman blog tertentu, aku percaya maklumat yang aku perolehi mungkin tidak tepat dan dipengaruhi oleh unsur-unsur yang mungkin bias kepada pihak-pihak atau kepentingan tertentu. Justeru, aku tidak mahu membuat sebarang spekulasi atau tuduhan kerana boleh mendatangkan fitnah dan salah faham nanti, walaupun aku sangat berminat untuk menulis isu ini jika berkesempatan dan mempunyai pengetahuan yang lebih mendalam.

Cuma, yang membuatkan aku sedikit terkejut dan terkilan adalah bagaimana pihak polis Malaysia melayan para penunjuk perasaan yang terlibat. Dalam video ini, seolah-olah pihak polis dan FRU teruja dan seronok untuk memedihkan mata para penunjuk perasaan. Seperti kanak-kanak yang seronok bermain konda-kondi dan teng-teng lagak mereka. Seolah-olah mereka sudah lama menanti saat tersebut, mungkin dek kebosanan yang amat sangat kerana tidak mempunyai aktiviti berfaedah lain yang mahu dilakukan. Tak pun kerana mereka sudah terlalu cekap dan amanah, tiada kerja lain yang mahu dibuat, yalah, Malaysia kan sebuah negara yang aman, bebas daripada jenayah merbahaya! Macamlah para penunjuk perasaan tu pendatang tanpa izin yang boleh mengancam keselamatan negara!

Para penunjuk perasaan pula, entahlah, sesetengah daripada mereka begitu buruk akhlaknya. Langsung tidak mempamerkan budaya dan etika Timur dan Melayu yang dicanang-canangkan selama ini. Kata sahaja nak mempejuangkan nasib Bahasa Melayu, tetapi akhlaknya tidak mencerminkan akhlak Melayu Muslim. Hhhmmm...

Bila aku melihat video itu, aku terfikir, bagaimana agaknya reaksi bangsa lain apabila menontonnya? Adakah mereka geleng kepala jelek melihat perangai dan gelagat bangsa Melayu yang sejak daripada dahulu diangkat tarafnya oleh kerajaan, lebih istimewa berbanding bangsa lain? Atau mereka gembira bertepuk tangan melihat bangsa Melayu bertelagah sesama sendiri, hanya menanti saat dan minit yang sesuai untuk jatuh dan hancur? Atau mungkin kedua-duanya sekali?

Aku juga sedih melihat Pak A. Samad Said yang telah begitu banyak berjasa, berkorban memperjuangkan dan mempertahankan integriti Bahasa Melayu, dilayan seolah-olah dia bukanlah sesiapa. Nampaknya pihak polis, FRU dan mungkin juga kerajaan, langsung tidak peduli lagi, langsung tidak endah lagi tatacara dan adab kesopanan dalam menyampaikan mesej mereka. Alang-alang menyeluk pekasam, biar ketiak, leher dan semuanya berbau masam! Sekurang-kurangnya, hormatilah Pak Samad sebagai orang yang lebih tua. Nampaknya. MAGERAN II perlu dirangka dan ditubuhkan untuk menilai semula Rukun Negara, terutamanya klausa yang terakhir: "Kesopanan dan Kesusilaan."

Memetik kata-kata Pak Samad, "Rupanya begini caranya untuk menyelamatkan bahasa..."



-gabbana-

7 March 2009

Tipah tertipu bang!!!

Aku baru je nak cuba berjinak-jinak dengan perniagaan internet ni. Nak tambah pendapatan sikit la kononnya. So dalam banyak-banyak pilihan yang ada, aku memilih eBay sebagai platform bisnes aku. Entahla, aku trauma jugak sebenarnya dengan MLM atau pun wadah-wadah yang seangkatan dengannya! Bagi aku, eBay ni, macam berniaga betullah. Ada barang dia, walaupun tak boleh pegang, tapi at least kita nampak barang tu. Kira barang yang diniagakan solid ah. Bukan khayalan atau maya semata-mata.

Nak pendekkan cerita, aku pilih jam tangan sebagai produk jualan aku. Kenapa? Sebab aku minat jam.. Hehe... Dan ada signifikannya kenapa aku pilih jam. Antara sebab musabab yang utama, jam mengingatkan aku tentang begitu banyaknya masa aku yang telah terbuang. Kira muhasabah diri la jugak.. (Alamak! Poyo la pulak.. ;p). Aku pun mula la memasarkan jam-jam tangan aku, yang kebanyakannya diimport dari Amerika.. Ha, jangan main-main!

Rupa-rupanya, tak senang berniaga di eBay ni. Ku sangkakan panas sehingga ke petang, rupanya ada jugak buaya dalam air yang jernih! So setelah pusingan pertama berjual-beli, aku lebih banyak membeli daripada menjual! Hehehe.. *kaki menguis-nguis tanah* Kira tak untung ah. Ada la seutas jam tangan yang terjual. Tu pun yang lopek punya. Margin kecik sangat... =s



Pusingan kedua lebih menarik. Setelah agak yakin dengan keadaan pasaran di internet, di United Kingdom ini terutamaya, aku pun cuba strategi yang lebih agresif dan mencabar. Kepada mereka yang biasa dengan konsep eBay, korang mesti tahu dengan kaedah lelongannya, beserta dua lagi kaedah lain membeli iaitu 'Beli Sekarang' dan 'Tawaran Terbaik.' So untuk pusingan kedua ni, aku lebih banyak menggunakan kaedah gabungan lelongan dan 'Beli Sekarang.' Tak berani sangat nak guna kaedah lelong sahaja, takut rugi besar!

Nak dijadikan cerita, pada hari kedua jam-jam aku disenaraikan di bursa saham utama, seorang pembeli telah membeli kedua-dua jam tangan aku yang paling meletop dengan kaedah 'Beli Sekarang.' Ha, mau tak pengsan aku sekejap. Tapi entah kenapa, dalam keterujaan aku kerana berjaya menjual dua jam tangan dalam suatu masa, aku terasa macam ada something yang tak kena. Ala-ala udang di sebalik mi gitu..

Dan bila aku check profile si pembeli jam aku tu, syak wasangka aku bertambah-tambah. Waktu dia beli jam aku tu, dia baru sangat daftar dengan eBay. Feedback pun kosong. Hhhmmm.. Dodgy ni... So untuk sedapkan hati, aku pun bersangka baik la kat mamat/minah ni. Aku fikir, mungkin dia terjumpa tawaran hebat jam tangan aku tu dan kebetulan dia tidak berdaftar dengan eBay. Dan oleh sebab dia dah jatuh hati dengan jam aku tu, dia pun tanpa segan silu dan was-was terus mendaftar dan mem'Beli Sekarang' 2 jam aku tu.

Tapi, yang lebih mencurigakan, mamat/minah ni berdaftar di Cyprus. Lokasi yang dinyatakan dalam profile eBaynya adalah Cyprus. Tapi dia suruh hantar jam tu ke Afrika. Nampak sangat dia tak baca habis tawaran aku tu. Aku hanya menjual dan menghantar jam-jam aku tu ke kawasan benua Eropah sahaja. Bila pulak Afrika join European Union ni...? Haish... Tapi mungkin sebab aku terlebih uja (betul ke penggunaan perkataan ni....?), aku bersetuju menerima pembeliannya. Tapi aku hantar email kat dia, cakap aku tak boleh nak bagi diskaun penghantaran, sebab Afrika Selatan tu jauh. Tanpa menaruh lebih banyak curiga dan kesangsian, aku fikir, takpe, tunggu dia bayar je. Peduli la dia nak buat apa dengan jam tu, nak hantar kat mana, suka hati dia, duit dia. Asalkan da bayar, aku sebagai penjual akan jalankan tanggungjawab aku macam biasa...


Antara jam yang aku jual. Meletop kan..??

So malam tu bila aku bukak Hotmail aku, takde pun mesej yang cakap dia dah bayar. Tapi bila aku check junk mail aku, ada dua email, satu daripada PayPal and satu lagi mamat/minah tu yang hantar. Aih, camne email Paypal boleh masuk junk mail ni?? Email tu menyatakan yang si pembeli bertuah jam tangan aku sudah pun membuat bayaran. Malah, yang lebih memelikkan, dia bayar terlebih pulak. Pening sekejap aku. Ada jugak orang macam ni kat dunia yang materialistik ni. Dan email tu memang meyakinkan ah. Memang betul-betul macam Paypal yang hantar. Cuma, yang lebih pelik dan jelik, ada satu kenyataan dalam email tu yang buat aku bertambah curiga. Haih, madah berhelah betullah! PayPal cakap, duit tu takkan masuk dalam akaun aku selagi aku tak deliver jam-jam tu. PayPal cakap lagi, basically duit tu dah ditolak daripada akaun si pembeli, so aku tak payah nak risau la... Tapi macam aneh sangat sebab sebelum ni aku tak pernah pun mengalami pengalaman ngeri yang seangkatan dengannya.

Pastu aku baca pulak email yang dia sendiri hantar. Dia cakap, dia suruh aku deliver jam-jam tu secepat mungkin sebab untuk besday present anak dia kat Afrika Selatan tu. Menurutnya lagi, kalau boleh dia nak hantar sendiri, tapi sebab dia sibuk nak menghadiri suatu konferens AIDS/HIV. Wah, hebat pelanggan aku sorang ni...

Tapi entah kenapa, hati aku rasa tak sedap. Macam ada yang tak kena. Aku pun pergi la laman sesawang milik PayPal, nak periksa sikit maklumat-maklumat yang mungkin berguna untuk aku. Aku pergi bahagian 'Security, How We Protect Our Sellers.' Kebetulan ada satu bahagian ni yang memberi amaran tentang penipuan dalam jual-beli. PayPal (yang sebenarnya) cakap;

  1. Berhati-hati dengan orang yang membeli barangan terutamanya yang berharga mahal. (*pap* Tepuk dahi!)
  2. Berhati-hati dengan orang yang beli barang kita dari tempat yang lain, pastu suruh hantar tempat lain. (*pap*pap*)
  3. Berhati-hati dengan orang yang beli barang kita pastu suruh hantar secepat mungkin, Urgensi la kononnya... (*pap*pap*pap*)

Sangat bertepatan deskripsi PayPal dengan mamat/minah yang membeli jam aku tu. Keyakinan aku bertambah apabila aku muat turun satu software ni, yang boleh sahkan sama ada setiap email yang dihantar eBay dan PayPal tulen dan sahih atau pun tidak. Terang tang tang la email PayPal yang cakap mamat/minah tu dah bayar tak tulen rupa-rupanya. Haih... Sujud jugak la aku.

Aku pun tulis satu email kat mamat/minah tu. Apa kau ingat aku tak pandai nak bermadah berhelah jugak...?? Aku cakap kat dia, sorry, saya tak boleh nak hantar jam tu kalau awak tak bayar saya sekurang-kurangnya separuh daripada jumlah transaksi keseluruhan. Yalah, apa awak fikir saya senang-senang nak hantar jam-jam mahal tu kalau takde jaminan?? Ayat last tu takdela aku cakap camtu. Hehehe... Tapi lebih kurang ah.

So aku pun tunggu la reply, dengan harapan mamat/minah tu terbuat silap dan dia bukanlah seorang penipu dan aku sebenarnya tidak tertipu. Esoknya tu, instead email daripada mamat/minah tu, eBay yang hantar email kat aku. eBay cakap, pembeli yang beli jam aku tu dah tak bedaftar. So segala urusan jual-beli dengannya telah dibatalkan. Kalau aku dah hantar barang yang telah dijual, sila hentikan penghantaran dengan menghubungi pihak kurier. Lebih kurang camtu la eBay cakap. Subhanallah...

Sah-sah aku tertipu.

Memang menarik pengalaman aku ni. Rasanya, kalau aku tak buat keputusan nak berniaga, mesti aku takkan jumpa pengalaman yang macam ni. Dan aku sangat bersyukur kepada Allah SWT sebab ilhamkan aku untuk lebih berhati-hati dan tidak terburu-buru. Alhamdulillah... Walau pun aku rugi sikit sebab lepas tu aku terpaksa senaraikan semula jam-jam aku tu and so eBay charge balik ah, rasanya tu jauh lebih baik daripada kalau aku gopoh dan tak sabar, terus hantar jam-jam aku tu kononlah nak jadi penjual yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Banyak betul yang boleh aku belajar daripada pengalaman aku ni. Dan semoga korang yang membaca luahan hati dan perasaan ini akan turut mendapat faedah daripadanya, Insha-Allah...

Moral daripada cerita ini: sebelum tidur basuh kaki dan gosok gigi dulu!

-gabbana-

4 March 2009

Bulu Kaki

Ha, korang mesti terkujat kan baca tajuk post aku kali ni?

Hehehe...

It is meant to be like that.

And if you guys did terkujat, or terkezut, or tersedak for that matter, than I have succeeded.

*evil grin*

Ok, actually, title tue takde ah langsung takde kena mengena dengan apa yang aku nak tulis. Banyak je sebenarnya... Lets start with we tend to be intrigued or attracted to trivial and not-so-important matters, as compared to more serious and pressing issues. I think everyone agrees with me on this. Sensual and isu-isu yang panas dan menggegarkan lebih senang nak pull the crowd, instead of dull and monotonous ones eh? No wonder tabloids like Metro (both London Metro and Malaysia Metro), err, London Lite, London Paper and ntah pape lagi la, always have catchy front page. Why? Because it sells.


Well, then it brings us to the real discussion. Kenapa kita lagi mudah terpedaya atau senang teruja apabila bercakap, berbincang dan berdebat tentang isu-isu picisan yang kadang kala langsung tidak membawa faedah kepada kita, apa lagi ummah secara keseluruhannya? Or to put it in another way, why we always or tend to do and to think about petty and trivial stuff when we've got more important things to settle? No? Come on, admit it!


Things like; Facebooking (zaasss....!!), eBaying, even blogging (even more oucchhh!!!)... Have you ever asked yourself, are these things really important, well not to myself, but to Islam? To my fellow brothers and sisters? And even if you were to evaluate the importance of all these duniawi(s) to yourself, you will be ashamed of how insignificant they are to your self-development.


And how about busying yourself with trivial questions that you already know the answers, but still you want to fill up your brains with them?? Hari ni nak mandi ke tak? Should I go to this and that lecture? Hari ni nak masak apa? Today what should I wear to impress this and that person? Oh boy... In fact, it is very very devasvtating and embarrassing that sometimes, most of the times actually, we'll get stressed out just thinking about all these nonsense.


Today, in our weekly discussion and gathering, Dahlia higlighted several super important points on our greater priorities in life. Yes, we've got a lot of priorities and especially as a student, we think we have amanah to our sponsor, parents and the taxpayer. And not to make you guys even more pening kepala, we'll be having a hell lot more of priorities in the not-so-near future. Work, family, anak-anak, cari makan, kereta, rumah.... Woo...


Yet, above all these, we've got even more imporant priorities. That it our responsible to Allah. Kan hidup kita kat dunia ni hanya untuk beribadah kepada Allah? Do we want to be a respectful and honorable Khalifah in this dunia, or a disgrace and rebellious robot...? Hhmmm... Robot? Why robot ah? Because a robot is created with a purpose. Probably purposes. But does the robot know that purpose, why is he created? If he doesn't, then he'll be doomed and when he eventually realises it, it's probably too late for him to fulfil his duty. When his master decides to pull out the plug, the source of his lifeline, the robot is nothing but a metal scrap. Useless.


So, kita nak jadi macam robot ke? Yang tak tahu tujuan hidupnya dijadikan? Or we want to uphold the honor Allah has bestowed upon us, as the rightful Khalifah to bring peace, prosperity and justice to the earth? Yet, even when we have acknowledged this, do we really put our best efforts in realising it? Coz most of us know about it or at least have heard about it. Tapi pelik, most of us do not quickly and urgently act upon this valuable knowledge. Instead, we still prefer to use our time and energy to fulfil our worldly desires.


But we also know that everyone will one day die. No matter how important you are, or how rich and wealthy and strong and powerful you are, death is something for certain. As certain as if I were to poke you with a sharp razor, you'll groan in pain. As certain as today is Tuesday and tomorrow is Wednesday. Yes, death can come and grab your life anytime Allah wants it to happen. And you can't appeal, you can't do anything to stop it from happening. Just imagine when the time comes for you to die and you still haven't fulfilled the purpose of you being created in this world. Shame isn't it? Memalukan!


And it's not like you didn't submit your homework on the deadline. That, if it happens, at least you know you can improve next time. Or you won't repeat it again. There'e always a second chance. But death? Haa... Life in this dunia is temporal period whereas the life in the hereafter is abadan abadaa. You reap what you sow. If the seeds you sow in this dunia are the best one, you'll reap the most delicious and scrumptious fruits in the akhirah. If the seeds you sow in this world are jahiliyyah, wasting time gossipping with friends, eating from haram sources, backbiting, slandering, not even trying to call people to al-falah and warn them against the evil, you'll surely reap jahannam in the akhirah. Wal iyadzubillah...


So... Do we care more about bulu kaki or have we done enough to enjoin good and forbid evil? Are we more concerned on whether we have studied enough for the next major examination or the fate of our brothers and sisters in Gaza? Are we more worried about what to have for lunch tomorrow or whether we are going to be held accountable for not being able to spread the words of Allah? Ask yourself.


Allahu a'lam.

-gabbana-

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP