Uswah

26 January 2009

Untuk 102, Playford Road

Dah lama sangat tak update blog nie. Dan tengah malam-malam buta ni, ntah kenapa terasa macam nak membebel melalut pulak.

Takde apa pon, just terasa macam nak tulis something, untuk lahirkan rasa terima kasih yang amat sangat dan kesyukuran pada-Nya yang tidak terhingga, sebab diberi peluang untuk dok kat 102, Playford Road ni. Rasanya, dah lebih 4 bulan dok kat sini, begitu banyak pengajaran dan pengalaman manis/pahit dah dirasai dan ditempuh, yang rasa-rasanyalah, kalau dok kat tempat lain, mesti tak semeletop dan sesujud ni.

Dan most importantly, semua ni mustahil tanpa ahli-ahli rumah yang cukup istimewa semuanya. Baik sang pemburu syurga, atau en. ai kay, atau kalam kalbu, atau dahlia mahu pun mountain chicken. Semuanya unik dan mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing. Dan aku banyak belajar daripada diorang ni. Banyak sangat.

Bila difikirkan balik, macam kelakar pulak. Sebab dulu, bukan main lagi aku tak nak dok ngan diorang. Lebih suka dok ngan kawan-kawan yang lain. Tapi, yalah, Allah Maha Mengetahui kan. DIA tahu what is best for me. Dan DIA bolak-balikkan hati aku, buat aku berfikir dan akhirnya aku buat keputusan, agak last minute, untuk dok ngan diorang. Dan aku tidak pernah menyesal. Nope, never. Alhamdulillah...

Secara jujurnya, entah kenapa sekarang ni rasa nak mengalir air mata. Sebak. Yang pasti, aku sebenarnya tersentuh dengan kesabaran ahli-ahli 102 Playford Road ni melayan karenah aku yang kadang-kadang, aku sendiri naik meluat dengannya. Pelbagai ragam dan macam!

Sang pemburu syurga, yang walau pun dalam jerih payahnya dan onak duri yang sedang ditempuhi, masih mampu tersenyum manis dan ketawa gembira, walau pun aku tahu hati dan jiwanya sedang bergelojak dengan macam-macam masalah. Dan dia masih ada masa untuk tanya khabar diri aku. Alangkah terharunya aku. Dan dia sahajalah yang berani nak tanya soalan-soalan maut personal kat aku. Terima kasih pemburu, atas persahabatan yang ikhlas ini. Moga Allah permudahkan urusan kau hai pemburu. Dan tolong terus thabat atas jalan ni tau?

En. Ai Kay, yang cuba sedaya upaya nak faham diri aku yang cukup complicated ni. Kadang-kadang aku tau dia lost, pelik dan mungkin jelik dengan perangai aku yang sememangnya tengik ni. Haih... Dan aku juga tau, dia berusaha sebaiknya untuk menjaga hati aku ni. Tapi ada ke aku nak jaga hati dia? Terima kasih kerana setia menemani aku bersahur, kadang-kadang menunggu aku selepas solat untuk balik sama-sama, duduk bercurahat dengan aku... Aku kagum dengan dirimu, hai En. Ai Kay. Kau terus ke depan, sedangkan aku sering tertinggal di belakang. Tolong jangan lupakan aku ni tau?

Kalam Kalbu, seorang abang dan sahabat, yang terus-menerus tabah dan tak jemu-jemu membimbing diri aku ni. Dan aku tau, kadang-kadang kau berkecil hati dengan sikap dan perangai aku yang berkarat ni. Tapi kau tak pernah putus asa. Sentiasa setia ketawa, tersenyum dan selalu bersedia nak jadi telinga kepada aku. Kita banyak persamaan sebenarnya, tapi yang membezakan kita adalah kau betul-betul faham, sedangkan aku masih mengigau dan meracau, belum lagi betul-betul bangun daripada tidur ni. Tolong jangan berhenti daripada menggerakkan dan mengejutkan diri ini tau?

Dahlia, hahaha, agak unik hubungan aku dan kau. We barely knew each other last year, tapi sekarang ni agak rapat. Mungkin sebab kita diasingkan daripada yang lain, dihalau untuk tidur kat bawah?? Hehehe.. Whatever it is, thanx for everything. Really mean it. Kadang-kadang, aku pelik macam mana kau boleh tau aku bermasalah. My expression and body language, you'd say. Tapi kau sorang je yang perasan. Thanx for the concern. And the advices. And the motivations. And your support. Dan aku tau, kadang-kadang pon aku ada buat kau down. Oh well... I guess I am yet to learn how to jaga hati dan perasaan orang. Tolong teruskan bersama aku dalam perjuangan ini tau?

Dan mountain chicken. Lebih kepada seorang abang. Cukup hormat dan tabik spring padanya. Kita memang jarang berbual, tapi everytime we do just that, banyak sangat benda yang aku belajar dan boleh amik daripada kau. And pengalaman jaulah aku bersama kau amat-amat berharga. Lebih daripada intan dan permata. Aku tidak pernah tau apa persepsi dan pandangan kau terhadap aku, tapi yang pasti, aku mesti pernah buat kau sedih atau frust. Entahlah.. Tak pernah terlintas pon kat hati ni nak sakitkan sesiapa. Terima kasih atas kesabaranmu. Tolong jangan penat dalam terus membimbing aku tau?

Ajal maut tu kan bila-bila je boleh datang jemput kita kan? So, biarlah orang kata buang tebiat ke, apa ke, tak salah rasanya kalau aku nak minta maaf kat warga 102 Playford Road sebelum terlewat. Better now than later, better late than never! Minta maaf seikhlas dan setulus hati atas segala kekurangan dan kesalahan diri ini. Bila mana aku emo atau ego, pentingkan diri, tak sabar, bermasam muka dan macam-macam lagilah perangai aku yang tak berapa nak senonoh tu ada mengguris, biar pun sikit, hati dan perasaan korang, tolong maafkan aku. Tolong halalkan makan minum, ilmu dan tunjuk ajar yang telah korang berikan. Tolong selitkan aku sekali dalam doa korang. Moga Allah panjangkan umur aku, sebab aku nak bersama-sama korang atas jalan ni. Sebab aku nak kita masuk syurga sama-sama... Amin.

Lastly, to my dearest housemates, thanx for everything. And it really comes from my heart. Walaupun tak lebih daripada 4 bulan kita dah dok bersama, tapi ukhuwwah yang kita telah jalinkan macam 4 tahun lamanya. Mungkin lebih. Bersusah dan bergelak ketawa bersama-sama. Bila sorang masam muka, semua risau dan susah hati. Bila sorang gembira dan suka, semua tumpang lega. Kadang-kadang bila aku sorang-sorang kat rumah, bila korang sibuk dengan exam atau busy dengan hal masing-masing, sunyi sangat rasa. Rindu pulak kat korang... Jujur sejujur-jujurnya, best sangat dok kat 102 Playford Road ni!

Ah, manisnya ukhuwwah... Poyo? Hahaha.. Korang tak rasa. Wait till you taste it yourself! =)

"Sesungguhnya orang-orang Mukmin itu bersaudara..."

 -gabbana-

17 January 2009

Boros Poros Moros...!!!

I have got this problem, and it has been plaguing me for quite a sometime already. Ok, probably problem is an understatement (misunderstatement if Bush were to put it.. lol). Disease is probably a more suitable noun to describe my current internal crisis. Oh god...

I am a big spender (not that thing you wear to cover your under stairs, you fool...), and I really mean BIG. But my biggest problem is that, I can be a reckless spender sometimes. Reckless and hasty. Reckless and hasty and stupid. What a cool combination huh? I know I don't have that much of money in hands, yet I often forget that. Whenever I see things that capture my desire, I will quickly do some calculations up there in my head and the equation that comes out is always the same: just do it! Only to regret it later.

Although I can say I am a rational consumer, in the sense that I don't just by things without actually thoroughly checking upon them first and doing some comparisons at different shops, there were times when I wish I had not buy this and that. I think, if I were to gather all my house mates' clothes and shoes, mine will still be greater in number. There was this one time, a good friend actually laughed and he said he never came across a person like me, just because I have two belts! Thats how bad people perceive my spending habits. And I know, there are people who do not entirely agree with how I manage my money. I guess I have to agree with them. The money I have is not mine, if you know what I mean. Ideally, they should be spent on things that can benefit not just myself, but people around me as well. But again, it's easier said than done. Oh well...

I know I know...

"Indeed, the wasteful are brothers of the devils, and ever has the Satan been to his Lord ungrateful." 17:27

Yet, when it comes to spending money on some good stuff, I guess that is my biggest weakness. I just can't stop myself from satiating my desires and wants. O Lord... Probably I AM an irrational consumer after all.

Is there a course or something where they can teach me to manage my money and spending habits? Like the one you have for anger? Sigh...

Please guide me, O Allah.

-gabbana-

12 January 2009

You know there is something wrong with you when...

Lately, I have been writing a lot on the current Palestinian crisis. And I really mean A LOT (I never actually wrote on the same issue for several posts in a row!). I just can't help but to think and think and think about it. How can you sit down and be contented with yourself, when your dear brothers and sisters are fighting for their lives every single second of the day...? How can you sit down and relax, doing nothing when your brothers of the same belief, the same aqidah are being slaughtered and massacred worst even than the animals...?? How can you are still having fun, partying and enjoying your life as if there is no tomorrow, when they, the Palestinians couldn't even find a proper shelter, couldn't fill up their tummy with even a slice of bread....??? Dude...

And up till now, I simply couldn't understand people who don't have the slightest concern, let alone empathy on plights endured by our fellow brothers and sisters in Gaza. Worst, Muslims who actually wrote articles codemning the Palestinians for provoking the Israelis, hence the crisis. Muslims who seem couldn't even bother to have the slightest sympathy on children, woman and the elders being killed in this worst humanitarian crisis sice 40 years. What the fish??? Ya rabbi... Thus, I come out with this post...

10 Signs of You Being Such an Ignorant of the Palestinian Crisis.


  1. You don't even have the slightest idea what is happening in Gaza at the moment.
  2. You don't donate a single cent to any charity organisations meant to help the Palestinians, but you don't mind indulging yourself in lavish shopping sprees.
  3. You don't join a single, not even one protest or any demonstrations against the atrocities of the Zionists (only applicable to UK people, because there were and still are lots of demonstrations going around...).
  4. You are pretty certain that the Israelis are doing the right thing, that they are just defending their safety and integrity.
  5. You think Hamas should be blamed in this crisis.
  6. You couldn't be bothered to update yourself with the latest situation in Gaza.
  7. You quickly turn away whenever someone approaches about this crisis or you instinctively avoid any articles, writings or anything to do with Palestine.
  8. You still drink Coca-Cola, smoke Malboro, wear Hugo Boss, eat McDonalds and chew Chipsmore.
  9. You do not mention the Palestinians in your du'a. It doesn't even cross your mind to offer a single supplication for them.
  10. You don't even know where and what Gaza is...

Hope this will open up your eyes, at least a bit...

Allahu a'lam.

-gabbana-

11 January 2009

Boo Hoo..!!! Shame on YOU, Israel...!!!

CNN confirms and substantiates the fact that it was Israel all this while who violated the ceasefire. Like duh... Was it not that damn obvious before this...?



Taken from Palestinkini.info.

-gabbana-

10 January 2009

Pelik tetapi benar

Korang pernah tengok orang sembahyang sambil dukung anak? Pelik kan? Tapi rasanya tu tak cukup pelik, sebab dah selalu tengok...

Korang pernah tengok orang sembahyang, bila tahiyyat awal dan akhir, diorang gerak-gerakkan jari telunjuk. Kadang-kadang ke atas dan bawah. Kadang-kadang berpusing-pusing macam ferris wheel. Macam cacing kerawit pun ada. Pelik kan? Tapi rasanya tu pun takde la pelik mana, sebab dah ramai yang buat...

Tapi yang ni mesti korang tak pernah tengok. Memang sangat ajaib. Memang sangat pelik. Uish... Terbeliak biji mata bila tengok...

Korang pernah tengok orang bersembahyang sambil reply sms? Ok fine, tak tau la dia reply sms ke apa, tapi memang obvious la dia tengah tekan-tekan phone dia. Dan dia sedang bersembahyang. Aku pernah tengok. Baru je tadi... Pelik kan...?

-gabbana-

7 January 2009

Air mata darah Palestin

Semoga warkah ini menemui kalian dalam keadaan yang dirahmati dan diberkatiNya, Insha-Allah. DiampuniNya...?? Mungkin, wallahu a'lam. Dimaafkan oleh saudara-saudara kita yang sedang menderita di Palestin? Entahlah... Sebab..? Hahaha.. Tanyalah diri kita.... Adakah kita sudah cuba berusaha sebaik mungkin membantu dan meringankan jerih dan perih yang ditanggung oleh saudara-saudara kita di Palestin sana...?? Agak-agaknyalah kan, apa rasanya sekiranya kita berada di tempat mereka, ketakutan sepanjang masa, bedilan peluru dan letupan bom menjadi halwa telinga, sanak-saudara dan keluarga tercinta kehilangan jiwa... Boleh bayangkan? Tak mungkin. Hhhmmm....

Situasi terkini
Keadaan di Palestin semakin meruncing. Terbaru, 3 buah sekolah di bawah kelolaan dan pengurusan United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) telah dibedil oleh tentera-tentera syaitan Zionis laknatullah. 135 nyawa dicabut Izrail sekelip mata. Ya Allah... Gugur jantung ini apabila mengetahuinya. Bayangkan, anak-anak kecil yang tidak berdosa, ketakutan sepanjang masa dan mencari perlindungan di sekolah kerana sekolahlah satu-satunya tempat yang masih boleh dikira selamat sementelah masjid juga tidak lagi dihormati oleh anjing-anjing Ehud Olmert, dibunuh dengan kejamnya...!!! Ya Rahman ya rahim, ya badi'ussama wa tiwal ardh.. Jangan kira lagi tindakan lebih keji daripada binatang ini telah melanggar Konvensyen Geneva (Manakan tidak?? Konvensyen ini juga didalangi oleh tangan-tangan Yahudi!), di manakah peri kemanusiaan mereka??? Tiada langsung belas kasihankah di dalam jiwa-jiwa mereka apabila melihat anak-anak comel suci dan bersih daripada mainan dunia diletupkan seperti anak patung...?? La hawla wala quwwata illa billah... Takkanlah rakyat Israel sendiri tidak luluh jiwa dan perasaan mereka apabila melihat situasi demikian? Tiadakan penentangan dalam negara yang mendesak kerajaan syaitan mereka memberhentikan tindakan ini? Di mana ibu-ibu dan bapa-bapa Yahudi yang berjiwa naluri keibubapaan?? Di manakah kemanusiaan? Di manakah hak asasi manusia yang dilaung-laungkan, dicanang-canangkan selama ini...?


Israel (semoga Allah melaknati mereka) juga telah melakukan pencabulan demi pencabulan, apabila mereka menggunakan senjata-senjata yang telah diharamkan daripada penggunaanya. Senjata seperti bom fosforus putih yang akan menyebabkan kebakaran yang dahsyat kepada orang awam dan serangan peluru berpandu napalm yang memberi impak maksima jelas menunjukkan niat sebenar di sebalik peperangan ini; pesta membunuh anak-anak Palestin.

Benar Briged Izzudin al-Qasam, sayap tentera Hamas berjaya membunuh anjing-anjing laknatullah dan menimbulkan kerisauan di dalam hati-hati mereka. Tetapi ini bukanlah peperangan yang adil. Setakat ini, tidak sampai 20 orang anjing Olmert dan penduduk haram tanah Palestin yang telah kehilangan jiwa mereka. Sedangkan di pihak Palestin, sudah lebih 660, ENAM RATUS ENAM PULUH nyawa telah terkorban di tangan-tangan laknatullah Zionis. Ini bukanlah peperangan menentang keganasan militan yang didakwa mereka. Ini pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin yang mendapat persetujuan dunia, bukan sahaja di kalangan pemimpin-pemimpin Kuffar, malah pemimpin dunia Islam juga!!!

Penulis ada terbaca yang kita tidak boleh menyalahkan para pemimpin boneka Yahudi ini semata-mata, kerana kita tidak tahu apakah yang sebenarnya berlaku di sebalik tirai... Ada benarnya, kerana kita juga sebagai suatu ummah harus dipersalah. Namun pada masa yang sama, bukankah sudah terang lagi bersuluh yang para pemimpin negara Arab rela diperkotak-katikkan oleh Zionis laknatullah?? Bukankah sudah melampaui keraguan munasabah yang mereka bukan sahaja berdiam tanda setuju melihat pembunuhan kejam saudara-saudara seIslam mereka, malah mereka bersekongkol dan bekerjasama dengan Zionis berhati iblis ini untuk melenyapkan Palestin daripada peta dunia!!!

Reaksi dunia
Setakat ini, hanya reaksi Venezuela yang boleh dilihat paling drastik sekali atas kapasiti sebuah negara. Venezuela...?? Hhhmmm... Jom kita kaji peta dunia! Venezuela letaknya di Amerika Selatan, di mana sebahagian besar penduduknya BUKAN beragama Islam. Jaraknya dengan Palestin?? Pastinya lebih jauh berbanding jarak antara Mesir, Jordan, Syria dan Arab Saudi daripada Palestin... Dan apakah tindakan Presiden Hugo Chavez sebagai tanda protes kekejaman Israel terhadap rakyat Palestin? Beliau telah menghalau keluar duta Israel ke Venezuela bersama-sama para pekerja kedutaan tersebut. Beliau juga telah menggesa semua rakyat Venezuela berbangsa Yahudi untuk mengutuk keras tindakan barbarik Zionis laknatullah itu. Bravo Presiden Chavez!!



Apa pula tindakan Presiden Mesir, Hosni Mubarak sebagai tanda protes terhadap serangan ini? Dia telah menutup sempadan Mesir dengan Palestin, lantas menghalang usaha-usaha segera bantuan kemanusiaan. Dia juga hanya akan membuka aemula sempadan sekiranya mendapat kebenaran daripada tuannya, syaitan bertopengkan manusia Ehud Olmert. Dia telah membelasah, menangkap dan memenjarakan rakyat sendiri yang terlibat dengan tunjuk perasaan jalanan menentang kekejaman Israel. Dia juga mengecam sebarang usaha oleh OIC (oh... saya tunggu dan lihat sahaja...) untuk mengadakan mesyuarat tergempar bagi berbincang tentang krisis ini. Dia juga kelihatan gembira bertepuk tampar berhilai tawa dengan Olmert, kerana cita-citanya untuk melihat Hamas dihapuskan telah dipercepat oleh rakan seperjuangannya itu.

Apa pula tidakan negara-negara Arab lain sebagai tanda protes terhadap serangan ini? Arab Saudi terus menyalahkan Hamas sebagai punca utama kepada krisis ini. Jordan terus diam membisu, malah seperti Mesir memukul dan memenjarakan rakyatnya yang tegar menyatakan sokongan terhadap Palestin. Terbaru, Syria telah menangkap pemandu-pemandu jet pejuangnya yang merancang untuk melakukan serangan berani mati terhadap kepentingan Israel. Hanya Iran (bukan negara Arab) yang kelihatan agak pro-aktif dalam isu ini. Itu pun tidak lebih daripada mengecam dan mengutuk, dan bercadang untuk mendesak OIC sebagai platform untuk perbincangan serius tentang isu ini. Bincang dan bincang... Setiap minit yang berlalu, setiap air liur yang dirembeskan untuk sesi perbincangan, setiap kali itulah lebih banyak titisan air mata darah anak Palestin mengalir.

Dan apa pula tindakan negara kita, Malaysia sebagai tanda protes terhadap serangan ini? Selain daripada protes-protes jalanan, rapat-rapat umum, perbincangan di media-media massa dan bantuan kemanusiaan yang dihantar, tiada apa yang signifikan yang telah dilaksanakan oleh kerajaan. Benar, dalam konteks ruang lingkup yang lebih luas, sebagai sebuah negara yang kecil yang tidak punya apa-apa, tidak banyak yang boleh kita lakukan, Namun, hal itu tidak bermakna kita tidak boleh melakukan LEBIH daripada apa yang telah kita sumbangkan. Contohnya, seperti cadangan Ustaz Maszlee Malik untuk memanggil pulang semua pelajar kita di Mesir kerana bilangan pelajar kita di sana cukup ramai jumlahnya - pasti tergugat ekonomi mereka! Walaupun cadangan seperti ini agak ekstrem dan mungkin kurang praktikal, namun tindakan drastik sebeginilah yang kita mahukan daripada kerajaan Malaysia, bagi menunjukkan solidariti kita dengan rakyat Palestin.

Benar juga, Malaysia telah memulakan inisiatif untuk membawa isu ini ke PBB (Pertubuhan Bodoh dan Bengap Sedunia) untuk dibincangkan dan mencapai suatu resolusi. Haila... Sejarah telah pun mengajar kita yang tindakan yang dibawa ke PBB hanya membuang masa dan tenaga, lebih-lebih lagi sekiranya ia berkaitan dengan kepentingan Amerika dan Yahudi. Tidak perlu pergi jauh, lihat sahaja perang terhadap Iraq dan Afghanistan. Walaupun pelbagai resolusi telah dikeluarkan mengutuk dan mengecam pendudukan haram Amerika dan sekutunya di Iraq dan Afghanistan, mereka tidak berganjak walau seinci pun. Amerika pasti sahaja akan menggunakan kuasa veto yang mereka miliki untuk membantah sebarang resolusi yang mengecam anak emas mereka Israel.



Apa tindakan kita?

Sebagai individu, kita mempunyai runag dan kuasa yang sangat terhad. Namun sekiranya berjemaah, secara kolektif, kita mempunyai pengaruh yang cukup luar biasa. Lihat sahaja protes besar-besaran yang dilakukan di kota London baru-baru ini. Puluhan ribu manusia berbeda umur, jantina, bangsa, agama dan ideologi keluar di jalanan kota London atas satu tujuan yang sama; kembalikan keamanan dan kemanusiaan di Palestin! Walaupun tiada tindakan susulan yang signifikan selepas itu, dalam erti kata kerajaan Britain masih berkeras kepala duduk diam dungu sahaja, sekurang-kurangnya satu mesej yang sangat jelas dan kuat telah dihantar ke seluruh dunia, terutamanya buat rakyat Palestin. Bahawa walaupun kerajaannya yang memerintah bengap tak tentu hala, rakyatnya masih berhati dan berjiwa seorang manusia. Bahawa kami di sini mendengar penderitaanmu, wahai saudaraku! Bahawa kami di sini cuba untuk berkongsi penderitaan yang kau sedang alami, wahai ibu dan kakakku!

Justeru, lebih banyak tindakan berbentuk koletif wajar dilaksanakan. Lebih banyak tekanan-tekanan berbentuk protes, rapat umum dan demonstrasi perlu dilakukan, baik berskala kecil atau besar. Sertai demonstrasi yang dianjurkan. Tunjukkan kepada Zionis laknatullah bahawa seluruh dunia menentang kekejaman mereka. Tunjukkan kepada saudara-saudara Palestin kita yang kita bersama-sama mereka.

Hubungi kedutaan Israel dan kecam tindakan mereka. Hubungi pejabat kerajaan setempat dan tanya apakah tindakan dan peranan mereka dalam menghentikan pembunuhan ini. Tulis aduan kepada MP setempat atau wakil rakyat anda dan adukan tentang masalah ini. Tanya mereka, adakah mereka mahu terus berdiam diri sahaja, melihat begitu ramai insan yang tidak berdosa dibunuh seperti lipas dan tikus?? Adukan kepada mereka, suruh mereka gunakan akal logik mereka, hatta sekiranya Hamas benar-benar bersalah sekalipun, mengapa begitu ramai penduduk awam yang mati dibaham anjing-anjing Yahudi??

Hubungi mana-mana keluarga Palestin dan nyatakan sokongan anda kepada mereka. Caranya, hubungi 0097082826*** dan masukkan tiga angka rawak pada tanda *. Cakaplah dengan mereka dan katakan kepada mereka, mereka tidak bersendiri dalam hal ini. Anda sedang melakukan yang terbaik untuk menyelamatkan jiwa-jiwa mereka. Percayalah, walaupun anda tidak mampu untuk memberhentikan peperangan ini dalam bila-bila masa yang terdekat, saudara-saudara Palestin kita pasti gembira dan bersyukur apabila mendengar suara-suara ikhlas yang berada di belakang mereka.

Teruskan memboikot barang Yahudi, atau barang-barang yang mempunyai kepentingan Zionis laknatullah. Senarai penuh jenama dan barang-barang ini boleh didapati di sini. Percayalah, kuasa ekonomi bisa menandingi kuasa ketenteraan. Malah selama ini, ekonomilah yang berkuasa ke atas pengaruh dan kepentingan ketenteraan. Tidak percaya? Mengapa Iraq diserang jika begitu? Apakah faktor utama di sebalik penjajahan kuasa-kuasa Barat terhadap dunia baru? Sebut betul-betul.. EKONOMI. Baru-baru ini, penulis telah dimaklumkan, hasil usaha boikot yang telah ditunjukkan oleh umat Islam, Nestle telah pun memberhentikan pelaburannya di Israel. Fakta ini merupakan kenyataan daripada saudara Ismail Pattel sendiri, pengarah Friends of al-Aqsa yang bergiat aktif dalam usaha membebaskan bumi Palestin daripada cengkaman Yahudi laknatullah. ALLAHU AKBAR!!! Nah! Bukankah ini suatu kejayaan daripada usaha secara jamai'e??

Terus menyebarkan risalah-risalah mahupun makalah yang boleh membangkitkan kesedaran umat Islam terhadap kepentingan isu ini. Malah, tindakan mudah seperti memajukan (forward) email yang mempunyai berita-berita terbaru tentang nasib umat Islam Palestin juga dikira sebagai usaha anda dalam jihad ini. Bagi mereka yang mempunyai blog, tulislah sekurang-kurangnya satu artikel berkaitan krisis ini. Sekiranya anda bisa menghabis-habiskan berjam-jam untuk mewarkahkan karya-karya puisi, perbahasan agama dan sebagainya, takkanlah anda tidak mampu untuk meluangkan sedikit cuma masa yang ada untuk anak-anak Palestin?

Teruskan menderma kepada mereka. Ingatlah wahai saudaraku, setiap harta yang anda miliki kini hanyalah pinjaman daripada Allah. Di hari pengadilan kelak, setiap sen yang anda miliki akan dipersoalkan oleh Raja sekalian Alam, di manakah dan bagaimanakah ia digunakan. Apa sangatlah nilai harta yang anda miliki, sekiranya hendak dibandingkan dengan segala nikmat dan kurniaan yang telah Allah berikan kepada kita??



Suatu mesej pesanan ringkas yang penulis terima malam semalam benar-benar meruntun jiwa...

'From our sister in Gaza: "Why is every Arab leader silent while our children are slaughtered? Why are children across the border are able to sleep peacefully and our children sleep in the freezing open air? Why are children across the border are able to eat and drink and our children scream from hunger and thirst? I don't want aid! You give me milk but I can't even clean my aby's bottle. She won't drink the milk anymore bcause the bottle is so dirty!" (Press TV)'

Ya rabbi... Ampuni diri ini.....

Teruskan berdoa untuk saudara-saudara seaqidah kita di Palestin. Berqunut nazilahlah, bila mana sahaja anda mempunyai peluang untuk berbuat demikian. Kepada yang tidak mengerti, belajarlah. Jangan pandang enteng kuasa yang ada pada sebaris doa. Hanya Allah yang Maha Mengetahui mengapa sehingga kini doa-doa muslimin dan mukminin di seluruh dunia masih belum dimakbulkan. Penulis beriman, Allah sebagai Tuhan Yang Maha Bijaksana Lagi Maha Berkuasa, Dia pasti ada sebabnya mengapa membiarkan umat Islam terus dihina dan diperlaku sebegini rupa. Tanyalah diri kita sendiri. Muhasabahlah.

Sebagai penutup, penulis ingin berkongsi sebuah kisah tentang pahlawan unggul di suatu era kegemilangan Islam dahulu; Salahuddin al-Ayyubi. Ketika kecil, gurunya pernah mengajar sebuah hadith tentang kelebihan senyum. Maka Salahuddin al-Ayyubi yang mempunyai kelebihan daya ingatan yang kuat, pergi menyampaikan hadith tersebut kepada teman sepermainannya. Namun dia menyampaikan hadith tersebut dalam keadaan dia sendiri tidak tersenyum. Maka teman-temannya mempersoal keadaan ini; mana mungin dia mengajar mereka untuk senyum sedangkan dia sendiri tidak mengamalkannya. Hayatilah jawapannya ini,

"Mana mungkin aku tersenyum sedangkan bumi Palestin dan Masjidil Aqsa masih dalam cengkaman kuffar..."

Adakah kita masih mampu bersuka-ria, berdiam diri tidak mengendahkan nasib saudara seIslam kita di Palestin sana?? Tepuk hati dan jiwa, tanyalah iman dan taqwa...

Allahu a'lam.

-gabbana-


Tulisan kali ini lebih berbentuk muhasabah dan peringatan untuk diri sendiri. Penulis mohon maaf sekiranya ada perkataan atau ayat yang kasar dan dirasakan tidak sesuai penggunaannya dan menyinggung perasaan mana-mana pihak yang membacanya. Perjuangan ini masih belum selesai...

6 January 2009

We'll fight with you...!!!

I instantly fell in love with this song when I first heard it, although I didn't understand a word. Now that I found it from a friend's blog, I am glad that I can share it with al of you, my dear readers. Jazakallah Akh Ai Kay for the video.



Please, try to appreciate every single sentence... At least try your best to share our brothers' and sisters' pain, agony and misery in Palestine. May Allah's mercy and blessings are there with them. Amin.

Wallahu a'lam.

-gabbana-

5 January 2009

Anda tahu anda bosan jika...

Hey peeps! Salam... Just a break from everything else, I have decided to create a new label; TEN THINGS (Gosh, I've got a quite a few different labels now, haven't I...?). Just for fun and I hope u'll enjoy it...! ;) Cheers~

10 perkara yang anda buat apabila anda sudah mula bosan yang teramat:



1) Log in facebook akaun anda setiap 5 minit untuk melihat sama ada anda mendapat wall yang terkini.
2) Memeriksa blog anda buat ke sekian kalinya, untuk mengetahui ada pengunjung terbaru, atau comment yang ditinggalkan pada post terbaru.
3) Mampu untuk menulis 3-4 posts dalam masa tidak lebih daripada 3 jam.
4) Mula mebaca email-email yang sudah lapuk, yang selama ini tidak pernah terlintas pun di fikiran anda untuk menyentuhnya.
5) Dengan sukarela membuatkan teh 'o panas untuk rakan serumah anda, tidak diminta atau dipaksa. Bukan setakat teh 'o kosong biasa, malah the twinning berperisa lemon.
6) Membelek makalah-makalah, risalah-risalah atau buku-buku yang sudah lama terperap dan berhabuk di sudut hujung meja anda.
7) Mula membaca blog-blog orang lain, kadangkala sehingga 13 new tabs anda buka.
8) Mencari rakan-rakan lama di friendster atau facebook, membaca sehingga khatam profile mereka, meneliti semua gambar-gambar mereka dan selalunya, anda juga akan menjadi stalker dengan melihat profile mereka yang tidak pernah anda kenali.
9) Bercadang untuk mula bersukan secara serius, baik berjogging, berlari dalam guni, bermain guli atau pun berlari-lari setempat.
10) Menulis post '10 things you do when you are damn bored...' di dalam blog anda... ;p

-gabbana-

4 January 2009

Akhi - Bahagian Ketiga

Penulis meminta maaf atas kelewatan siri ketiga 'Akhi' ini. Atas kesibukan yang melampau, ditambah dengan keadaan saudara-saudara kita di Palestin, penulis tidak dapat menumpukan masa dan tenaga untuk menyiapkan cerita ini. Alhamdulillah, siri ketiga akhirnya berjaya disiapkan. Nantikan sehingga penghabisannya ya? Selamat membaca! =)

***

"Mik, kau nak ikut aku tak? Sabtu ni?"

"Eh, pergi mana Kur? Sabtu ni, aku ingat nak pergi Jusco la. Nak pergi tengok wayang, ala, cerita Spiderman. Best woo aku dengar..."

"Wayang? Ala, tak masyuk la wayang. Apa kata kau ikut aku? Lagi best!"

"Pergi mana Kur...?"

"Kita nak pergi satu perjumpaan yang best! Ada makan-makan, perbincangan... Memang rugi kalau kau tolak!"

Hhmmm... Aku musykil. Selama ini, si Masykur tidak pernah pun mengajak aku pergi mengikutinya setiap Sabtu dia menghilang. Sudah lebih kurang 3 bulan dia berkelakuan sebegitu. Setiap hari Sabtu, sebaik sahaja selepas Zuhur, pasti dia akan lesap entah ke mana sehinggalah waktu outing habis. Jangankan mengajak, dia tidak pernah langsung memberitahuku tentang aktivitinya yang mencurigakan itu. Kecil juga hatiku jadinya! Dan aku pula tidak pernah bertanya. Ego agaknya. Mungkin juga malu. Lantas aku bersetuju dek perasaan ingin tahuku yang begitu meluap-luap, walaupun aku berjaya menyembunyikannya dengan berlagak seolah-olah aku berat untuk mengikutinya.

Maka Sabtu itu berangkatlah kami menaiki bas bernombor 21 yang hanya Masykur tahu destinasinya. Aku cuba mengorek-ngorek daripadanya, ke manakah kita, apakah yang kita hendak lakukan. Dan jawapannya sama sahaja. Tengok dahulu. Mudah. Aku menjadi semakin tidak sabar. Tidak senang duduk, resah dan gelisah. 

Akhirnya setelah hampir setengah jam menaiki bas usang (Aneh! Walaupun setelah bergelar bandaraya, basnya masih lapuk tidak ditukar ganti. Konduktornya masih apek atau nyonya tua yang sudah bongkok tiga!), kami tiba di destinasinya. Sebuah taman perumahan yang agak tenang dan sunyi. Ke mana kita, aku bertanya. Jawapannya hanyalah sekuntum senyuman yang manis, yang terus membantutkan selera aku untuk bertanya lanjut.

Masykur langsung mengepalai, menuju ke sebuah rumah bernombor 33. Ah, macam ku kenal sahaja Proton Waja berplat AEM 2505 ini, getus hatiku. Masykur memberi salam. Tiada jawapan. Diberinya salam kedua yang lebih nyaring. Masih tiada jawapan. Masykur menggaru kepala yang tidak gatal. Belum sempat dia menghabiskan salamnya yang ketiga, seorang lelaki tampan berserban putih berumur 30-an menyelak jendela. Ustaz A'sim, guru Pendidikan Islam di sekolahku. Dia tersenyum gembira melihat kami berdua. Kini aku turut menggaru kepalaku yang tidak gatal. Ustaz A'sim ada buat kenduri tahlil ke ni? Atau sambutan hari lahir anaknya?

Kami dijemput masuk. Sebaik aku bersalam dengan Ustaz A'sim, aku melihat sudah ada 4-5 orang lagi sudah siap duduk bersila di ruang tamu. Khalil rakan satu batchku, Abang Farish senior di tingkatan lima, seorang junior yang aku lupa namanya dan selebihnya tidak aku kenali. Mereka semua tersengih apabila melihat kami berdua. Pelik. Aku semakin hairan. Namun aku diamkan diri sahaja. Malas hendak bertanya apa-apa, khuatir mulutku ini terlebih bisa!

Kami semua duduk membentuk suatu bulatan yang kurang sempurna. Aku sempat menegur rakanku Khalil dan menyapa Abang Farish, sebelum Ustaz A'sim mengumumkan yang makanan tengah hari akan disediakan beberapa minit lagi. Aku sedikit teruja. Manakan tidak! Sudahlah perutku sejak tadi tidak habis-habis beracapella meminta nasi, aku pula sudah lebih sebulan tidak makan masakan rumah!

Tidak rugi aku terima jemputan Masykur! Bau rempah pekat menusuk hidungku. Kecur air liur. Dua dulang bulat bersaiz sederhana diletakkan di hadapan kami oleh Ustaz A'sim. Aneh. Tidak ada pinggan mangkukkah di rumah ini? Masykur seolah-olah menyedari tingkah lakuku, lantas tersenyum. Dia tidak menawarkan sebarang penjelasan. Nasi putih, lauk kurma kambing, ayam goreng berempah dan ulam-ulaman bertemankan sambal belacan dihidangkan kepada kami. Ah, dulang pun dulanglah!

Aku makan dengan begitu gembira sekali. Bukan, gembira terlalu sopan bunyinya. Lahap. Ya, aku memang gelojoh dan pelahap kadangkala, terutamanya apabila aku lapar dan makanan yang dihidangkan sedapnya menjilat jari. Dihidangkan pula dengan teh o limau panas mencuci usus dan perut. Aduh.... Nikmatnya! Senyumku liriknya sehingga ke telinga. Puas. Masyur tertawa kecil melihat gelagatku. 

Ketika makan, Ustaz A'sim ada bertanyakan beberapa perkara kepadaku. Dan aku menjawabnya ala kadar sahaja. Segan mungkin. Atau aku terlalu fokus memuaskan nafsu perutku? Juga mungkin. Abang Farish dan Khalil juga ada berkata-kata kepadaku. Cuma tampak seperti ada skrip yang telah mereka hafal. Soalan-soalan yang ditanya sudah pun diketahui jawapannya. Aku musykil sama ada mereka benar-benar ikhlas memulakan bicara. Entahlah. Juniorku yang masih belum ku ingat namanya dan dua orang lagi yang masih belum ku kenali tidak pula sibuk menemuramahku. Mereka juga seperti aku agaknya. Khusyu' dan tawadhu' menjamah nasi!

Selepas makan dan dulang-dulang dikemaskan, kami diminta Ustaz A'sim untuk membentuk suatu bulatan, halaqah katanya. Aku hanya menurut. Aku duduk di sebelah kiri ustaz dan Masykur di sebelah kiriku.

"Alhamdulillah, segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam. Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad S.A.W., para keluarga dan sahabat baginda. Syukur kita kepada Allah, kerana dengan izin dan inayahNya, kita dapat berkumpul di sini hari ini. Paling seronok, kita dapat makan, hidup dan berbuat apa sahaja tanpa sebarang gangguan mahupun ancaman daripada sesiapa pun. Cuba kita bayangkan, kita berada di Palestin sekarang ini. Mesti perit kan? Subhanallah..."

Ustaz A'sim memulakan bicara. Waduh waduh, tidak pernah aku lihat ustaz setenang ini! Kebiasaannya, Ustaz A'sim terkenal sebagai seorang guru yang tegas di bilik darjah. Tapi ini... Seolah-olah aku baru pertama kali mengenalinya.

"Alhamdulillah, hari ini kita menerima seorang anggota baru dalam keluarga kita ni. Akh Mikail."

Ustaz A'sim tersenyum. Yang lain juga turut mengukir senyuman dan Masykur seperti biasa memiliki senyuman yang paling manis. Aku hanya mampu tersenyum simpul. Aku sebenarnya betul-betul naif tentang apa yang sedang berlaku.

"Ana rasa, ada baiknya kita bertaaruf dahulu, sebab Mikail belum kenal semua yang ada di sini rasanya. Betul Mikail?"

Aku hanya mengangguk. Akh? Ana? Taaruf? Haiyo, bahasa apa pula ni?? Aku mencuit paha Masykur, dan berbisik sehalus mungkin.

"Kur, taaruf tu apa?"

Ustaz A'Sim tersenyum. Dia mencuri dengar rupanya.

"Maafkan ana. Taaruf tu maksudnya perkenalkan diri. Yelah, ada baiknya semua orang saling mengenali sebelum ana boleh mulakan agenda untuk hari ini. Ok, biar ana mulakan dahulu, kemudian diteruskan dengan Safwan di sebelah kanan dan diakhiri dengan Mikail. Taaruf ringkas sahaja untuk hari ini. Kalau boleh, beritahu nama penuh, nama panggilan, asal, sekolah apa, tingkatan berapa, ha, cukuplah rasanya dulu untuk hari ini. Nanti bila ada masa, di lain kali mungkin, kita berkenal-kenalan lagi. Baik, akhukum fillah, nama ana Muhammad A'sim bin Musa'b..."

"Nama ana Safwan Soleh bin Abdul Jabbar. Boleh panggil Safwan atau Soleh..."

"Nama ana Farish Khalid..."

"Akhukum fil Islam. Nama diberi Muhammad Ridhuan Abdullah Kailan..."

Akhirnya aku mengenali juniorku. Ridhuan rupanya.

"Bismillahirrahmanirrahim. Salam a'laikum warahmatullah. Nama diberi Khairul Khalil Muhammad Jiwa..."

"Assalamu a'laikum. Nama Abdul Muiz bin Ahmad Izzah..."

"Salam semua. Nama ana Masykur Hafiz bin Ayub Mukhlis..."

Tiba giliran aku. Entah mengapa aku berasa sedikit gemuruh. Aih, bukannya disuruh pergi berucap di atas pentas! Tetapi pelik, gemuruhnya cukup luar biasa! Hatiku berdegup pantas. Aku dapat rasakan yang darah mengalir pantas di dalam vena kava dan aortaku. Dan aku tidak tahu perlukah aku membahasakan diriku ana seperti yang lain? Ah, cukup janggal bunyinya...

"Assalamu a'laikum. Nama saya Muhammad Aidil Mikail bin Ahmad Lutfi. Boleh panggil Mikail, Mik pun ok jugak. Saya berasal daripada Kuala Lumpur..."

"Kuala Lumpur kat mana?" Muiz mencelah.

"Kuala Lumpur kat Malaysia." Aku bergurau, disambut oleh gelak tawa daripada semua.

"Tak tak. Hehehe.. Kuala Lumpur kat Bukit Damansara..."

"Ooohh..." Disambut semua. Muncung Masykur yang paling panjang. Sengaja.

"Satu sekolah dan satu kelas dengan Masykur," aku menyudahkan bicara.

Selesai sesi taaruf, Ustaz A'sim meneruskan perbincangan yang telah dirancang. Hari ini Ustaz A'sim bercerita tentang sirah Nabi S.A.W., pengorbanan yang ditempuhi oleh baginda dan para sahabatnya seawal era Islam di Mekah. Bagaimana mereka diseksa dengan kejamnya, dicaci dan dicemuh, dipulaukan, diperlakukan dengan pelbagai lagi perbuatan yang sungguh memalukan... Aku paling tertarik dengan kisah Sumayyah dan Yassir, dua orang sahabat Nabi yang mati syahid dan dijanjikan syurga, walaupun ketika itu syariat solat 5 waktu sehari semalam, puasa di bulan Ramadhan, zakat dan menunaikan haji masih belum diperintahkan terhadap umat Islam. Menarik. Bagaimana kefahaman mereka terhadap dinn yang mereka peluki begitu dalam dan terkesan, sehinggakan aqidah yang mereka miliki cukup mapan.

Kemudian Ustaz A'sim mengajak kami semua merenung keadaan umat Islam di zaman kini. Bagaimana Islam yang sudah lengkap dengan segala syariat dan perintahnya, namun begitu ramai umat Islam yang terpesong daripada jalan yang lurus dan benar. Sedangkan al-Quran yang ada pada hari ini sudah sempurna, tidak seperti di zaman para sahabat yang menerima risalah dari langit sedikit demi sedikit.

Aku terkedu. Kata-kata Ustaz A'sim benar-benar kena tepat pada jantungku. Menusuk kalbu. Selama ini, adakah aku benar-benar faham tentang agamaku ini? Atau adakah ia sekadar warisan daripa Abbi dan Ummi? Agama ikut-ikutan? Mereka tertonggeng sujud 5 kali sehari semalam, maka aku juga wajib tertonggeng sujud sebanyak itu? Adakah aku benar-benar faham hikmah di sebalik solat, puasa, zakat dan haji? Dan adakah Islam hanya terletak pada rukun yang lima itu? Aku menjadi resah. Tiba-tiba suatu perasaan takut dan khuatir yang tidak pernah aku rasakan selama ini menyelimuti jiwaku.

Ustaz A'sim seperti perasan akan gelagatku, lantas menyudahkan perbincangan kami tentang sirah Nabi S.A.W.. Dia memulakan pula perbincangan baru yang lebih santai, berkisarkan hal ehwal ibadah. Ibadah yang sahih, terang Ustaz A'sim, wajib berlandaskan al-Quran dan as-Sunnah. Perkara-perkara yang tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah S.A.W. hendaklah dielakkan. Bidaah. Cukup banyak perkara baru yang aku pelajari. Alangkah jahilnya diri ini.

Ustaz A'sim kemudiannya berjanji untuk berbicang lanjut tentang hal ini di masa hadapan kerana masa tidak mencukupi. Sebagai penutup perbincangan, Ustaz A'sim bertanyakan tentang perihal diri kami, seandainya kami mempunyai masalah dan sebagainya. Aku sedikit tersentuh. Ustaz A'sim sememangnya kelihatan jujur dan bersungguh dalam bertanyakan khabar dan perihal kami. Aku seolah-olah dapat merasakan kasih sayangnya mengabusi kami.

Selepas solat Asar berjemaah, Abang Farish, Ridhuan, Khalil, Masykur dan aku bergerak pulang. Ustaz A'sim menawarkan untuk menghantar kami pulang, tetapi Abang Farish menolak. Haila Abang Farish ni. Rezeki jangan ditolak! Hatiku berkata, namun mulutku tidak terbuka. Kami sampai di sekolah 5 minit sebelum pukul 6. Nasib baik. Jika tidak, kami semua pasti didenda oleh warden bertugas hari itu, Cikgu Jamal Abidi, guru disiplin sekolah. Melihatkan rotan di tangannya sahaja sudah kecut perutku. Belum lagi pelempang 360 darjah Cikgu Jamal, yang sememangnya cukup terkenal di kalangan samseng sekolah. Cikgu Jamal hanya tersengih kerang melihatkan kami yang terselamat daripada habuan rotannya. Fuh...

Namun aku tidaklah begitu khuatir sebenarnya, kerana Abang Farish ada bersama. Sebagai Penolong Ketua Pengawas sekolah, dia mempunyai reputasi yang bersih di kalangan guru dan pelajar. Malah dia cukup akrab dengan Cikgu Jamal kerana dia bertanggungjawab terhadap portfolio disiplin pelajar.

"Kur, tadi tu usrah eh?" Aku bertanya kepada Masykur dalam perjalanan pulang kami ke asrama.

Masykur sedikit terkejut. Jelas kelihatan pada mata dan kerut dahinya yang dia tidak menyangka aku akan berkata sedemikian. Kini giliran aku menghadiahkannya senyuman nakal, tanda kemenangan dan kebanggaan.

"Er...Macam mana kau tahu ni Mik?"

"Ala.... Abbi dan Ummi pernah bagitau aku dulu. Dia orang pun ikut usrah jugak.."

"Subhanallah... Ye ke?? Alhamdulillah...! Bestnye aku dengar!"

Masykur tersenyum panjang.

"Tapi aku takde la tahu sangat pasal usrah ni. Sikit-sikit tu, bolehlah. Nanti kau kena ajar aku apa yang aku dah tertinggal ok?"

Masykur mengangguk pantas. Senyumannya bertambah lebar.

"No hal la beb. Kau punya pasal, lautan api sanggup ku renangi! Hehe... Kau tau tak Mik, aku happy sangat kau dah sertai keluarga kami ni. Selama ni aku rasa bersalah sangat sebab rahsiakan daripada kau. Dah lama aku nak ajak kau, tapi ustaz cakap, tunggu dulu..."

"Hahaha.... Tak kisah la Kur. Mesti ada sebab kenapa ustaz cakap macam tu. Apa-apa pun, aku happy jugak, sebab dah jadi sebahagian daripada keluarga tu. Keluarga bahagia..."

Kami berbalas senyuman.

"Kur, aku nak tanya sikit la."

"Ha, apa dia?"

"Akh tu apa? Ala... Yang Ustaz A'sim selalu guna nak address kita tu. Sikit-sikit dia panggil akh, atau akhi. Apa kebendanya tu...? Sejenis tumbuhan-tumbuhan berakar serabut ke...?"

"Hahaha.. Apa la kau merepek ni Mik? Akh tu maksudnya saudara, lebih kurang. Kalau ustaz panggil akhi, maksudnya dia cakap 'saudara' la tu. Ala, lebih kurang dude, beb dengan mat la jugak..."

"Oohhh..."

"Tapi akh nie, istimewa, tak seperti panggilan yang lain. Apabila dipanggil akh, ia selalunya disertai dengan perasaan hormat dan kasih sayang. Sebab persaudaraan Islam tu berlandaskan aqidah, kerana Allah. Jadi status akh tu lebih best la daripada yang lain... Dan akh tu untuk seorang. Kalau ramai, dipanggil ikhwah."

"Oohhh..."

Aku mengangguk dan sedikit terlopong. Kagum agaknya dengan penjelasan yang diberikan.

"So, lepas ni boleh la aku panggil kau Akhi, ye Mik?"

"Boleh, ya akhi..!!"

Kami tertawa.

***

-gabbana-

Free free Palestine...!!!

Sekitar demonstrasi memperjuangkan nasib saudara-saudara seaqidahku yang diadakan di London hari ini... Sambutannya cukup menakjubkan. Manusia dari segenap pelosok United Kingdom, pelbagai rupa dan warna kulit turun berhimpun, berjalan dari Embankment ke Trafalgar Square. Semuanya atas satu tujuan yang sama; pembebasan bumi anbiya' Palestin daripada cengkaman Zionis Yahudi laknatullah!!!


"Free free Palestine..! Free free Palestine!!!"

"1,2,3,4... Occupation no more!!!"

Antara puluhan organisasi yang menyertai demonstrasi.

Ribuan manusia berkumpul membanjiri jalan ke Trafalgar Square.

Westminister yang menempatkan anjing-anjing Zionis yang terus membisukan diri...


"Stop the killing, stop the crime!"

Cukup signifikan, di mana memorial memperingati Perang Dunia Pertama dan Kedua begitu banyak didirikan di sepanjang jalan.


"5,6,7,8... Israel is a terrorist state!"



Trafalgar Square, di mana ucapan-ucapan membara menentang keganasan Zionis laknatullah disampaikan.

Teruskan berdoa untuk saudara-saudara kita di sana. Ini bukanlah penghujungnya. Harapan masih ada di ufuk sana...

"Barang siapa yang menyangka bahawa Allah tidak akan menolongnya (Muhammad) di dunia dan di akhirat, maka hendaklah dia merentangkan tali ke langit-langit, lalu menggantung (diri), kemudia fikirkanlah apakah tipu dayanya itu dapat melenyapkan apa yang menyakitkan hatinya."
Al-Hajj, 22:15


Allahu akbar...! Allahu akbar...! ALLAHU AKBAR...!!!

-gabbana-

3 January 2009

Today in History

I was flipping through The Guardian today, when I rather accidentally came across this section; 'On This Day 2nd January.' What struck me most was the event that occurred on the 2nd January, 1492. That was the day when Nasrid Kingdom of Granada, the last stronghold of the Umayyad Caliphate in Spain surrenders to the conquistador, led by Ferdinand II of Aragon and Isabella I of Castille. That day marked the end of the Muslim rule in Iberia.

And what strikes me more is that, today, 2nd of January 2009, the carnage on Palestine hasn't stopped, despite the worldwide protests on this issue. In any days now, Gaza, the last stronghold of the land that we Muslims acknowledge as Palestine, will be invaded by the laknatullah Zionist armies. The situation could not get any worst. So far, 428, let me just repeat that, FOUR BLOODY HUNDRED TWENTY EIGHT innocent Palestines have been massacred. Schools, hospitals, government buildings and most devastatingly, even masjids were destroyed in this inhumane action of the Zionist regime, led by Satan and Jinns among us.

Just to highlight the perils faced by the Palestinian, here are some facts about them as for 25th September 2008.

-Around 80% of Gaza populations live under poverty line.

-Unemployment ratio reached 65%.

-About 97% of factories and workshops stopped working, specifically 3900 factories.

-More than 1500 of raw materials containers and cargos are being held in Israeli ports; bearing in mind they were imported with legal steps.

-The industrial zone of Gaza is completely closed.

-Freedom of movement from Gaza to the West bank, Jerusalem and outside world is being blocked.

- Around 250 people died due to blocking them from either travel for treatment or lack of medicines.

- Nearing to 40% of siege victims are from children.

- About 150 of medicines sorts are not available in Gaza.

- The only medical factory is halted due to shortage of raw materials.

- Projects of constructing and developing hospitals, clinics and educational bodies are being suspended!

- Construction and building companies are stopped!

- 140000 peoples are jobless.

- Projects estimated of 600 $ million are being halted!

- Millions of dollars are the loses of farmers and agricultural sector.

- 60% of Gaza's children suffer from Malnutrition.

- 1,100,000 peoples depend on humanitarian aids provided by UNRWA, Arab, Islamic and foreign organizations.

(These facts are taken from Facebook Group: Free Palestine)

And these are only FEW sufferings that have to be borne by our fellow brothers and sisters in Palestine, before the siege of Gaza. In fact, the hardships they have to endure are beyond our logical mind... And with the current situation and what not, only Allah utterly understands what are they going through.

Let us sit down, muhasabah and ponder, how lucky we are...

Ya Allah,


Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh-musuh kami,


Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan-kejahatan mereka,


Ya Allah,


Leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka,


Pecah-belahkanlah dan kacau-bilaukanlah persatuan mereka,


Goncangkan pendirian mereka,


Dan hantarkanlah anjing-anjing Kamu kepada mereka


Wahai Tuhan Yang Gagah Perkasa,


Wahai Tuhan Yang Maha Menghukum,


Wahai Tuhan Yang bersifat Murka,


Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah,


Wahai Tuhan yang menurunkan kitab,


Wahai Tuhan yang mengarakkan awan,


Wahai Tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab,


Kalahkan mereka,


Kalahkan mereka,


Kalahkan mereka,


Dan menangkan kami ke atas mereka...!


Amin, ya robbal a'lamin.


Jazakallah to Akh Cha for the Qunut Nazilah.

To Londoners, there will be a massive demonstration today (3rd January) against the oppression of the Zionist regime. PLEASE come and join! Show your support to your fellow Muslim brothers and sisters! They need YOU!!! Assemble at Embankment, 12.30 pm. I'll see you there, Insha-Allah!

-gabbana-

2 January 2009

Ulat Bulu

Buat mereka yang melihat dengan mata hati...

Aku seekor ulat bulu,
Buruk,
Hodoh,
Tiada siapa yang mahu sua,
Si unggas pandang sebelah mata,
Hanya makanan di saat terpaksa,
Aduhai busuk amat tercela!

Aku seekor ulat bulu,
Jijik,
Kotor,
Berbulu gatal badanku pula,
Sangat dibenci manusia semuanya,
Sedang hati bersih tidak dikira,
Hanya dilihat luaran semata.

Aku seekor ulat bulu,
Hina,
Dina,
Tapi ku impikan jadi rama-rama,
Yang cantik indah buana,
Sejuk dipandang hati dan mata,
Bisa bermanfaat pada semua!

Aku seekor ulat bulu,
Lemah,
Jahil,
Belum bisa terbang nun sana,
Masih berkepompong tarbiyyah soleha,
Menanti tibanya tak tahu bila,
Menjadi rama-rama yang sempurna...

-gabbana-

I believe it's not too late for me to wish all my dear readers a very happy new year, both for the Hijrah's and the Gregorian's! May this new year for us, is full with happiness, prosperity and all the good things in the world. Most importantly, may His guidance and blessings will continue to be bestowed upon us, Insha-Allah. And finally, may this new year will give us the real meaning of peace to this world, descending from Masyrik to Maghrib...

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP