Uswah Clothing

30 March 2012

Kenapa Anda Mahu (Dan Perlu!) Pergi Malam Ini

[Kredit]

Ok hari ini dah tiga puluh haribulan tiga. 30 Mac 2012. Kepada sesiapa yang masih ignorant, malam ni ada perhimpunan Global March to Jerusalem (GM2J) juga dikenali sebagai Perarakan Global ke Baitulmaqdis. Ahah! Perhimpunan ni adalah acara kemuncak bagi menunjukkan sokongan rakyat Malaysia kepada delegasi Malaysia yang akan menyertai Perarakan Global ini.

Berkenaan dengan perhimpunan ini, saya telah ditanya dengan beberapa soalan yang agak menarik, yang menyebabkan saya terduduk juga dan berfikir. Soalan-soalan (Dua soalan je pon! Wahahaha..) yang bertanyakan kepada saya sama ada perlu pergi atau tidak ke perhimpunan ini.

Soalan Pertama
"...Tpkan inche gabanna, ada Tun Mahathir di situ.

Patutkan saya menghadirkan diri sebabnya dia pernah mengeluarkan kenyataan kurang manis tentang hudud.

Besides, lepas dah tengok tentatif, banyak juga acara hiburan.

Mohon pencerahan dan pembetulan.

Soalan ini ditanya oleh salah seorang pembaca dalam post 'Syria? checked. Next? Palestin!'

Jawapan Saya
"Uhm, menarik soklan anda.

Yg Tun M tu, rasanya dia tak dtg kot. Hanya recording dia la. kalau tak silap.

Takpelah, kita nilai dia berdasarkan mesej2 yg dia nak bawak dan usaha2 dia ntok Palestin selama ni. iAllah he deserves some merits too.

Ntok hiburan tu.. Hhhmmm.. Datanglah dgn ruh dan semangat solidariti ntok Palestin. Bykkan solawat, takbir dan doa2 ntok rakyat palestin.

Bukan di bawah kuasa kita ntok tentukan perjalanan prog tu. Tapi tak bermakna, kalau kita hadiri, kita sokong sepenuhnya perjalanan prog.

Sbb tu sy cakap kita datang dgn ruh dan semangat rakyat Palestin. Sbb sy lihat kebaikan dan maslahat ntok kita hadiri lebih besar daripada mudharat yg ada..

Allahu a'lam. harap menjawab. Moga allah redha dgn pemergian kita nnt, biidznillah."

(Ni saya kopipes je ni. Malas pula nak edit, walaupon saya ni seorang yang OCD! Ahah!)

Dan sedikit tambahan jawapan mungkin.

Memandangkan program ini adalah program berbentuk umum, yakni objektifnya adalah untuk mengumpulkan seramai mungkin orang untuk menunjukkan solidariti kepada rakyat Palestin, maka perjalanan program juga terpaksalah di'umum'kan juga saya kira. Tujuannya untuk menarik lebih ramai orang memeriahkan lagi perhimpunan ini. 

Ini bukanlah platform untuk menyebarkan fikrah. Maka ada adilnya sekiranya kita bersikap lebih terbuka dan menerima, pada masa yang sama tetap berpegang teguh dengan niat kita untuk ke sana.

Soalan Kedua
"Salam inche gabbana.. Sekadar pertanyaan dan agak penting..  Sebenarnya saya tak faham, kenapa perlu pergi GMJ tu? Ape hadafnye? Kalau kite kumpul2 then siap ade nyanyi2 lagi, boleh bantu palestine ke? How it helps then? Serius x fhm.. Blh x inche gabbana reply ASAP sebab esok dah 30 Mac.. Jzkkk akhi."

Soalan ini dihantar ke email saya.

Jawapan Saya
"Salaam a'laikum warah matullah,

Saudari XYZ yg dikasihi Allah,

Moga berada dalam limpah rahmat dan kasih sayangNya biidznillah.

Mudahnya begini. Mmg btol dari pandangan mata kasarnya, dgn kita berhimpun sebegitu, tiada bantuan secara lgsg yg dapat diberikan kepada rakyat Palestin. Seolah-olahnya macam sia-sia sahajalah berhimpun sebegitu bukan..?

But its about showing our solidarity to our brothers and sisters dekat Palestin tu. Bayangkan perasaan mereka apabila mengetahui ada sejumlah rakyat Malaysia, nun beribu batu jauhnya daripada mereka, yg berhimpun semata-mata nak tunjukkan sokongan kepada mereka.

Plus, dgn doa-doa yg kita lafazkan, dgn takbir dan laungan semangat yg kita laungkan, siapa tahu perkara2 tersebut akan membangkitkan semangat rakyat palestin ntok terus berjuang?

Juga as a statement to the world that we are with the Palestinians. That they are our brothers and sisters in Islam, although kita tak kenal mereka dan mereka tak kenal kita. Kita nak tunjuk pada dunia yg kita bersama-sama mereka.

At the end of the day, it all depends on our niat mengapa kita ke sana. Ntok apa? Saya secara jujurnya, secara peribadinya nak ke sana ntok 2 benda; 1) solidariti untuk rakyat Palestin dan 2) nak jumpa ikhwah ramai2. ;)

Tak perlu pon nak pergi. Tak wajib pn. Terpulanglah pada budi bicara anda ntok memutuskannya. ^^

Moga menjelaskan.

Allahu a'lam, He and only Himself knows best.

Jazakumullahu khairan katheera.

Wassalamu a'laikum.
"

Begitulah.


Saya secara jujurnya merasakan GM2J adalah suatu inisiatif yang baik. Ia, tidak sempurna, mungkin ada kelemahan di sana sini. Tetapi ia adalah suatu manifestasi kepada simpati dan empati kita mungkin, kepada saudara-mara kita di sana. Juga suatu terjemahan kepada kelemahan kita selama ini yang tidak mampu untuk berbuat apa-apa dalam meringankan penderitaan mereka di sana. Allah.

Kalau tidak boleh lakukan semua, janganlah pula tinggalkan semua!

Ketepikan fahaman politik, apatah lagi perbezaan dalam ideologi berjemaah. Ini perjuangan ummah. Hentikan sangkaan-sangkaan yang tidak baik, apatah lagi yang dicampuri dengan emosi dan rasa tidak puas hati.

Ini adalah suatu manifestasi chenta kita pada rakyat Palestin. Ini adalah suatu bukti ukhuwwah fillah kita dengan mereka, Insha-Allah.


Mata bersinar-sinar.

Ayuh, kita berpegangan tangan, melaungkan takbir dan melafazkan doa-doa untuk mereka pada malam ini..?

-gabbana-

Insha-Allah, kalau diizinkanNya, akan bersama-sama dengan ribuan manusia di Stadium Malawati malam ini. Mungkin lewat sedikit kerana hanya akan memulakan perjalanan selepas kerja.

Oh tidak tahu lagi nak pakai baju apa, jadi tak perlulah sibuk-sibuk cari saya tahu..? Hihihihi..
 

29 March 2012

Of Priorities and Being Handsome At The Same Time



It has been awhile since the last time I rambled in English. Wait a minute. Awhile? That was like ages ago!

You see, I have always wanted to write in English. Better still, I want to be able to regularly write reminders and tazkiyatun nafs in English so that I can reach larger audience out there. Larger as in English-speaking Muslims. Well, so I thought.  

But like I have been saying so many times now, it ain't always that easy. At the moment, I choose to write more in Malay as I believe, most of you my loyal readers, are more comfortable to read my writings in Malay. Plus, somehow I'm better at delivering in Malay. Please raise up your hands if you do agree with me. Ahah!

Well, that goes back to the basic concept of dakwah; priorities. 

Dakwah is not about preaching in ways that we choose to. It's not about doing whatever we like to whomever we prefer. 

Dakwah, more than anything else, is an act that needs strategy. We, as dua't, need to constantly plan our next moves. We need to continuously sit down and discuss with our team on how to address certain concerns and problems so that we will able to come out with the best solutions. And by right we should make it a point to always plan for our happy circle and joyous conference (*koff koff*) as those two are probably the most important tools (wasilah) in our tarbiyah. But sadly, more often than not, most of us tend to procrastinate. We do plan, but at the very last minute. 

It never fails to annoy me, how we can always be serious and all-out when it comes to planning for, say, our exams, our family trip or our job. When we plan for our holidays, we do our homeworks in looking for the best alternatives in term of accommodation and transportation. When it comes to exams, we brilliantly divide our time; we outline our daily schedule so that our 24/7 is evenly distributed. When it comes to our job, we make sure we deliver the best.

But when it comes to dakwah..? Sigh. We seem to be the most unorganised people in the whole lot of universe. Whatever happens to our expertise in planning? Where has our specialty in dividing our daily timetable gone? And how come we, who used to be so flexible and dynamic in our daily life, suddenly are transformed into this ugly monster who is so rigid and strict..?

It tells us that dakwah has never been our utmost priority. Tears rolling down. Because if it has, we would strive all the way in making sure dakwah and tarbiyah are properly and efficiently executed. Our daily life would enfold around dakwah. We eat because of dakwah. We bathe because of dakwah. We pick our nose because.. Err. We Facebook, we Tweet, we blog none other because of dakwah. Eat dakwah, play dakwah and sleep dakwah! 

And going back to the concept of priority in dakwah; even when we have committed ourselves to dakwah, doesn't mean that we can do it as we like. Even in dakwah, there are some rules of thumbs that we need to adhere, in order for dakwah to yield the most efficient outcome.

You don't believe me, so I see. No worries. Let me turn you into the most staunch believer. Wink. You ready?

Let us follow the footsteps of ar-Rasul SAW, so that we can understand more how he SAW planned and prioritised when it comes to dakwah.  

Why do you think Abu Bakr r.a. is the first companion that Rasullullah SAW approached to share the words of Allah? When there were so many other companions; Abdul Rahman bin 'Auf, Saad bin Abi Waqas, Uthman al-Affan, you name it. But why Abu Bakr?

Why does it take three years for ar-Rasul SAW and his companions to preach with an utmost secrecy before they go public about it? And then thirteen years in Mekah before they made the great migration to Madinah?

Why does ar-Rasul SAW send a group of companions to migrate to Habsyah but not all? Why does he ask the rest to stay in Mekah?

Why does it take years after hijrah, before the Muslims first preached the words of Allah outside of the Arabian peninsular? Why not earlier?

Why does ar-Rasul SAW never asked the companions to go to Rome to learn about modern warfare of to Persia to acquire the knowledge of architecture?

Why? Why why and why..?

It's strategy. It's priority. It's efficiency.

I highly recommend you to read 'Fiqh as-Seerah' by Ramadhan al-Bouti and another book which somehow I just couldn't remember the name of it while typing this (gasp!) to fully understand why ar-Rasul SAW did this and that, why certain events occured here and there, things like that. It will definitely open-up your mind and prove that strategy and priority do matter in dakwah and tarbiyah.

Which goes back why I prefer to write in Malay. It's also a strategy (and priority, I think) as I'll be able to convey my message clearer. The main objective of this blog it to spread the message of dakwah and tarbiyah to as many people as possible. It's not about showing off my writing skills (is there anything to show-off in the first place, Inche gabbana..? Smack on the face!). It's not about telling you how good I am or how funny I can be. That's wrong, totally wrong. It's about sharing whatever little knowledge and experience I have.

And what's the point of writing something if no one is reading it right..? That's like steaming chicken curry pau and no one is eating it! Eh. If more people are reading my writings when I write it in Malay and by that, it also means my message can be better understood, then why bother writing in English. No? Maybe, just maybe, when I have the skills to write like Mitch Albom or Malcolm Gladwell (perasan!) or even this cool blog, then only I might consider to write dakwah and tarbiyah stuff fully in English. Maybe. Please emphasize that.

Dah tu, kenapa tulis dalam bahasa Inggeris, Inche gabbana? Hadoilamak. You may ask and whine at the same time.

Nothing. Just feel like being extra handsome today! Wahahaha...

Hope you guys enjoy this piece of writing! (Statistics have shown that whenever I write in English, less people are reading and commenting on it. But hey, there are lies, damn lies and statistics! Ahah!)

-gabbana-

27 March 2012

Manusia Ohoi Manusia!

[Kredit]

Seorang rakan sekerja menceritakan bagaimana dia bekerja sehingga jam lima pagi. Bukan sekali, tetapi dua kali. Saya hanya mampu membeliakkan mata mendengarnya.

***

Saya melangkah masuk ke dalam lif, yang sudah pon ada dua orang di dalamnya. Salah seorang daripada mereka menegur saya,

"Gi mana bro? Surau ke..?"

Saya hanya mengangguk sambil tersenyum nipis. Lantas si dia yang menegur saya mengusik rakannya yang seorang lagi.

"Kau tengok tu bro! Kau tu yang sepatutnya pergi ke surau!"

Kawannya tersenyum sinis lantas memberi pukulan balas,

"La apa masalahnya kalau dia nak pergi surau? Apa kena-mengena dengan aku? Sendiri mau ingat la bro semayang. Kubur nanti lain-lain!"  

Kemudian mereka keluar lif dan saya meneruskan perjalanan saya ke surau. Dan saya hanya mampu membeliakkan mata seorang diri.

***

Anda pernah dengar tentang daging wagyu? Alah, daging yang dihidangkan kepada para tetamu yang menghadiri majlis pertunangan anak Dato' Sri Najib itu..? *koff* Eh.

Daging tersebut adalah antara daging paling mahal dalam dunia. Boleh mencapai sehingga USD$50 untuk setiap 150 gram. Holoi. Mengapa? Menurut seorang rakan, lembu wagyu akan dihidangkan dengan makanan yang terbaaaeekkk dari ladang, termasuklah dengan memberinya minum arak dan wain. Juga lembu-lembu tersebut akan diurut dari masa ke masa. 

Bunyinya seperti tidak terpercaya bukan..? Beritahu saya tentangnya. Tetapi baharu sahaja tadi saya mengesahkannya melalui rujukan saya dengan Professor Wiki. Saya hanya mampu membeliakkan mata. Bahkan!


***
"Manusia itu ibarat seperti logam; terpilihnya mereka di waktu jahiliyyah, terpilih juga mereka di waktu Islam. Sekiranya dia faham.."
[Hadith Riwayat Bukhari]


"Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk isi neraka Jahannam kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakan untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Meraka itulah orang-orang yang lalai." 
[al-A'raf, 7:179]


-gabbana-

Baru-baru ini suka pula menulis pendek-pendek. Simptom-simptom sudah semakin tua agaknya..? Wahahaha.. Peluh kecil.

26 March 2012

Roti Planta

[Kredit]

Di suatu hari yang nyaman lagi menyenangkan, tiba-tiba Markonah Abu kepingin benar nak makan roti planta rangup dan garing-garing yang sungguh lemak berkrim. Kempunan. Ala-ala orang mengandung katanya. Eh.

Lantas dia terus menelefon rakan baiknya, Zaiton Kilimanjaro untuk datang ke rumahnya, mengajar cara-cara untuk membuat roti planta yang terbaik dari ladang. Dia tahu yang di seluruh galaksi bimasakti ni, hanya Zaiton Kilimanjaro sahajalah yang benar-benar kenal dan faham dengan selera buasnya. Tambahan pula, Zaiton Kilimanjaro memang terkenal di kampung tempat tinggal mereka, Kampung Tikus Belanda, sebagai seorang tukang masak yang sangat hebat lagi bergaya. Malah baru-baru ini, Zaiton Kilimanjaro berjaya mempertahankan kedudukannya sebagai Chef Besi peringkat tanah jajahan Bachok buat kali kelima berturut-turut. 

Maka dengan penuh bersemangat sambil hidung kembang-kempis, Zaiton Kilimanjaro pon datanglah ke rumah Markonah Abu, siap dengan bahan-bahan untuk menghasilkan roti planta yang paling hebat dan mantap; tidak ada lagi sesiapa pon di dunia ini yang sebegitu komited dan seriyes. Markonah Abu menyambut ketibaan Zaiton Kilimanjaro dengan mata yang bersinar-sinar, sambil senyuman yang meleret hingga ke keningnya yang tebal itu. Sudah terbayang-bayang yang tidak lama lagi, dia bakal menikmati roti planta yang sungguh rangup lagi lazat mengalirkan air liur. Nyam nyam.

"Eh Ton, aku nak Roti Planta resipi Chef Ismail tau..? Tak nak resipi Chef Wan ke, Masterchef ke, apa-apa ke. Nak Chef Ismail jugak..! Okaayyyhhh??" Pinta Markonah Abu dengan penuh pengharapan.

"Berehhh boh!" Jawab Zaiton Kilimanjaro dengan penuh keyakinan tahap Otromen Taro yang bakal mengalahkan raksasa gorgon.

Roti planta Chef Ismail..? Zaiton Kilimanjaro cuba untuk mengingati kembali bagaimana mahu menghasilkan roti planta cara Chef Ismail. Di dalam kepalanya, ada sejuta satu jenis resipi. Bukan resipi roti planta sahaja; resipi ayam mawar kembang semangkuk, ikan bilis masam manis, landak goreng bercili, belalang percik dan entah apa-apa resipi yang eksotik lagi pelik-pelik yang tersimpan rapi di dalam kepalanya.

Kemudian dia tersenyum. Bangga. Roti planta Chef Ismail..? Alah, sepotong kek sahaja! 

Dengan lagak seorang chefnya, dia pantas menyarungkan apron yang dihadiahkan oleh mak saudara sebelah kakak angkat adik tiri kepada bakal abang iparnya. Dia terus menyambar sebungkus roti cap Gardenia, dengan cekap mengeluarkannya pula dengan penuh berhati-hati. Tiada ada sebutir habuk roti pon yang terbazir.

Lantas dia mengambil pula sebuku mentega yang sudah dicairkan terlebih dahulu. Dengan penuh bergaya tapi penuh teliti, disapukan mentega dengan penuh rapi di atas setiap kepingan roti. Tidak ada satu ruang pon pada permukaan roti yang tidak disapu dengan mentega cap Kincir Angin buatan Uganda itu. Selepas berpuas hati, dibiarkan kepingan roti yang sudah disapu dengan mentega itu tepat-tepat selama tujuh belas saat untuk mendapatkan tamparan angin segar. Seusai tempoh yang telah ditetapkan, dengan segera dia menyapu pula setiap kepingan roti tadi dengan satu lapisan setengah marjerin cap Planta (Dah nama roti Planta kan..? Takkan nak pakai marjerin cap Daisy pula..??) sehingga kekuning-kuningan emas semuanya. 

Dia tersenyum puas melihatkan hasil sapuan mantap mentega bersalut marjerin pada roti-rotinya. Terakhir, sebelum memasukkan roti-roti tadi ke dalam ketuhar bersuhu tepat lima puluh lapan darjah Celcius, dia merenjiskan setiap kepingan roti dengan susu kuda rendah lemak. Dia kemudian meletakkan kesemua roti yang sudah siap untuk dibakar di atas sebuah dulang aluminium yang telah siap disapu dengan minyak zaitun yang diimport khas dari Milan, Itali. 

Kesemua roti itu dibakar selama tujuh minit sepuluh saat, tidak kurang dan tidak lebih. Tatkala Zaiton Kilimanjaro sibuk menyiapkan hidangan istimewanya itu, Markonah Abu dihalang daripada mengganggu konsentrasinya. Memang itu sudah menjadi kebiasaan Zaiton Kilimanjaro setiap kali dia mahu menyediakan sesuatu yang hebat dan istimewa. Sepanjang tempoh itu, Markonah Abu resah-gelisah, tidak sabar-sabar mahu menikmati hidangan tandatangan rakan baiknya itu. 

Bau lemak manis mula keluar daripada ketuhar. Zaiton Kilimanjaro tersenyum bangga. Markonah Abu, walaupon terpaksa dikurung di ruang tamu, dapat juga menghidunya. Perutnya mula menyanyikan lagu "Jangan tunggu lama-lama, nanti lama-lama.." sambil diselang-seli dengan bacaan solawat burdah. Eh. Kelenjar air liurnya mula merembeskan air dengan penuh rancak lagi gembira. Gulp. 

Tinnnggg!

Bunyi loceng ketuhar menandakan roti sudah siap dibakar. Zaiton Kilimanjaro dengan penuh cermat mengeluarkan dulang yang berisi roti yang sudah siap dibakar. Dia tersenyum lebar. Dia amat berpuas hati dengan hasil usaha gigihnya. Tidak sia-sia aku bertungkus-lumus berpeluh ketiak menghasilkannya!

"Marko, ooo Marko! Marilah! Roti planta kau dah siaaaaappp!"

Zaiton Kilimanjaro sudah boleh membayangkan sinar keterujaan yang bakal terpancar dari wajah Markonah Abu. Dia juga menjangkakan pastilah puji-pujian melambung tinggi ke langit akan dicurahkan kepadanya. Juga pastilah pada hujung minggu itu, Markonah Abu akan membelanjanya minum teh mutiara yang sungguh popular itu. Wah!

"Wahai! Aku dataaaannng niiiii...!" Laung Markonah Abu; tidak syak lagi tahap keterujaan Markonah Abu sudah mencapai tahap lapan perpuluhan tiga skala Ritcher. 

"Aku sayaaaanggg kau, Ton...! Kaulah yang pa...."

Markonah Abu terhenti di situ. Dia terkedu. Dipandang roti planta yang sudah dibakar rapi dan keemasan-emasan itu dengan pandangan tidak terpercaya. Zaiton Kilimanjaro hairan dan sedikit kaget melihatkan reaksi rakannya itu.

"Errr.. Kenapa kau ni Marko..? Makanlah! Ni aku buat spesel untuk kau ni! Bukan untuk kau renung dan tengok sahaja!" 

Markonah Abu memandang rakannya dengan penuh rasa tidak puas hati. Kelihatan matanya yang tadi bersinar-sinar kini bertukar menjadi mata seekor raksasa.

"Apa ni Ton..?? Aku mintak roti planta..! Ni bukan roti plantaaaa...!"

"Laaaah. Apa yang bukannya...? Ni roti plantalah ni! Kalau bukan roti planta, apa lagi namanya..??"

"Yelah. Memanglah roti planta.. Tapi bukan roti planta yang ni. Aku nak roti canai planta tu!"

"Ala. Sama je la. Dua-dua pon roti planta kan..? Dah dah, makan jelah. Penat tahu aku buat ni..??"

"Mana sama! Kan aku mintak roti planta Chef Ismail..?? Ni roti planta Chef Jamie Oliver! Lain! Tak sama...!" 

[Kredit]
-gabbana-

Sila jangan tanya saya apa maksud tersirat di sebalik kisah ini. Wahahahaha.. Moga terhibur!

25 March 2012

Manis. Sumpah manis!

[Kredit]

Menyanyikan lagu 'Sebiru Hari Ini' dendangan Edcoustic bersama ikhwah dan hadek-hadek tersayang. Kemudian mengaminkan pula bacaan doa Rabithah yang sungguh syahdu lagi mengharukan, sambil berpaut lengan dengan mereka semua.

Manis.

Mengucapkan selamat tinggal kepada seorang akh Super Saiya yang begitu banyak kenangan masam masin manis kepam bersamanya, yang akan ke seberang laut untuk bekerja. Sebak juga dibuatnya. Sedar tak sedar, basah juga mata disebabkan habuk yang banyak di sekeliling *koff koff*. Kemudian ada pula sesi suap-menyuap kek cokolat, yang rasanya luar biasa lazat kerana ditambah dengan perisa ukhuwwah yang penuh mahabbah dan mawaddah keranaNya.

Manis.

Ke surau di sebuah kompleks beli-belah terkenal di ibu negara. Kechiwa kerana semuanya solat bersendirian dan tiada siapa yang nampaknya percuma untuk solat bersama. Dengan rasa berat hati, mengambil keputusan untuk solat bersendirian, tapi dengan penuh harapan, agar ada yang sudi melantik diri ini menjadi imam. Maka sengaja berdiri untuk solat di tengah-tengah ruangan solat. Terus berdoa di dalam hati agar adalah yang mahu berjemaah bersama. Tatkala hati sedang khusyu' melafazkan al-Fatihah di rakat pertama, terasa ada tangan yang menepuk bahu. Tersenyum. Allah, begitu cepat kau makbulkan doa hambaMu yang hina ini..?

Manis. Sumpah manis!

-gabbana-

Kita merancang, dan Allah juga merancang. Ketahuilah, dan yakinlah, Dia adalah sebaik-baik perancang. Dan walaupon kadangkala kita merasakan peracanganNya itu pahit, percayalah, ia sebenarnya manis untuk kita. Sumpah manis!

23 March 2012

Syria? Checked. Next? Palestin!

Bersedia untuk ditembak dengan soalan-soalan provokasi daripada saya?

Marilah!

Anda terlepas demonstrasi Syria tempoh hari dan seriyes terasa seperti seorang loser dan ingin terjun gaung?

Anda mahu membuat sesuatu yang berfaedah di dunia dan akhirat, yang akan membuatkan mata anda bersinar-sinar sambil memandang matahari sedang terbenam apabila anda sudah tua nanti?

Malam Jumaat anda sering dihabiskan dengan aktiviti-aktiviti hampagas cap ayam katik seperti lepak-lepak lek dulu isap okok dulu atau menonton wayang yang menghabiskan duit itu? 

Baiklah, terimalah serangan bazooka dan mesingan daripada saya pula. 

Selama ini anda tidak pernah peduli akan nasib saudara-saudara seIslam kita di Palestin itu?

Selama ini yang paling bagus anda lakukan adalah menderma seringgit dua pada tabung Palestin dan mendoakan keselamatan mereka sekali-sekala, itu pon semasa imam solat Jumaat membacakan qunut nazilah?

Tidak takutkah anda di akhirat nanti saudara-saudara kita di Palestin akan menyoal dan mendakwa kita, apakah yang telah kita perbuat selama kita hidup di dunia, untuk membantu mereka, saudara seaqidah kita yang saban hari dizalimi oleh Zionis laknatullah..??

Jangan khuatir atau mengalirkan air mata bercucuran lagi! Anda masih anda peluang untuk menebusnya!

Ayuh, sertai himpunan Global March to Jerusalem (GM2J) atau nama Melayunya yang lebih berbudi pekerti dan beradab keTimuran; Perarakan Global ke Baitulmaqdis pada hari Jumaat depan, 30 Mac bertempat di Stadium Melawati, Shah Alam!








Err.. Anda bukannya mahu berarak ke Baitulmaqdis tahu..? Bukan. jadi tidak perlulah minta izin daripada ibu bapa, meniggalkan wasiat atau bersegera membuat passport! Wahahaha.. Ini hanyalah perhimpunan bagi menunjukkan sokongan delegasi Malaysia dan seluruh dunia yang akan menyertai Perarakan Global ini, di samping membuktikan solidariti kita kepada rakyat Palestin terchenta!

Mengikut maklumat yang diterima, akan ada juga artis-artis dan selebriti terkenal yang akan menyertai himpunan ini, termasuklah Puan Wardina Safiyyah yang sungguh osem dan menyertai bulatan gembira itu! Hoyeeaaahh.

Tapi of koslah anda ke sana bukannya dengan niat untuk menyaksikan persembahan-persembahan artis terkenal atau untuk mendapatkan tandatangan Puan Wardina Safiyyah pada belakang baju anda! (Lagu latarbelakang nyanyian Hadith 1 Algebra kedengaran berkumandang)

Kita semua berhimpun untuk menunjukkan ukhuwwah fillah kita dengan rakyat Palestin yang sedang menderita di sana. Walaupon kita tidak berkemampuan untuk berjihad bersama mereka di sana, turut serta membaling batu kerikil kepada kereta-kereta kebal Zinos laknatullah dan berpegangan tangan saling melindungi daripada tembakan anjing-anjing Yahudi, tetapi Insha-Allah akan kita tunjukkan yang ruh dan jiwa kita sentiasa bersama-sama mereka, setiap masa dan ketika! Dan semoga Allah menerima amalan kita yang kecil ini!

Insha-Allah, kalau tiada membujur patah aral melintang ewaaahhh! Err.. Saya akan turut serta dalam perhimpunan ini. Api semangat hasil demonstrasi Syria tempoh hari masih belum dapat dipadamkan lagi. Maka saya mahu marakkannya lagi dengan himpunan GM2J ini pula!

Oh untuk anda yang dahagakan dan inginkan maklumat lanjut, bolehlah ke laman sesawang rasmi GM2J Malaysia. Dan oh juga, perhimpunan ini bukan hanya untuk mengumpulkan Muslim sahaja, kerana isu Palestin adalah isu global, isu kemanusiaan. Maka sila jangan segan-silu mengajak Tan Kah Yong rakan sekerja anda itu atau Suganthi Krishnapuri jiran dua rumah sebelah kanan anda! Wah! Mari meriahkan perhimpunan ini beramai-ramai!

Tidak apa kalau anda kechiwakan saya. Tidak apa-apa juga kalau anda kechiwakan ikhwah dan akhawat anda. Tetapi jangan sesekali kechiwakan rakyat Palestin, yang sudah cukup lama menderita dan diseksa itu!

Ayuh! Ini bukan perjuangan rakyat Palestin sahaja! Ini bukan perjuangan badan-badan bukan kerajaan yang ditubuhkan khas untuk kebajikan rakyat Palestin sahaja! Bukan! Ini perjuangan ummah! Ini perjuangan mempertahankan aqidah! Dan perjuangan ini tidak akan selesai selagi tanah-tanah air yang punya manusia yang mengucapkan 'La ilaha illallah' tidak bebas dari cengkaman kuffar!

(Banyak betul tanda seru! Ahah! Peluh kecil.) 

[Kredit]

One, two, three, four,
Occupation no more!
Five, six, seven eight,
We don't want a Zionist state!

One, two, three, four,
We don't want your bloody war!
Five, six, seven, eight,
Stop the killing, stop the hate!

Palestinians don't you cry,
We will never let you die!

Allahu Akbar! Allahu musta'an!

-gabbana-

Jom ikhwah sertai perhimpunan ini beramai-ramai! Orang dari Kuantan pon sanggup turun padang untuk perhimpunan ini (Ini untuk anda, @MHaniffMNassir! Eheh.) Saya rindukan untuk bertemu anda semua di sana! Ayuh? Senyum besar.

21 March 2012

Cerita-Ceriti Syria

[Kredit]

Sudah ramai orang yang meminta saya untuk menulis sesuatu untuk dan tentang Syria. Alhamdulillah, akhirnya saya dipermudahkan, diberikan kekuatan olehNya untuk mewarkahkan penulisan ini. Selama ini saya agak keberatan untuk menulisnya. Bukan apa, untuk bercakap tentang sesuatu yang besar dan penting memerlukan kajian dan berhati-hati dalam mengeluarkan sebarang kenyataan. Dan kajian memerlukan masa dan ruang yang secukupnya; tersalah cakap pula akan menyebabkan saya sama ada bakal disaman oleh Kerajaan Syria atau diburu oleh pembunuh upahan Bashar al-Assad yang selama ini sememangnya dengki pada saya heyy! Eh.

Sebelum kita melihat pada krisis yang sedang berlaku di Syria, mari kita selusuri sejarah ringkas negara tersebut, untuk lebih memahami sedikit-sebanyak kedudukan sosio-politik negara tersebut. Juga untuk memberi kita kefahaman dan semangat mengapa kita sebagai umat Islam amat perlu turun padang untuk membantu dan mempertahankan saudara-saudara kita di sana. Ini soal ummah sejagat; maka kita perlu ambil tahu dan ambil peduli.

Syam: Kota Penuh Bersejarah

Syria, (atau Suriah) adalah salah satu daripada empat buah negara Kota Syam, sememangnya mempunyai kedudukan yang cukup istimewa di sisi Islam. Malah Allah merakamkan keistimewaan wilayah ini di dalam al-Quran pada surah Quraisy apabila Allah ingin mengingatkan bangsa Quraisy tentang keistimewaan dan kelebihan yang telah Allah kurniakan kepada mereka. 

"Kerana kebiasaan orang-orang Quraisy, (iaitu) kebiasaan mereka berpergian pada musim sejuk dan musim panas. Maka hendaklah mereka meyembah Tuhan (pemilik) rumah ini (Kaabah), yang telah memberi makanan kepada mereka untuk menghilangkan lapar dan mengamankan mereka daripada rasa ketakutan." 
[Quraisy, 106: 1-4] 


Para mufassirin sependapat bahawa 'berpergian pada musim panas' yang disebut di dalam surah ini adalah merujuk kepada kebiasaan orang-orang Quraisy yang pergi berdagang ke Syam pada musim panas. Sememangnya Syam cukup sinonim sebagai sebuah kota perdagangan kerana kedudukannya yang cukup strategik. Malah sekiranya anda masih ingat, dalam peristiwa perang Badr, Abu Sufyan telah menjual seluruh harta-benda umat Islam yang meninggalkan kota Mekah untuk berhijrah ke Madinah, di Syam.

Di zaman Khilafah Bani Umayyah, kota Damsyik yang terletak di Syria dijadikan pusat pemerintahan para khalifah ketika itu, menggantikan Madinah. Kedudukan Damsyik sebagai tempat bersemayamnya khalifah ummah ini kekal sehinggalah kejatuhan Umayyah dan digantikan dengan 'Abbasiyyah yang menjadikan Baghdad sebagai pusat pemerintahan mereka. 

Masjid Umayyah, Damsyik: Manifestasi kegemilangan Khilafah Umayyah

Laju ke hadapan, selepas Perang Dunia Pertama di mana dunia menyaksikan berakhirnya sistem khilafah Islamiyyah secara rasminya di Turki pada 1924, Syria telah menjadi tanah jajahan Perancis. Setelah berlakunya pergolakan politik yang cukup meriah lagi rumit (Oh percayalah, anda tidak mahu tahu-menahu tentangnya!), akhirnya Syria mendapat kemerdekaan daripada Perancis pada tahun 1946. 

Pada tahun 1970, Hafez al-Assad (bapa kepada Bashar al-Assad) telah merampas kuasa melalui bantuan partinya, Parti Baath. Hafez telah memerintah secara autokratik, bengis dan kejam sehinggalah kematiannya pada tahun 2000.

Era Pemerintahan Hafez al-Assad 

Hafez al-Assad akan dikenang dalam lipatan sejarah sebagai seorang pemimpin zalim yang sentiasa dahagakan darah para pejuang Islam yang menentang tampuk pemerintahannya. Berasal dari latar belakang Syiah Alawi, yakni Syiah yang dianggap sesat dan merupakan golongan minoriti di Syria (kurang lebih 6% daripada jumlah penduduk keseluruhan), Hafez mengamalkan polisi diskriminasi apabila menaikkan dan melantik para pemimpin kerajaan daripada ahli keluarganya yang terdekat dan di kalangan kaum Syiah Alawi. 

Parti Baath yang dipimpin Hafez adalah sebuah parti sekular dan menjalankan pemerintahan secara diktator apabila pemilihan Presiden dilaksanakan secara referendum dan bukan pemilihan secara demokratik. Maka tidak hairanlah sentiasa berlaku protes dan penentangan demi penentangan ke atas pemerintahan Hafez. Dan Hafez bertindak pantas dengan menghapuskan para penentangnya sama ada dengan cara penangkapan, penyeksaan mahupon pembunuhan. Hafez tampaknya tidak pernah ragu-ragu untuk menghapuskan sebarang bentuk ancaman ke atas dirinya.

Kemuncak kekejaman Hafez berlaku pada tahun 1982, apabila Hafez mengarahkan ketumbukan tentera Syria untuk menghapuskan kebangkitan Ikhwanul Muslimin di Syria yang berpusat di kota Hama. Ikhwan yang bangkit akibat tidak lagi tertahan dengan penindasan yang dilakukan oleh rejim Hafez, menjadikan Hama sebagai pusat operasi gerak kerja mereka. Gerakan mereka tampaknya membuahkan hasil apabila semakin ramai yang bangkit menentang kekejaman Hafez.

Hafez yang menyedari bahaya ancaman Ikhwan ini, dengan penuh berang mengarahkan agar kota Hama dibom dan para pejuang Ikhwah diburu hingga ke lubang cacing. Akibatnya puluhan ribu (ada yang menganggarkan kira-kira 46,000 ribu!) pejuang Islam gugur syahid di tangan Hafez dan konco-konconya. Sebahagian besar daripada yang syahid ini adalah penganut Ahlul Sunnah wal Jamaah. Selepas peristiwa ini, Hafez mengharamkan Ikhwanul Muslimin. Malah sesiapa yang menyertainya akan dihukum bunuh!

Hafez juga terkenal dengan penglibatannya dalam pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin! Walaupon media Syria menggambarkan Hafez sebagai pembela nasib rakyat Palestin, anda semua sila jangan tertipu dengannya hey!  Penglibatan Hafez dalam pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin di kem pelarian Tel Al-Zaatar tidak dapat dinafikan lagi. Choyyy. Begitu juga dengan hakikat bahawa Bukit Golan yang diduduki oleh Zionis laknatullah dan terletak hanya beberapa kilometer dari Damsyik, tidak pernah diganggu-gugat, dijentik pon tidak oleh Hafez. Walhal Hafez dengan penuh riang rianya menumpahkan darah umat Islam, rakyat negaranya sendiri!


Era Pemerintahan Bashar al-Assad


Naiknya Bashar al-Assad ke taktha pemerintahan Firaun Syria adalah tidak dirancang sebenarnya. Pada mulanya, Hafez telah pon melatih anak lelaki sulungnya, Bassel al-Assad untuk menggantikannya. Namun, takdir Allah menentukan segalanya apabila Bassel mati dalam suatu tragedi kemalangan jalan raya.

Bashar yang ketika itu sedang menuntut di Kerajaan Bersatu dalam bidang perubatan mata dipanggil pulang untuk mengisi vakum yang ditinggalkan Bassel. Bashar, yang merupakan seorang yang pendiam dan kurang dikenali, mula diberikan tugas, amanah dan kedudukan dalam pasukan tentera dan rejim Syria.

Selepas kematian bapanya pada tahun 2000 akibat paru-paru berair, Bashar dilantik menjadi Presiden Syria yang baru tanpa sebarang tentangan. Bashar dilihat sebagai Presiden yang popular kerana mewakili anak muda Syria dalam membawa reformasi dan perubahan pada Syria (dia dilantik menjadi Presiden ketika berusia 34 tahun). Malangnya, reformasi dan perubahan ini tidak diterjemahkan dalam erti kata yang sebenar, dan akhirnya rakyat Syria bangkit bagi menentang penindasan rejim Bashar al-Assad.

Revolusi Rakyat Syria

Mungkin tak ramai yang tahu punca sebenar kebangkitan rakyat Syria kerana macam mana nak tahu kalau hari-hari baca Utusan Online atau Metro sahaja *koff koff*. Peristiwa yang mencetuskan kepada kebangkitan rakyat tidaklah seromantik kejadian yang mencetuskan revolusi di Tunisia misalnya, apabila Mohamed Bouazizi membakar dirinya hidup-hidup. Tetapi ia cukup signifikan untuk membangkitkan kemarahan rakyat Syria hingga menyebabkan satu-persatu domino jatuh menyembah bumi (Baca: Teori domino dan bukannya pizza Domino's itu tahu..?).

Semuanya bermula apabila sekumpulan kanak-kanak di sebuah tadika yang menconteng dinding tadika mereka dengan tulisan, "Kami Mahu Jatuhkan Kerajaan!" Apabila perkara ini diketahui oleh anjing-anjing Bashar, kanak-kanak ini ditangkap dan diseksa, antaranya dengan mencabut kuku-kuku mereka! Malah ada yang mati akibat seksaan keras yang dikenakan terhadap mereka. Bayangkan kanak-kanak tadika yang masih belum kenal pon erti kehidupan yang sebenar dilayan sebegitu rupa!

Apabila ibu bapa dan ahli keluarga kanak-kanak tersebut pergi untuk menuntut agar dibebaskan anak-anak mereka, permintaan mereka ditolak dengan keras. Malah, mereka diludah pula dengan kata-kata keji,

"Kamu balik sahajalah. Lupakan anak-anak kamu dan anggaplah mereka telah tiada. Jika kamu hendak anak-anak lagi, berikan kepada kami isteri-isteri kami (untuk kami rogol); hasil daripada itulah anak-anak kamu!"

Terasa mahu beri pelempang Jepun tiga ratus enam puluh darjah secara percuma bukan..?

Rentetan kekurangajaran mereka itu, rakyat menjadi berang dan sedikit demi sedikit, kemarahan mereka itu merebak pula ke seluruh Syria. Daripada ratusan, menjadi ribuan dan akhirnya bertukar menjadi kebangkitan jutaan rakyat Syria! Menariknya, kebangkitan rakyat Syria dipelopori oleh mereka yang berfahaman Ahlul Sunnah wal Jamaah, menjadikan revolusi ini seolah-olah kebangkitan Sunni menentang Syiah.

Ya, bunyinya seperti tidak terpercaya bukan? Seolah-olahnya anda sedang membaca hikayat dongeng yang diperdengarkan kepada anda sewaktu kecil dahulu sebelum hendak tidur. Dan anda menjangkakan pastilah pengkakhiran cerita dongeng ini akan disudahi dengan kehidupan gembira selama-lamanya (Baca: Happily ever after). Macam tidak logik pula kebangkitan rakyat secara besar-besaran dicetuskan oleh kanak-kanak tadika yang tidak berdosa. Tetapi itulah hakikatnya. Dan pastikan anda telan dan hadam fakta ini betul-betul kerana begitu banyak dakyah dan fitnah disebarkan di luar sana bagi mengelirukan umat Islam dan dunia tentang apa yang sebenarnya berlaku.

Of kos, peristiwa di tadika itu hanyalah pencetus dan bukannya faktor penyebab kepada revolusi Syria. Maknanya, rakyat Syria selama ini ibaratnya gunung berapi yang terpendam lama, hanya menunggu masa yang sesuai untuk meletus. Pastinya rakyat sudah lama memendam rasa dengan penindasan yang dilakukan oleh rejim Bashar, ditambah pula dengan sikap berat sebelahnya terhadap kaum Syiah Alawi. Menarik sekali apabila dibuat perbandingan, apa yang berlaku di Syria sekarang ini tidak jauh bezanya dengan layanan kerajaan Saddam Hussein di Iraq dahulu terhadap kaum Syiah minoriti di sana. Akhirnya, peristiwa kanak-kanak tadika yang diseksa itu telah menyebabkan rakyat meletup, bangkit menunjukkan rasa tidak puas hati mereka terhadap kerajaan mereka.

Kebangkitan rakyat Syria pada mulanya dipandang enteng oleh rejim Bashar. Mereka menyangkakan yang kemarahan dan protes yang dicetuskan oleh rakyat itu hanyalah warm warm chicken shit sahaja. Mereka silap. Hari demi hari, kebangkitan rakyat semakin menular dengan begitu pantas. Kebangkitan rakyat amat berapi dan mata bersinar-sinar terutamanya di Homs, Hama, Deera dan Doma, menyebabkan Bashar dan konco-konconya panas punggung dan berpeluh tengkuk. Tidak disangka Bashar, kepemimpinannya suatu hari nanti akan dicabar dan dibenci.

Arakian Bashar dan anjing-anjingnya mengambil keputusan untuk mengikuti jejak bapanya dengan menghapuskan segala ancaman yang wujud terhadap pemerintahannya dengan apa cara sekalippon. Dasar bapa borek, anak rintik! Orang awam yang menyertai protes ditembak tanpa rasa kasihan. Aktivis-aktivis kebangkitan dicari, dikejar sehingga ke lubang cacing, ditangkap di tengah malam dan diseksa atau dibunuh. Malah wanita dan anak-anak kecil juga tidak terlepas daripada kezaliman Bashar.

Kekejaman dan kezaliman Bashar bukan satu dongengan. Bukan satu rekaan untuk memburukkan reputasinya yang sudah pon sedia tercalar. Ia direkodkan dengan baik dan teliti sekali, baik melalu testimoni mereka yang terselamat dan askar-askar yang belot melarikan diri daripada Bashar, atau melalui rakaman video dan gambar yang sempat diambil oleh para saksi.

Antara video yang amat menggugah jiwa adalah apabila rakyat Syria dipaksa untuk menyebut 'Laila ha illa Bashar!' atau 'Tiada sembahan selain Bashar!' Astaghfirullah..  Dan mereka yang enggan menyebutnya akan dirobek mulut mereka, sehingga hilang bahagian rahang bawah mereka (gambar ini sudah tersebar dengan banyaknya di MukuBuku; menggeletar juga lutut saya menyaksikannya). La hawla wa quwwata illa billah..

Celakalah kau wahai Bashar! Tiada Tuhan, Ilah atau Raja yang layak disembah melainkan Allah dan Allah sahajalah! Mahukah dikau mendapat kemurkaan dan seksaan sepertimana yang Allah turunkan kepada Firaun laknatullahi 'alaih..??

Ok emo sekejap di situ. 

Belum lagi dihitung kekejaman dan kezaliman yang lain yang dilakukan Bashar dan anjing-anjingnya. Misalnya, nasib yang menimpa seorang gadis sunti, Zainab al-Husni, 23 tahun, yang dikerat empat dan dicampak mayatnya di hadapan rumah keluarganya, semata-mata kerana dia melawan kerana tidak mahu dirobek daranya oleh tentera Bashar laknatullah. Belum lagi dikira nasib 19 orang doktor dan dan 40 orang pesakit di sebuah hospital di Doma yang dibunuh dengan kejam oleh anjing-anjing Bashar. Allahu Akbar! Moga Allah mengurniakan syahid kepada kalian semua! Kalian tuntutlah di hadapan mahkamah Allah yang Maha Agung lagi Adil di Mashyar kelak; Dia pasti tidak akan mengecewakan kalian!

Sehingga kini, sudah ribuan nyawa yang gugur sejak revolusi Syria tercetus setahun yang lalu (angka sebenar tidak dapat dipastikan; pokoknya cukup ramai!). Lebih banyak nyawa akan tergadai dek ketegasan dan kedegilan Bashar untuk menamatkan kebangkitan ini dengan cara apa sekalipon.

Dunia terus menyaksikan dan bertepuk tangan gembira dengan apa yang berlaku. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kekal dungu dan menjadi boneka kuffar, apabila Russia dan China, dua ahli tetap Majlis Keselamatan menggunakan veto mereka untuk menolak sebarang usul untuk mengenakan tindakan terhadap rejim Syria. Iran dan Hizbullah pula terus memberikan sokongan, sama ada secara terang-terangan atau di belakang tabir terhadap rejim Bashar. Diceritakan juga bagaimana Hizbullah menghantar tentera elit dan komando mereka ke Syria untuk membantu Bashar menamatkan riwayat revolusi ini.

Terbaru, email-email Bashar, isterinya Asma, ayah mertuanya yang berpengkalan di London dan beberapa orang lagi konco dan kroni telah tersebar luas di media. Hasil selusup masuk sejak berbulan-bulan berjaya mendedahkan kekorupan dan pengkhianatan Bashar dan para penyokong tegarnya. Bagaimana di tengah-tengah krisis yang melanda, Bashar dan orang-orang kanannya boleh berjenaka bersahaja dengan apa yang sedang menimpa rakyat Syria, malah tidak mengambil seriyes langsung dengan krisis kemanusiaan yang berlaku. Diperlihatkan juga bagaimana Bashar dan isterinya Asma dengan selamba badak membeli-belah atas talian dengan riang gembiranya melalui laman-laman membeli-belah yang berpengkalan di Amerika Syarikat. Begitu juga nasihat yang diberikan oleh bapa mertuanya, yang menyarankan agar Bashar mencipta helah dan alasan untuk menutup kezalimannya terhadap rakyatnya sendiri.

Hallo melloww...?? Bangkai gajah lagikan hendak ditutup..??

Di sebalik kekejaman dan penindasan yang dilakukan Bashar ke atas rakyatnya sendiri, amat mengagumkan dan mengharukan apabila melihat semangat rakyat Syria yang tidak pernah padam. Mereka begitu yakin dengan janji Allah, barangsiapa yang bersungguh-sungguh berjihad di jalanNya, pasti Dia akan menunjukkan jalan keluar. Mereka begitu yakin yang suatu hari nanti, Bashar dan rejimnya akan berjaya juga ditumbangkan. Cepat atau lambat, itu bukan persoalannya. Yang lebih penting, mereka semua bersatu, berjihad untuk melawan kekejaman rejim Bashar. Menaikkan bulu roma juga apabila menonton video-video kebangkitan mereka ini, yang membuktikan betapa bersemangatnya mereka dengan perjuangan ini. Masih terngiang-ngiang laungan keramat mereka:

"Siapa yg beri kemenangan?? Obama? Erdogan? Sarkozy?? Allah! KEMENANGAN ITU MILIK ALLAH!"


Kebebasan untuk Syria! Kezaliman mesti ditumbangkan! [Kredit]

Persoalan saya untuk diri sendiri dan anda semua; mengapakah ummah ini boleh diperlakukan sebegitu rupa oleh Bashar al-Assad dan konco-konconya..?? Begitu hinakah deen dan ummah ini??? Di manakah khalifah mukminin yang sepatutnya menjadi perisai kepada kita semua...??
  
Syria: Mengapa Kita Perlu Peduli

Dalam sebuah hadith, ar-Rasul SAW menyatakan:

"Kamu akan lihat orang Islam dalam kasih sayang mereka, lemah-lembut mereka dan kasihan belas mereka umpama seperti tubuh badan, jika ada anggota badan yang mengadu sakit, maka seluruh anggota badan yang lain turut merasainya dengan sakit demam dan berjaga malam." 
[Riwayat Bukhari]

Ini bukan krisis rakyat Syria sahaja. Bukan juga krisis negara-negara Arab, walaupon merekalah yang sepatutnya bangkit menghulurkan bantuan dahulu atas faktor geografi dan kelebihan yang ada pada mereka.

Tetapi ini adalah isu ummah. Krisis ummah. Maka ia perlu ditangani secara bersama-sama.

Sabda Rasulullah SAW lagi:

"Tidak beriman seseorang di kalangan kamu sehingga dia mengasihi saudaranya sepertimana dia mengasihi dirinya sendiri."
[Riwayat Bukhari]

Bayangkan kalau kita berada di situasi yang sama. Nau'dzubillah.. Pastilah kita mengharapkan saudara-saudara kita di Indonesia, Thailand, India malah jauh nun di Afrika Selatan sana, untuk menghulurkan bantuan bukan..? Malah sedikit simpati dan empati, menyertai demonstrasi di jalanan untuk menunjukkan sokongan mereka kepada kita dan apa-apa sahaja yang boleh menaikkan semangat kita, pastilah amat kita hargai.

Mereka adalah saudara seIslam kita. Hubungan yang paling suci adalah hubungan yang dijalinkan dengan aqidah, dan bukannya darah, bukannya bangsa apatah lagi parti politik angkat keris. Eh. Kalau bukan kita yang mahu bangkit membela mereka, takkanlah kita mengharapkan Obama, Netanyahu atau Samy Vellu pula...?

Apa Yang Boleh Dan Perlu Untuk Kita Lakukan?

"Tapi Inche gabbana... Syria dan Malaysia, jaraknya ribuan batu! Macam mana nak bantu..?"

"Ala, orang Syria bukan perlu apa-apa pon bantuan daripada kita. Entah-entah mereka tak tahu pon Malaysia tu apa!" 

"Tiada apa yang boleh kita bantu melainkan doa. Berdoa sahajalah, mudah-mudahan Allah selamatkan mereka." 

Err.. Alasan yang sama anda berikan untuk krisis yang berlaku di Palestin. Dan juga Chechnya. Dan juga Kashmir. Dan juga Sudan. Dan semua-semualah krisis yang melbiatkan saudara seIslam kita. Aduhai.

Hakikatnya, banyak benda yang boleh kita lakukan secara langsung atau tidak, bagi menunjukkan bahawa kita bersama-sama rakyat Syria keseluruhannya dalam menentang kezaliman rejim Bashar al-Assad.

Mari kita senaraikan apa yang boleh dan perlu kita lakukan, yang sudah semestinya berada dalam lingkungan kemampuan kita:
  1. Sentiasa mengikuti perkembangan terbaru yang berlaku di Syria. Jangan pernah rasa bosan dengannya.
  2. Tulis surat atau dinding atau kicauan kepada rakan-rakan Syria anda (Sekiranya anda, kalau tiada bolehlah cari! Wah!) memberikan kata-kata semangat dan pendorong
  3. Tulis surat atau email kepada kedutaan Syria di Malaysia, menyatakan bangkangan dan protes anda terhadap kekejaman Bashar. Anda boleh ke laman sesawang kedutaan Syria untuk melakukannya atau boleh juga terus ke sini. Mari lancarkan perang email terhadap mereka!
  4. Sertai demonstrasi aman seperti yang telah saya lakukan minggu lepas *koff koff rugi wile weh sapa tak pergi koff koff seriyes rugi koff koff*, tunjukkan solidariti anda kepada rakyat Syria. Percayalah, mereka menyaksikannya.
  5. Kongsikan video-video atau artikel-artikel yang berkaitan dengan revolusi Syria di laman MukaBuku atau Pengicau anda. Sebarkan berita sebenar tentang apa yang berlaku Syria supaya tak jadi macam mamat Zainuddin Maidin sorang ni. Hohoho.. (Awas! Jangan sebarkan gambar-gambar yang menakutkan lagi mengerikan! Tak tidur malam nanti dibuatnya!)
  6. Jangan lupa terus mendoakan saudara-saudara kita di sana. Yakinlah yang doa itu senjata bagi orang Mukmin! Yakin juga yang suatu hari nanti pasti Allah akan kurniakan kemenangan kepada mereka, samalah seperti yang berlaku di Tunisia, Mesir dan Libya!
  7. Teruskan mentarbiyah diri dan orang di sekitar anda menjadi individu Muslim sejati. Kerana hanya mereka yang benar-benar faham erti menjadi seorang Muslim, boleh menjiwai kepentingan memperjuangkan nasib saudara seaqidah!
Ha, kan macam-macam yang boleh kita lakukan tu..? Senyum kenyit mata.

Sekitar demo Syria yang saya sertai tempoh hari. Sungguh bersemangat anak-anak muda kita! Allahu Akbar! [Kredit: Kamera saya sendiri okayh..? Tak main la cilok dari orang lain! Wahahaha. ;p]

Lagi gambar demo.

Akhawat pon bersemangat! Hoyeeaahh!

Seperti yang pernah saya katakan sebelum ini, mungkin kita merasakan yang usaha kita yang kecil dan tidak seberapa ini tidak memberikan apa-apa kesan kepada revolusi rakyat nun di Syria sana nun. Apatah lagi untuk menumbangkan rejim Bashar yang maha zalim itu. Tetapi siapa tahu dan dapat menjangkakan, dengan beraraknya kita, dengan laungan takbir dan kata-kata semangat kita dan dengan doa-doa penuh keikhlasan yang kita lafazkan untuk saudara-saudara kita di sana, ia sebenarnya memberikan kekuatan kepada mereka semua untuk meneruskan pengorbanan dan perjuangan mereka..? 

Dan yang lebih mengalirkan peluh besar adalah, dakwaan-dakwaan yang bakal dikemukakan oleh mereka yang terkorban hasil kekejaman Bashar terhadap kita di mahkamah Allah nanti. Apa yang telah kau lakukan? Mengapa kau hanya duduk selesa di atas sofa menonton drama Korea tanpa mempedulikan nasib aku di Syria?? Sanggup kau biarkan Bashar dan anjing-anjingnya bermaharajalela dan berbuat sesuka hati mereka..?? Di mana kau ketika aku amat memerlukanmu...??

Gulp.

Ingat, ini bukan perjuangan rakyat Syria semata-mata. Ini perjuangan kita bersama. Ini perjuangan dan jihad menentang kezaliman dan membebaskan saudara seaqidah kita daripada cengkaman penindasan dan kekejaman!

Ayuh!

"Allah! Suriah! Huriah! Wa bass! Allahu Akbar!" 

-gabbana-

Nota I: Tahniah kepada anda yang mendapat keputusan cemerlang dalam SPM. Dan tahniah juga kepada yang tidak mendapat keputusan seperti yang diharapkan. Percayalah, apa-apa pon keputusannya, itulah yang terbaik untuk anda.

Nota II:  Artikel ini sepatutnya disiapkan semalam. Tetapi ditakdirkan, resdung saya datang menziarahi saya dengan penuh gembira sehingga saya terpaksa mengambil cuti sakit setengah hari. Alhamdulillah kini sudah pulih.

Nota III: Alhamdulillah, Humaira' sudah mampu beraksi dengan ceria semula. Hoyeeaaahh!

Nota IV: Penat woo tulis artikel ni. Ahah! Peluh kecil.

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP