Uswah Clothing

15 May 2010

Freaking out...? What's that?

Ok, here how it goes... It's Saturday, and my first paper will be within the next 3 days. My FINAL exam. Yes, the one that will, well, practically determines whether I'll get my degree or not. 4 papers altogether; probably the most crucial 12 hours in my entire life. Ok, that's probably a lil' bit too much. Typical of me. But can you just imagine, I'm basically done with my bachelor's degree once I've completed my last paper on the 28th. Wow.. Hard to digest eh..? 3 years walk away in front of you just like that.

But on top of everything, guess what..? Miraculously, I'm yet to freak out. Yes, that's true. I'm behaving as if these exams are just some insignificant semesterly tests or something. Not that I'm bragging or anything. I myself am still wondering what is wrong with me. I want to freak out. I want to feel the anxiety. This is just wrong. Something is not right...
Or is it..? Somehow I'm having this inexplicable calmness. A complete serenity. Weird eh..? I still vividly remember how crazily freaked out I was 2 years back, when I was in my first year. I actually cried in vain, wholeheartedly hoping for a divine intervention or something. Oh, or at least that Doraemon's magical loaf of bread! Do you guys remember that..?? Come on..! The one which you paste on a book or something, than you eat it and voila! You will remember every single thing written on the book! Oh how I wish I had that during that particularly critical moment. Ok, I'll stop the gibberish now.

I freaked out as well when I was in my
second year. Yep, I surely did! Not as bad as that of my 1st year though. So this year, I'm particularly baffled with what is happening to me. Like I just could not careless. To say that I'm fully prepared, that's just, *pftt* nonsense. Honestly, there are still a lot of things I haven't covered. More the reasons why I am stumped with my freakingout-less. Uuhhmmm...

At this moment of time, one particular verse from the Qu
ran keeps crossing my mind...
"If you do not aid the Prophet - Allah has already aided him when those who disbelieved had driven him out [of Makkah] as one of two, when they were in the cave and he said to his companion, "Do not grieve; indeed Allah is with us." And Allah sent down his tranquillity upon him and supported him with angels you did not see and made the word of those who disbelieved the lowest, while the word of Allah - that is the highest. And Allah is Exalted in Might and Wise."
-At-Taubah, 9:40

Pay particular attention on the part where
Allah says, "And Allah sent down his tranquillity upon him..." Haha, before you hastily jump into any conclusion, let me just tell you, I am in no way suggesting that I am special enough to be granted this honour; sakinah, tranquility, from Allah. But, well, it might be that for some unknown and ambiguous reasons, Allah may have bestowed me with this sakinah so that I can devote more of my energy, my time and my mind for more important stuff...? Say, like dakwah and tarbiyyah..? No? Just may be. A very likely maybe. =)


Well, I haven't got anything else to bab
ble at the moment. Just would like to wish anyone who is struggling and striving for the exams out there, all the best..! And if you really understand the true underlying reason why you are doing this, Insha-Allah, you will be just fine. Have faith in Allah's plan for you. He, who Owns and who has created every single thing on this universe should know best after all. ;) Chill out man!

O Allah! Help all of us as You wish!

-gabbana-

14 May 2010

Teman

Hidup ini tidak kesunyian,
Kerana fitrah manusia itu bukan,
Hidup dalam kesepian,
Sesungguhnya Tuhan telah menetapkan,
Manusia perlu saling berkenalan,
Kerana setiap insan,
Pasti ada kelebihan,
Yang perlu dikongsikan,
Kerana manusia itu bukan Tuhan,
Sempurna tanpa ada kelemahan,
Manusia itu memang diciptakan,
Punya banyak kekurangan,
Kekurangan yang bukan untuk disimpan,
Jauh di dalam lubuk perasaan,
Menjadi beban,
Merembes linangan,
Merobek luahan,
Kepada diri yang keseorangan,
Sedangkan di sekelilingan,
Ada mata yang memerhatikan,
Ada hati yang terkesan,
Ada jiwa yang berantakan,
Yang mahu berkongsi kesedihan,
Yang mahu menumpang kegembiraan,
Yang mahu merai kejayaan,
Yang mahu bersama kala kepayahan,
Yang mahu bersyukur kala kesenangan,
Dia tidak meminta imbalan,
Bukan perhatian,
Mahu pun balasan,
Dia ikhlas menghulurkan tangan,
Kerana dia juga insan,
Yang punya kelemahan,
Yang ada kekurangan,
Ampunkan kelukaan,
Yang pernah dia torehkan,
Pada hati, jiwa mahu pun perasaan,
Dia hanyalah insan,
Yang bernama teman.

-gabbana-

12 May 2010

Sujud Keinsafan

Video ni sangat-sangat menginsafkan. Subhanallah.. Bestnya apabila orang yang sudah tersungkur jatuh, kemudian berjaya untuk bangun semula dengan bimbingan dan inayahNya.

Hidayah itu betullah milik Allah. Tiada siapa yang berkuasa melainkanNya untuk menunjukkan jalan yang lurus dan benar. Hatta ar-Rasul SAW pun berkali-kali diingatkan bahawa dia hanyalah seorang rasul dan bukannya pemberi hidayah.

Anda tahu kisah lelaki yang sudah membunuh 99 orang dan kemudian ingin bertaubat..? Lantas ditanyakan kepada seorang 'alim adakah taubatnya akan diterima. 'Alim itu, yang terlalu gopoh mengatakan yang tiada peluang untuknya bertaubat atas dosa-dosanya yang yang cukup besar, akhirnya mati dibunuh oleh lelaki itu. Kemudian lelaki itu menyesal lagi, lantas ditanyakan pula kepada seorang 'alim yang lain. Dan 'alim ini mengatakan yang pintu taubat itu sentiasa terbuka dan Allah itu Maha Penerima Taubat. Syaratnya..? Lelaki itu mesti benar-benar menginsafi perbuatannya dan dia mesti berpindah ke kota yang lain. Lelaki itu kemudiannya mati di pertengahan jalan dalam tekadnya untuk bertaubat. Dan subhanallah, dalam pertengkaran malaikat yang menjaga syurga dan malaikat yang menjaga neraka untuk menariknya masuk ke dalam tempat jagaan masing-masing, Allah, dengan rahmat dan kasih-sayangNya mengizinkan agar lelaki itu dimasukkan ke dalam syurga. Subhanallah... =')

Saya mendoakan agar watak utama dalam video yang bakal anda tonton nanti, akan terus dikurniakan kekuatan dan kemahuan untuk mengemudi pelayaran kehidupannya dengan tabah dan gigih, hatta dibadai gelora dan ombak masyarakat yang amat mudah menghukum. Bersabarlah.. Saya doakan agar Allah akan terus membimbing anda. Jangan sedih dan berputus-asa, Allah sentiasa bersama-sama anda.. Biiznillah.. =)

Sekurang-kurangnya, peluangnya untuk menjejakkan kakinya ke syurga lebih cerah dan pasti. Kerana saya yakin, taubatnya diterima Allah. IAllah.. Kenapa tidak..? Bukankah Allah itu Maha Pengasih, Maha Penyayang lagi Maha Penerima Taubat..? Kita..? Saya...? Allah.. Allah.. Allah... Sebak sangat dada ini, memikirkan yang lebih banyak kita tahu dan faham, lebih berat tanggungjawab dan kewajipan yang harus dipenuhi..! TT__TT Tak nak jadi keldai yang terburai perutnya di akhirat nanti..! Nau'dzubillah..



Moga anda semua bermanfaat daripada video ini..!

Allahu a'lam.

-gabbana-

8 May 2010

There Is HOPE

Very inspiring..! There's still time to do something valuable and meaningful in your life..! And there's still time to do something about your life. Bottom line; nothing is impossible. No pain no gain...!



*credit to Ikmal Nordin. ;)

-gabbana-

3 May 2010

Doa Abdullah bin Jahsy r.a.

Selalunya kita doa apa kalau kita berada dalam kesusahan atau sedang ditimpa merabahaya..?

"Ya Allah, selamatkanlah aku daripada bencana ini.."

"Ya Allah, panjangkanlah umur aku. Jauhilah aku daripada mati ketika ini, supaya aku terus dapat berbakti kepada agamaMu.."

"Ya Tuhan, jika ditakdirkan untuk aku mati pada hari ini, siapa yang nak jaga anak bini aku..?"

Dan bermacam-macam lagi jenis doa, yang kebanyakan berbunyi untk menyelamatkan diri.

Dan pelbagai alasan kita kemukakan kepada Allah, supaya Dia menyelamatkan kita daripada bencana dan bahaya; sedangkan jauh di hati kita, kita mahu menjaga kepentingan diri sendiri. Nau'dzubillahi min dzalik..

Tidak yakinkah kita kepada perancangan Allah kepada kita..? Tidak cukupkah kita untuk berdoa sepertimana ghulam berdoa kepada RabbNya, "Ya Tuhan, bantulah aku sepertimana yang Kau mahu.." Tingginya keyakinan ghulam kepada Tuan dan Pemilik jiwa dan ruhnya..!

Subhanallah..

Anda kenal siapa Abdullah bin Jahsy r.a...? Dia adalah antara Mussabiqun al-Awwalun, dan pastinya antara mereka yang banyak berjasa dan berkorban demi agama Allah yang mulia ini.


Dan anda tahu apa yang lebih best tentang Abdullah bin Jashy ni..? Doanya sebelum dia gugur di Medan Uhud...

"Ya Allah, pertemukanlah aku esok dengan seorang yang kuat
tenaganya dan tinggi emosinya. Aku akan membunuhnya keranaMu, lalu orang itu
membunuhku, kemudian ia memotong hidung dan kedua telingaku. Apabila engkau
bertanya kepadaku kelak, 'Ya Abdullah, mengapa hidung dan telingamu itu?'. Aku akan
menjawab, 'Ia dipotong oleh orang keranaMu dan kerana RasulMu semata-mata, Ya
Allah'. Engkau lalu berfirman, 'Kau benar, Abdullah.' "

Ya Allah... Lihatlah! Dan saksikanlah..! Doanya masih untuk kepentingan diri, menjaga tepi kain sendiri untuk menyelamatkan diri. Tapi menyelamatkan diri daripada apa...?? Daripada seksa azab api neraka dan kemurkaan Allah di akhirat nanti. Dan kepentingan agama dan kemaslahatan Islam itu sendiri melebihi kepentingan diri; sebab itu Abdullah bin Jahsy berdoa agar dia dimatikan dalam perang itu, kerana dia benar-benar bersungguh dalam mempertahan dan memperjuangkan agamanya yang tercinta. Dan hanya mati syahid di medan perang yang boleh menjadi saksi agung kepada pengorbanan jiwa demi Allah, Rasul dan agama.


Dan anda tahu apa yang terjadi pada Abdullah bin Jashy ketika mayatnya dijumpai usai Perang Uhud..? Telinga dan hidungnya benar-benar terpotong! Allah.. Mustajabnya doa kau hai Abdullah! Berbahagialah kau wahai Abdullah, kerana doamu diterimaNya!

Kalau doa Abdullah bin Jahsy ini masih belum mengezaaassss anda (dan diri saya sendiri), saya pun tak tahu nak cakap apa.. Tok dapek den nak nolong eh..!

TT__TT

-gabbana-

1 May 2010

Nostalgia

Woah! Artikel pertama untuk bulan Mei! Dan pada hari yang pertama di bulan Mei! Boleh masuk dalam Ripley's Believe It or Not... ;)


Sudah beberapa hari sebenarnya saya
bercadang untuk tulis artikel ni. Cuma pada pagi ni saya diberikan kekuatan untuk menyudahkannya. Alhamdulillah..

Saja nak borak-borak sok sek sok sek pasal pengalaman di sekolah dulu. Bukan apa, 5 tahun belajar di sekolah berasrama penuh; man
a boleh lupa pengalaman! Macam-macam ada...

Selalu orang akan cakap budak-budak asrama ni sombonglah, katak bawah tempurung la, tak nak geng dengan orang la... Macam-macam tuduhan, fitnah, cacian, herdikan dan tohmahan yang dilontarkan ke atas kami yang
tidak bersalah ni. Hakikatnya, hanya mereka yang bersekolah asrama, lebih-lebih lagi yang 5 tahun je yang betul-betul faham perasaan dan jiwa kami. Hehe..

Ok, hari ni nak cerita pasal menangis. Aik? Apa kena-mengena menangis dengan pengalaman kat sekolah asrama..? Uish.. Banyak sangat kena-mengena. Kalau ada antara ada yang cuba buat regression atau cuba cari hubungan antara menangis dengan kehidupan di sekolah asrama, pasti anda akan mendapati ia adalah perfectly correlated! Hihi..

Dulu saya selalu menangis, terutaman
ya ketika di tingkatan satu. Menangis sebab apa..? Sebab apa lagi cik kak cik abang oi. Sebab tak tahan duduk asrama nak balik rumah lah..! Macam-macam alasan lah saya bagi kat mak bapak, nak suruh mereka ambil saya balik. Sebab tak tahan dengan senior la, especially bila nak dekat dengan Hari Sukan sebab setiap petang kena jogging kelililng sekolah! Hehe.. Tu pun nasib baik tak pernah kena pukul ke, kena ragging tahap gaban ke. Lagi... Sebab tak boleh nak catch-up dengan study la. Sebab tak selesa la (yang ni memang sangat valid; kalau anda pernah ke sekolah saya pada tahun 2000, saya pun tak pasti sama ada reban ayam milik Pak Cik ipar sebelah mak anda lebih elok atau tidak..). Serius saya memang agak berusaha untuk mencari alasan supaya dapat meyakinkan mak bapak saya (mak terutamanya.. ;p) untuk mengambil anaknya ini pulang ke rumah.


Tempat jatuh lagi kan dikenang.
(Ok, macam sedikit over saya letak gambar hitam putih kan..? Pada hal sekolah tahun 2000... Heh)


Ada suatu ketika tu, saya selalu bergaduh dengan 2 orang rakan (yang kini Alhamdulillah dah kamcing je..) kerana mereka sering mengusik dan mengejek saya. Memang sedih. Liku-liku hidupku. Hampir setiap hari juga saya menelefon rumah, mengadu kepada mak bapak dan insist suruh mereka ambil saya balik. (Tak tahu pulak sama ada mereka juga menelefon mak bapak mereka untuk balik, kerana saya lawan/balas balik je ejekan dan kutukan mereka. Siap gaduh fizikal lagi.. Hehe..).

Lepas tu pergi lah ke pondok telefon di Balai Hinggap (apa ke peliklah sekolah bagi nama... -__-") dengan harapan takde orang so that takde la malu sangat kalau nak tersedu-sedan megadu kat mak. Tengok-tengok, ramai juga kana-kanak sebangsa seangkatan dengannya, tengah tunggu nak telefon juge. Ramai juge yang bermata merah; ala-ala baru lepas potong bawang merah semuanya..! Hehe..

Nasib baiklah mak bapak saya (bapak la terutamanya.. Haih..) tidak termakan dengan pujuk rayu dan janji-janji manis yang saya taburkan. Sebab menurut cerita-cerita hikayat dahulu kala, saya diberitakan yang mak saya seringali juga tewas dengan linangan air mata saya..! Hihihi.. Mujur mujur..

Bila masuk tingkatan 2 pun menangis juga awal-awal tu. Reason utama; dorm yang sangat daif dan menyedihkan... TT__TT Bila fikir-fikir balik pun, tak tahulah macam mana boleh survive. (Oh, isu kebersihan dan keselesaan memang merupakan isu besar buat saya, especially mengambil kira sifat semi-OCD yang saya miliki). Tingkatan 3 pun. Isu-isu lain termasuklah barang selalu kena curi, terhantuk kepala yang amat kuat menyebabkan saya risau menjadi bodoh, homesik dan pelbagai lagi sebab yang amat comel dan lucu bila difikirkan kembali. Kira memang kritikal jugalah sampai Tingkatan 3 pun masih menangis lagi... *malu sekejap* Tapi takdelah selalu macam masa Tingkatan 1 dulu...

Tapi saya amat bersyukur kerana berjaya untuk kekal hinggalah habis Tingkatan 5. Rasanya banyak sangat pengalaman yang super-best dan kebaikan-kebaikan yang saya rasa sukar untuk saya peroleh sekiranya saya tidak kekal di sekolah itu. Oh, terutamanya kenangan masam-masam pahit bersama Batch of 44. =)

Oh ya, sedikit tips buat anda yang homesik, atau ada adik-adik atau sedara mara atau adik kepada kawan baik kepada kawan perempuan adik anda yang bersekolah asrama. Cara untuk mengurangkan kesakitan ini adalah dengan mencari minat atau hobi yang boleh menyimpangkan pemikiran daripada sentiasa berfikir untuk balik. Dan yang tidak boleh didapati dari sekolah lain! Macam saya dulu, debatlah antara faktor yang menyebabkan saya terus kekal di sekolah saya. Debat Bahasa Melayu. Hihihi.. Comel kan..? =p

Dan oh, kawan yang sentiasa menyokong dan tempat mengadu nasib (bukan mengadu domba) juga amat penting. Merekalah abang, adik, kakak (erk..) dan kawan, tempat kita berkongsi suka dan duka. Dan tiada yang lebih mengharukan apabila ada antara kawan kita yang betul-betul concern pasal kita. Memang touching habis..!

Sebab tu budak-budak asrama ni sangatlah rapat dengan rakan-rakan sebatch sendiri. Ada yang sampai cakap, "We are brothers until death set us apart.." ke pebenda entah lebih kurang lah. Ok tu macam over sikit. Tapi tu la hakikatnya, kami memang sangat rapat..! Dah keluar sekolah pun tak reti-reti juga nak rapat dengan orang lain; nak juga kamceng dengan member batch sekolah sendiri. Hehe..

Kesimpulannya..? Jadi budak asrama memang best..! ;)

Aduhai nostalgia..!

-gabbana-

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP