Uswah

21 June 2009

Bila STAROBA naik kepala, Cikgu buat suka, Budak garu kepala

Rata-rata STARIANS kini sudah almaklum dengan kekecohan yang berlaku di STAR tempoh hari. Tak tahu la to what extent the effects are. Sounds quite serious and profound to me. Yang aku tahu, krisis antara STAROBA dengan cikgu-cikgu STAR ni dah ada since aku mula-mula menjejakkan kaki kat sekolah tu lagi. And I bet it was always a problem since I don't even know when. Tak pernah abes.

The Old Boys think they know best, sebab dulu diorang sekolah kat situ and they had gone through the student's life, so they know all the dos and don'ts, what suits the students best and bla bla bla. The teachers pon think they know best, because they ARE the bread and butter of the school, diorang yang mengajar budak-budak tu from 8 to 2 everyday, they know their students and bla bla bla. And at the same time, budak-budak STAR pon think they know best, because they are what the school is after all, STAR is their home, situlah tempat bermain, situlah tempatnya jatuh dan bangun, bla bla bla. So what do we have here...? It's no longer gajah bertemu gajah, pelanduk mati di tengah-tengah, tapi pertembungan 3 penjuru yang takde a common point of interest. Tak ke pening kepala tu...?

Reading the series of articles written by an old boy, I couldn't help but to wonder whether everthing he wrote is actually representing the real situation. Yelah, the writer himself mesti ada kepentingan peribadi kan? Sama ada kepentingan diri sendiri atau kepentingan STAROBA as an organisation. Kadang-kadang aku rasa what he wrote was a mere exaggeration. He may not have intended to exaggerate it, but did he really know what was going on when he wrote it..? Aku rasa, yang paling sesuai nak berikan pandangan tentang keadaan sebenar di sekolah adalah cikgu-cikgu dan para pelajarnya.

But again, these people also have their own self-interest that they want to defend and uphold. Be it noble or not, conscious or not, you just couldn't deny this fact. So sekarang memang terletak pada budi bicara masing-masing sama ada nak percaya sapa. For me, it has been a diffcult task because I simply do not know whom should I trust most. It's just that, before you jump into any conclusion, please have your facts ready. Jangan membabi-buta buat tuduhan ni finah tu. You only go into war when you have the gun in hand.

Hati kecil aku lebih berat untuk percaya kepada cikgu-cikgu. Entahlah. Maybe sebab aku sempat diajar oleh most of them. And aku sangat rapar dengan most of them. So to be told, or to be made believed what the teachers had done and acted is simply outrageous. Hardly belivable. Or am I simply being biased here...?

Yesterday, I was just being informed that many teachers have been transferred. I was shocked honestly. I mean, I was already expecting that, knowing the influence that STAROBA has and what had happened in 2002. But not to this extent. Sekarang ni, kalau aku gi STAR, tak tau la sape je yang tinggal. Ramai cikgu pon dah merajuk, both with STAROBA and the students. Sapa yang rugi...? Definitely the students.

Given the privilege to manouvre the students' ship in 2004 as the captain, the experience I have gained from it is vast and deep. Banyak sangat benda yang aku belajar. It has taught me about life, particularly a STARIAN's life. I think, the two most essential ingredients in solving this problem are trust and integrity. The old boys must trust the way the school is dealing with the school administration. They must trust how the teachers are educating their children. And Old Boys need to have integrity when intervening with the school's affairs. Do it with the utmost respect and sincerity.

The teachers have to trust that STAROBA has the best of intention to contribute to the school. It is their alma mater after all. None of us, the Old Boys that is, want to see the school crumbles and falls. We will do our best to defend the school and to uphold the legacy that we have left behind. The teachers must also possess the integrity in doing their job. Bukan nak tuduh sesapa, tapi profesion seorang guru adalah suatu pekerjaan yang teramatlah mulia. After all, tanpa cikgu-cikgu semua, siapalah kami. Nonetheless, don't violate the trust that we have in you. We trust, love and celebrate you, but once you cross the boundary, I'm sorry, you have just lost our respect for you.

Students, STARIANS, you also have a vital part in this whole drama. Please jangan jadi batu api. Jangan marakkan lagi api yang sedang membara ni. Whatever it is, your first channel of voicing your concerns and problems is the school. And, if and only if, the school seems unable to resolve your tantrums, baru la pergi cari channel lain, preferably PIBG. Then barula STAROBA ke ape. I think the main problem is when anak STAROBA yang buat hal kat sekolah. He will immediately go to his dad when something happens. Bapaknya pulak, punyalah sayangkan anak, terus ambil tindakan dengan melaporkan kepada STAROBA without actually confirming the facts. Entahlah. Based on my own personal experience, selalunya anak-anak STAROBA ni yang suka buat hal. Not all the time, but we had a number of cases back then. Don't get me wrong. Aku sendiri merupakan anak Old Boy. There's absolutely nothing wrong with it. It's just that, tolonglah jangan abuse that position. Treat yourself as simply another STARIAN. Back then, no one knew my dad was an Old Boy, not until for quite a sometime.

Respect your teachers and they will have equal respect for you. Sayang mereka dan mereka akan sayang korang balik. Tak percaya..? Haha.. Go and ask anyone from my batch. Our last year in STAR was undoubtedly the best of all. Simply because all the teachers (almost...) sayang and cherished us, as much as we sayang them. Barulah best nak belajar. Ilmu pon berkat.

I doubt this crisis can ever be solved; looking at the ruckus that is happening now and how all parties are dealing with it. But something need to be done. Urgently. After all, who, given the right mind, doesn't want to see the STAR sparkles again...?

-gabbana-

p/s: Maaf kepada pembaca yang langsung tidak mengerti, have absolutely no idea, apakah yang penulis nukilkan dalam post kali ini. It is meant for a STARIAN's eyes only.

20 June 2009

Penyakit Summer

Ni la penyakit time cuti summer; malas nak update blog. Huhu.. Tak tau la kenapa. But the main reason is justified; internet kat rumah memang lembap macam siput. Memang tensen abes ah. Sambil-sambil tunggu nak loading tu, macam-macam boleh buat. Menjahit, memasak, kemas rumah, basuh baju, gergaji pokok... Hehehe..

Tapi btol, tak tipu. Internet memang lembap yang sangat sangat mengecewakan tu. Bila aku komplen kat papa ngan mama aku, their anwer sempoi je, "Tapi still boleh guna kan...?" Haish.. Nak buat camne, bukan aku yang bayar bil... Hihihi...

Pape pon, bersyukur sangat sebab dah selamat sampai di KL pagi Khamis ari tu. Alhamdulillah. Aku naik Singapore Airlines (SIA) dan puas hati sangat dengan service diorang. Tercapai hajat aku nak naik A380. Memang spacious n selesa gle ah...! ;) Bila sampai kat Changi Airport, tiket aku ke KL ditukar sebab dah tak sempat nak kejar the next flight. Aku ok je, sebab aku amik peluang tu nak round n jalan-jalan kat airport tue, which is famous for the hang-out spot ntok para remaja Singapore.. Macam kesian kan kat diorang...? Ada ke melepak kat airport. Deprive gle ah! hehe..

Tapi, bile aku dah round-round, baru le aku paham, kenapa diorang puja sangat Changi Airport tu. Sebab memang mantap pon! Besar, selesa sangat, banyak gile kedai-kedai yang menarik. adas tempat charge phone for free. Internet with PC pon free, tak macam kat Heathrow. Siap ada tempat urut kaki OSIM yang completely free of charge lagi..! No wonder Changi has been voted as the best airport berkali-kali... Tak hairan bin ajaib ah.

Cuti ni pon banyak je program dan aktiviti yang aku dah plan nak buat. So hopefully jadi la, Insha-Allah. Takde la buang masa kat rumah. Kalau dok rumah, alamatnya membuta je la memanjang.. Astaghfirullah.

Ok, cukuplah aku membebel untuk sekarang ni. Hopefully I'll update this blog more often. Tak best ah post sekali seminggu je. Oh, I might be finishing 'Akhi' in the nearest future. Have also been wanting to comment and write on the current ruckus yang tengah hangat kat STAR. Tapi tengok ah camne. Kalau internet lembap, darah mendidih, susah sket ah.. Hehe..

Til then! Take care all and hope to write again soon!

"Bekerja untuk agama, berlumba untuk ke sorga..!" ;)

-gabbana-

11 June 2009

Rampok

Terkejut. Gamam. Tak percaya. Tiga frasa yang menggambarkan perasaan aku at the moment. Aku telah dirampok oleh 5 orang remaja tempatan malam tadi. Ha, jangan tak percaya. Percaya! Walau pun diri aku sendiri still macam susah nak percaya... Heh..

Ceritanya macam ni. Aku baru abis solat Maghrib dan Isyak berjemaah kat Muslim Welfare House. On the way back tu, aku pasang lagu nasyid kegemaran aku, yang baru je aku download semalam masa aku di Ireland. Aku amik jalan shorcut macam biasa. Hazwan dan Aiman tak jauh kat depan aku. Tiba-tiba, aku perasan ada sekumpulan monyet datang mendekati aku. Salah seekor daripada mereka berlari di depan aku.

"Hey you. Stop there. We want to talk to you."

Pandai pulak monyet ni berkata-kata. Aku dah rasa tak sedap hati.

"I said stop there. We just want to talk to you."

"It's ok. We've got nothing to talk about," jawab aku yang cuba untuk buat selamba.

Mereka mengerumuni aku. Aku tahu apa yang mereka mahukan.

"Hazwan! Aiman!"

Hazwan dan Aiman berlari mendapatkan aku. Aku perasan yang monyet-monyet tu sedikit terkejut, mungkin tak menyangka yang aku berteman. Kami bertengkar.

"Give us your phone!"

Aku bagai hilang akal. Mungkin terlalu terkejut dengan apa yang sedang berlaku. Yang lebih aku risau dan cuakkan, kalau-kalau monyet-monyet tu ada pisau atau senjata yang lain.

"Please, my house is just there. I've got more friends in there," aku cuba untuk menakutkan mereka, walaupun tak berhasil.

Tiba-tiba aku perasan ada tangan yang menyeluk poket kanan seluar aku. Telefon aku telah berjaya mereka ambil.

"Please. Are you guys Muslim? Are you guys Muslim..??"

Aku dapat mengagak sekurang-kurangnya 2-3 daripada monyet-monyet tersebut beragama Islam, melihatkan rupa paras mereka yang kelihatan ala-ala pemuda padang pasir dan berjambang.

"We just want your phone, Give us your phone!" Gertak salah seekor daripada monyet-monyet itu.

Eh budak ni.

"He has already taken it!" Aku menjawab sambil menunjuk kepada salah seekor daripada monyet.

"Now give me your watch!" Salah seekor monyet yang lain pula bersuara.

Ini sudah lebih. Dah dapat betis nak peha pulak. Tangan monyet tu cepat je membuka jam tangan daripada pergelangan tangan aku. Tapi Hazwan cepat bertindak. Dia rampas tangan aku, dan kancingkan semula jam aku sebelum menolak monyet yang kurang hajar tu.

Kemudian kami bertiga lari. Walau pun Hazwan dan Aiman cuba melawan. Seekor monyet cuba untuk menendang Aiman, tapi cikai betul tendangannya. Tak kena pun. Yela, monyet kan pendek je kaki dia. Ada jugak monyet yang menarik jaket aku, tapi aku berjaya melepaskan diri.

Aku lari sepantas mungkin. Hazwan tertinggal di belakang. Takut aku kalau dia kena belasah. Alhamdulillah, dia pun sempat selamatkan diri.

"Run! Run as fast as you can and never come back again!" Bongkaknya monyet seekor ni.

Aku buka pintu dengan tangan yang menggeletar. Tak pernah seumur hidup aku diseluk, apatah lagi dirampok sebegini rupa. Trauma la sikit. Roslan, Iman, Epi dengan Jau ada kat rumah. Bila aku cerita apa yang terjadi, mereka kata kita pergi cari monyet-monyet tu dan ambil balik phone kau. Risau jugak aku, kalau-kalau bergaduh besar nanti. Iman siap nak bawak kuali lagi.

Tapi diorang tak jumpa monyet-monyet tu. Dah lari naik pokok gamaknya. Aku nampak Roslan ada pegang payung. Kalaulah diorang jumpa monyet-monyet tu, mesti teruk kena belasah. Jau sorang pun aku ingat dah cukup. Actually muda-muda je monyet-monyet tu. Aku rasa belasan tahun je tu. Tapi sebab ada 5 ekor, tu yang berani agaknya tu bile berdepan dengan kami bertiga.

Aku fikir-fikir balik, banyak je benda yang aku boleh buat. Aku boleh tumbuk monyet yang amik phone aku tu. Aku boleh jerit sekuat hati mintak tolong kat penduduk flat sekitar. Aku boleh suruh Aiman atau Hazwan balik rumah cepat-cepat panggil yang lain. Yang paling penting, aku boleh tak lari tadi. Sebab sekarang seolah-olah monyet-monyet tu dah menang. Diorang kuat dan digeruni, sebab kami lari. So next time, maybe diorang berani nak buat lagi. And diorang mesti cam muka kami bertiga.

Tapi, tak baik kan ada mentaliti kalau-kalau ni...? Kalaulah aku ini, kalaulah aku itu... Hakikatnya, benda ni dah jadi, dan memang ada dalam perancangan Allah yang Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui, yang benda ni nak jadi. So aku bersyukur sebab mesti ada hikmahnya benda ni jadi kat aku. Alhamdulillah. Aku jugak bersyukur sebab somehow aku tak terasa sangat kehilangan phone tu, tho baru je beli. Alhamdulillah. Dan aku bersyukur sangat at least kami bertiga selamat, tak cedera apa pun. Alhamdulillah.

Aku dah pon laporkan kat o2 suruh diorang block number aku. Aku ada je phone spare. So kena tunggu o2 hantar sim card baru.

Terima kasih kepada rakan-rakan, terutamanya Hazwan dan Aiman, atas sokongan yang ditunjukkan. Kalaulah Hazwan dan Aiman takde tadi, aku tak tau la macam mana aku handle the situation. Jam aku pun mesti dah hangus. Jazakumullah khair.

Terima kasih Allah kerana menyelamatkan nyawa hambaMu yang hina ini. Jadikan daku hamba yang bersyukur dan terus menyukuri segala nikmatMu. Amin.

-gabbana-

Yang masih trauma...

5 June 2009

Akhi - Bahagian Keempat

Penulis ingin memohon jutaan kemaafan kepada mereka yang ternanti-nanti sambungan siri ini. Sudah begitu lama penulis bertangguh untuk menyiapkan karya ini. Pelbagai masalah dan hal-hal lain yang berlaku menyebabkan penulis ketandusan ilham dan kadangkala begitu culas untuk menyelesaikan perjalanan yang dimulakan pada bulan Disember tahun lepas ini. Insha-Allah, kini penulis mempunyai lebihan masa, maka ada eloknya penulis memanfaatkan ia sebaiknya untuk menyiapkan karya ini.

Penulis ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada anda yang masih setia mengikuti siri ini. Penulis sedar bukan ramai yang gemar membaca cerita pendek yang berjela-jela panjangnya. Namun 'Akhi' agak berlainan. Penulis seolah-olah dapat menjiwai dan menghayati cerita ini, setiap kali penulis menulis dan membaca kisah ini, walau berulang-ulang kali. Terutamanya watak Mikail. Penulis berjanji, siri ini akan tamat tidak lama lagi. Teruskan setia hingga ke akhirnya!


***

Minggu itu kami dibenarkan untuk pulang ke rumah. Kebetulan hari Sabtu itu tiada usrah; Ustaz 'Asim ke Kuala Pilah menghadiri suatu kursus berkaitan Pendidikan Islam anjuran JAKIM. Pada mulanya aku bercadang untuk tinggal di sekolah sahaja. Kalau aku pulang ke Kuala Lumpur pun, tiada maknanya kerana cuti hujung minggu sahaja. Buat peluh ketiak sahaja jika aku pulang. Abi dan Ummi pun kemungkinan besar sibuk hujung minggu ni, melayan tetamu yang datang jauh dari Abu Dhabi.

Rancanganku berubah apabila Masykur mengajak aku pulang ke rumahnya. Aku sedikit terkejut. Biar betul mamat ni, getus hatiku. Selama ini, langsung tidak pernah dia bercerita kepadaku tentang keluarganya, inikan pula mengajakku ke rumahnya! Aku pula tidak pernah bertanya dan tidak pernah pula berkecil hati, kerana aku tahu sekiranya Mayskur tiada rahsia yang mahu disorokkan daripadaku, pasti dia sudah bercerita kepadaku sejak dahulu lagi.

Aku menerima pelawaannya. Pertama kerana perasan ingin tahuku yang sangat memaksa. Masakan aku sebagai sahabat akrabnya sendiri tidak pernah langsung tahu tentang keluarganya. Kedua, kerana aku seolah-olah dapat merasakan bahawa Masykur sememangnya menginginkan aku untuk turut serta. Seolah-olah tangannya menarik-narik manja tanganku untuk menemaninya pulang ke rumah.
 

"Kenapa kau nak balik Kur?"

"Saja. Rindu ah..." jawabnya ringkas.

"Kenapa sekarang baru kau nak ajak aku?" Ake menduganya.

"Haha.." Masykur menggeleng, seolah-olah mahu menyorokkan rasa bersalahnya.

"Dah tiba masanya. Dah tiba masanya kau tahu pasal family aku..."

Kami bertolak ke Kuala Lumpur menaiki bas Transnasional, pilihan utamaku, selepas solat Jumaat. Aku ada memberitahu Abi dan Ummi yang aku akan pulang ke KL, tetapi tidak pulang ke rumah kerana akan bermalam di rumah Masykur. Ummi tidak bertanya panjang. Kami tiba di KL lebih kurang pukul 6 petang. Hiruk pikuk kotaraya menghiasi petang di Kuala Lumpur seperti biasa. Kereta dan lori silih berganti, beratur panjang di sepanjang jalan di Puduraya. Asap hitam yang memeritkan hidung memenuhi ruang udara. Manusia pelbagai ragam dan bermacam gaya memenuhi kaki-kaki lima di sekitar perhentian bas Puduraya. Aku sempat mencuri pandang seorang lelaki kusut masai, bersepatukan kaki ayam dan berpakaian compang camping, tertawa sendirian sambil membelek-belek surat khabar lama. Kasihan.

Kami berhenti rehat dan solat di tingkat tiga di bangunan usang perhentian bas Puduraya itu. Aku lihat Masykur basa-basi sahaja, semacam tidak mahu pulang ke rumah. Dia berdolak-dalih, cuba membeli masa.

"Mik, jom balik Ipoh balik jom...?"

"Kau gila...?? Takde takde, kau dah janji nak bawa kau jumpa
family kau. By hook or by crook, kau mesti kotakan janji!" Kataku sedikit geram.

"Ok ok..." Masykur tersenyum pahit.

Kami berjalan ke Stesen Putra Masjid Jamek. Jalan begitu sibuk dengan mereka yang baru habis bekerja. Ketika inilah mereka yang tidak mengenal dosa dan erti perasaan belas akan mengambil kesempatan. Aku dan Masykur hampir sahaja diugut untuk menyerahkan wang kepada seorang lelaki berbangsa Afrika yang mula mengekori kami dari Restoran McDonalds lagi. Mujurlah ada 2 pegawai polis peronda tidak jauh dari tempat kejadian. Melihat sahaja kelibat mereka, lelaki berkulit hitam legam berambut kerinting itu cabut bagai lipas kudung lagaknya! Alhamdulillah...

Kami terpaksa berhimpit di dalam gerabak keretapi transit aliran ringan Putra menuju ke Kelana Jaya. Bermacam bau yang ada! Masam, pahit, masam-masam manis, masin, kepam, tengik, tajam, pedas, semuanya ada! Mual aku dibuatnya...! Masykur hanya tertawa melihat gelagatku, yang tidak habis-habis menggaru hidungku yang tidak gatal, tanda protes atas penyeksaan bau yang maha dahsyat itu.

Kami tiba di Stesen Kelana Jaya lewat waktu Maghrib. Menuruni anak tangga satu persatu dengan perlahan, dapat ku kesan raut wajah Masykur yang semacam gelisah dan tidak senang. Timbul perasaan kasihan melihatnya. Mungkin lebih baik aku turuti sahaja kehendaknya tadi, untuk pulang sahaja ke Ipoh. Tapi kami sudah sampai sejauh ini. Sia-sia sahaja sekiranya kami angkat kaki dan pulang. Aku semakin berdebar kerana jawapan kepada persoalan yang menghantui aku selama ini bakal terungkai tidak lama lagi; mengapa Masykur begitu berahsia tentang keluarganya, walau dengan aku sahabat karibnya.

Masykur menarik tanganku menuju ke perhentian teksi di bawah stesen. Kami beratur di belakang seorang wanita Benggali berbaju kerja hitam kelabu yang agak segak rupanya. Di depannya ada 5 orang lagi yang sedang menunggu giliran; seorang Apek Cina setengah abad usianya, seorang wanita melayu bertudung dengan 2 orang anak kecilnya dan seorang, er, manusia yang aku tidak pasti jantina dan bangsanya. Ku lihat Masykur menggeleng kepala melihat lelaki/perempuan tersebut. Manusia.

Sampai giliran kami, Masykur membuka pintu depan bahagian penumpang teksi dan bertanyakan sama ada kami boleh dibawa ke Taman Tropicana. Aku sedikit terkejut. Taman Tropicana? Itu tempat orang kaya semuanya. Bukan setakat kaya, malah
super duper kaya. Maka tekaanku yang pertama mengapa Masykur malu untuk menceritakan perihal keluarganya meleset; dia malu kerana keluarganya bukanlah keluarga yang senang. 

Sepanjang perjalanan kami di dalam teksi Proton Waja merah putih itu menuju ke destinasi, aku tidak habis-habis meneka apakah sebab lain Masykur begitu berahsia tentang keluarganya. Perjalanan kami hanya ditemani oleh nyanyian dan celoteh deejay stesen radio Klasik.fm. Masykur hanya berdiam diri sepanjang perjalanan. Sekali sekala aku sempat menoleh melihatnya, dan untuk setiap kali dapat ku lihat tanda-tanda sesal pada raut wajahnya, khuatir dan cemas pada genangan matanya.

Kami akhirnya berhenti di depan sebuah rumah banglo 2 tingkat yang cukup mewah. Aku sedikit terlopong. Tidak pernah aku lihat rumah agam yang sebegitu mewah dan indah. Tiang utamanya tinggi mencapai langit. Rumahnya tidak dicat kerana batu-batu binaannya sudah sedia berwarna perang keemasan. Pintu pagarnya automatik dan diperbuat daripada kayu yang aku pasti tidak murah harganya. Taman rumahnya begitu cantik dan luas, dipenuhi oleh pokok-pokok renek berbunga. Rumputnya tersangat hijau yang menyenangkan. Pokok-pokok
palm menghiasi kiri dan kanan jalan menghala ke pintu utama. Belakang rumahnya pula menghadap sebuah tasik yang hijau airnya. Cukup mengasyikkan. Dan aku sempat mengamati 5 buah kereta yang tersusun rapi di ruang khas di sebelah kanan rumah; BMW X5, Mercedes SLK, Nissan Fairlady, Mini Cooper dan Audi A6. Aku menggaru kepalaku yang tidak gatal. Aku betul-betul kagum. Masykur geleng kepala melihat gelagatku.

Pintu rumah dibuka. Seorang wanita separuh umur tersenyum menyambut kami.

"Assalamualaikum bibik. Bibik apa khabar?" Masykur memulakan bicara.


"Waalaikumussalam. Bibik sihat aja. Masykur apa khabar? Ini kawan Masykur ya? Tidak mahu introduce pada bibik?"

"Oh ya. Haha.. Ni namanya Mikail. Nama glamor, Mik. Hehe.. Best friend, now and forever! Mikail, ni la bibik kesayangan aku, the one and only, bibik Sapeah!"

"Ah, ada-ada sahaja kamu ni Masykur!"

Kami masuk ke dalam rumah. Tidak dapat aku gambarkan betapa mewahnya perabot dan peralatan yang menghiasi rumah itu. Mataku hanya sempat melilau kiri dan kanan, tak mahu dilihat dan dicop sebagai jakun, tetapi tidak mahu pula terlepas menikmati kemewahan yang di luar jangkaan ini.

"
Mommy ada rumah bik?"

"Tak ada la Kur. Mommy dan Daddy, dua-duanya belum pulang dari kerja. Qistina dan Iqbal juga tiada di rumah."

"Oh... Ok, takpe." Masykur seperti kecewa.

"Kur, nanti bawa rakanmu itu makan ya? Bibik masak spesel untuk kamu! Mommy yang pesan, supaya masak udang masam-manis kesukaanmu itu!"

"Ok bik. Terima kasih." Buat pertama kalinya untuk hari itu, akhirnya aku melihat Masykur tersenyum ikhlas, senyumnya yang bisa menggugat hati seorang dara.

Masykur mengajak aku masuk ke biliknya. Bilik bujangnya itu tidak kurang hebatnya. Aku berkira-kira, rasanya dua kali ganda lebih besar daripada bilikku di rumah. Perhiasan biliknya adalah campuran moden dan klasik. Biliknya dicat dengan warna merah gelap. Permaidani yang menghampari lantai vernier biliknya hampir sama dengan permaidani yang menghiasi dewan utama rumahku. Cuma lebih tebal. Baldu merah yang mewah. Tenggelam kakiku apabila memijaknya! Cukup selesa. Masykur memasang pendingin hawa. Ah, cukup nyaman dan tenang rasanya. 


Aku sempat mencuri lihat buku-buku dan kitab-kitab yang disusun kemas di rak di sudut tepi biliknya; Petunjuk Sepanjang Jalan oleh Sayyid Qutb, Return of the Pharaoh karangan Zainab al-Ghazali, Himpunan Risalah Hassan al-Banna, beberapa naskhah al-quran dan tafsirannya, sebuah kitab hadith Riadhus Salihin karangan Imam Nawawi, beberapa buah buku fiksyen dan selebihnya, tidak sempat aku kenal pasti. Kebanyakan buku-buku agama yang terdapat pada raknya itu adalah risalah-risalah dan kitab-kitab yang memang disyorkan oleh Ustaz 'Asim untuk dihadam dan dicerna.

Ketika Masykur berada di dalam bilik air, aku mengambil peluang ini untuk meneroka bilik bujangnya itu. Aku membelek-belek bingkai gambar yang diletakkan di atas meja belajarnya. Buat pertama kalinya aku melihat foto keluarga Masykur. Secara jujurnya, aku sedikit terkejut, melihat kepada rupa fizikal ahli-ahli keluarga Masykur. Ah, husnodzan la Mikail! 


Berlatar belakangkan Leaning Tower of Pisa, jelas sekali gambar ini diambil agak lama dahulu; Masykur kelihatan amat muda dan comel sekali! Ayahnya, Encik Ayyub kelihatan begitu segak berseluar pendek kotak-kotak dan berbaju t-kolar berwarna hijau tua. Ibunya, Puan Sarah, kelihatan begitu ranggi sekali dengan rambut perangnya, berseluar jeans biru muda, baju-t ringkas berwarna putih dan berkaca mata hitam. Dua orang lagi, yang aku pasti adalah Qistina dan Iqbal, masing-masing berpakaian serba ringkas; santai dan selesa. Masykur yang paling kecil sekali, memegang tangan ibunya. Dia berseluar pendek dan bertopi koboi.

Aku tersenyum. Mereka kelihatan seperti sebuah keluarga yang cukup bahagia di dalam foto itu. Mataku kemudian tertumpu kepada senaskah buku nipis di hujung sudut kiri meja belajarnya itu. 'Ayah... Bunda... Inilah Jalan Yang Lurus' hasil tangan Dr. Fadl Ilahi bin Dzahir Ilahi. Aku pernah dengar pasal buku ini. Abang Farish yang mengesyorkannya. Panduan buat dua't yang menghadapi cabaran menyampaikan syahadah kepada ahli keluarga sendiri. Melihatkan buku itu, mindaku terus membuat hipotesis tentang sebab sebenar Masykur begitu berahsia akan hal keluarganya. Dan hati kecilku mengiyakannya.

"Mik, kau nak mandi?" Tiba-tiba Masykur bersuara.

Aku tersentak. Cepat-cepat aku toleh kepadanya dan tersenyum. Masykur berikan aku sehelai tuala bersih yang begitu lembut dan halus tenunannya kepadaku. Selesai mandi, kami solat bersama-sama dan kemudiannya turun ke bawah untuk menikmati hidangan makan malam. Masykur memilih untuk makan di belakang rumahnya, di tepi kolam renang berbentuk kacang pis menghadap tasik yang airnya kelihatan hitam pekat di waktu malam. Sungguh indah dan nyaman suasananya. Kami menikmati makanan tanpa banyak berbual. 


Sekali-sekala aku cuba memulakan bicara, bertanyakan tentang kerja rumah Fizik yang bertimbun banyaknya, atau sama ada dia perasan seorang junior tingkatan dua yang agak comel paras rupanya, atau tentang Cikgu Suryati yang membeli kereta baru. Masykur memberi respon yang paling minima kepada setiap kata-kataku. Akhirnya aku putus asa dan membuat keputusan untuk menikmati makan malamku dalam keadaan seperti itu; senyap, sepi dan aman sekali.

Malam itu, aku cuba memujuk Masykur yang bujuk.

"Kur, kau ni kenapa? Tak pernah aku tengok kau down macam ni..?"

"Oh... Takde ape la Mik. Aku tak sedap badan la. Maybe sebab cuaca hari ni kot. Panas kan..?" Masykur tersenyum tawar.

"Ala Kur. Kau jangan nak buat dongeng dengan aku la. Dah 4 tahun aku kenal kau. Aku tau la bila masa kau sedih, bila masa kau happy. Aku kenal kau dari hujung rambut kau yang dah lama tak basuh tu, sampai la ke hujung kuku ibu jari kaki kau yang dah panjang tak tau la bila kau nak potong tu!"

Aku cuba berjenaka.

"Haha.." Masykur menggeleng perlahan. "Takde ape la Mik. Betul..."

"Hhmmm... Kur, kau tahu kan, aku sahabat kau dunia akhirat? Apa hadis Nabi tu.. Ala... Tidak beriman seseorang tu kalau dia tak cintakan saudara dia sendiri sepertimana dia mencintai dirinya sendiri. Kan..? Ha, cuba kau bayangkan aku sedih, monyok tak tentu pasal. Mesti kau expect aku untuk ceritakan pada kau kan..? Sama la Kur..."

Masykur memandang tepat mataku.

"Aku tak boleh la macam ni. Aku tak boleh tengok kau tak bersemangat, down gila-gila macam ni. Aku pun tumpang sedih tau..." Sambungku lagi.

Mata Masykur mula bergenang. Dia datang rapat kepadaku, memeluk erat diriku. Aku yang tidak menyangka dia akan bertindak sedemikian, membalas pelukannya itu. Aku memeluk rapat dirinya. Bahu Masykur turun dan naik. Dia menangis. Tersedu dan merengek. Tidak lama selepas itu, dia melepaskanku.

"Maafkan aku Mik. Maafkan aku..."

Esoknya, ketika kami turun untuk bersarapan, Encik Ayyub dan Puan Sarah sudah pun sedia di meja makan. Puan Sarah tersenyum melihat kelibat kami berdua. Encik Ayyub, yang begitu tekun membaca surat khabar, sempat menoleh dan kemudian menyambung bacaannya.

"Masykur my dearest son. Come here. Mommy miss you so the very much!"

Masykur pergi mendapatkan ibunya, mencium tangan dan pipinya. Kemudian dia bersalam dengan ayahnya dan mencium tangannya.

"Who is this handsome young man..? You have never told me you've got such an adorable friend! Come on, introduce him to me..." Puan Sarah kelihatan begitu teruja sekali.

"Oh rite.. Ini Mikail, my best friend at school." Masykur memberikan pengenalan ringkas.

"Oh yeah! The one you kept telling me about! So this is our Mikail. Finally I got to see you! Come come, sit here. Bibik, tolong hidangkan breakfast untuk budak berdua ni!"

Aku tersenyum melihat gelagat Puan Sarah. Jelas sekali dia begitu senang dengan kehadiranku. Bibik Sapeah datang menghidangkan dua keping roti bakar, dua biji telur mata kerbau, dua sosej bakar, sedikit kacang pis bersos tomato dan sekeping hash brown. English breakfast. Yumm yumm..! 


Puan Sarah yang banyak berceloteh sepanjang sarapan pagi itu. Bercerita tentang ini dan itu, bertanyakan tentang hal itu dan ini. Sekali sekala dia mengusik Masykur dengan bercerita tentang kenakalannnya sewaktu kecil dahulu. Masykur hanya mencebik manja dan aku tertawa mendengar lipur lara Puan Sarah. Encik Ayyub sekali sekala meletakkan surat khabarnya dan menjamah roti dan menghirup kopi, tetapi diam tidak berkata apa-apa. Masykur sekali sekala menjeling tajam ayahnya itu.

Qistina datang menyertai kami tidak lama selepas itu. Aku terkejut melihat penampilannya. Berseluar pendek dan bersinglet merah, dia sama sekali tidak peduli untuk menukar pakaian tidurnya itu. Ada tindikan pada dagu dan hidungnya.

"Hey big boy! You are back! You didn' tell me you are coming back..?" Qistina mengusap manja rambut Masykur sebelum duduk di sebelahnya.

"And who have we got here..? Oohh.. Pretty boy!" Qistina mengusikku.

"See, I told you! He is such an adorable young man!" Puan Sarah menyampuk.

Aku tersenyum malu. Aku memandang sosej yang sudah tinggal separuh di atas pinggan porselin yang dihidangkan kepadaku. Aku juga malu untuk memandang anak dara Encik Ayyub dan Puan Sarah. Aku sudah baligh dan pastinya punya nafsu dan perasaan. Aku berusaha sedaya upaya untuk menjaga pandanganku, berjihad menentang syaitan dalam diriku.

"So Masykur, how are your studies...?" Tiba-tiba Encik Ayyub bersuara.

Masykur tersentak. Encik Ayyub bersuara di sebalik surat khabar New Straits Times yang dibacanya. Masykur dan aku serentak memandang ke arah Encik Ayyub.

"Err.. Ok I guess." Jawab Masykur ringkas.

" Just ok? I don't expect you to be JUST ok. Are you still involved with your, preaching or whatever you call it...?" Tanya Encik Ayyub tegas. Kali ini dia meletakkan surat khabarnya, dan memandang tepat kepada anak bongsunya itu. Kini semua mata tertumpu kepada Masykur.

Senyap. Sepi untuk seketika.

"I'm talking to you young man. And I expect you to give me a satisfactory answer."

Senyap. Masykur memandang ke bawah. Senyap. Seleraku hilang tiba-tiba.

"I accept that as a yes. Listen. You better stop doing whatever you are doing. If your studies were to be affected by that, I won't compromise. Do you understand me Masykur? And I don't want my son to end up in Pakistan or something, holding AK-74 and die for nothing. Do you understand me..?"

Senyap. Masykur perlahan bangun dan meninggalkan meja makan. Puan Sarah hanya menggeleng kepala. Encik Ayyub sempat menyoroti Masykur dengan pandangannya yang semacam benci sebelum menyambung bacaan surat khabarnya. Qistina seperti tidak peduli, dia dan dunianya sendiri. Aku tidak tahu untuk buat apa. Aku perasan kelibat Bibik Sapeah yang melihat drama yang berlaku sebentar tadi dari dapur. Dan aku seolah perasan ada air mata yang membasahi pipinya. Aku menghabiskan sarapanku sebelum bangun untuk menyertai Masykur di atas.

"Please excuse me..."

Puan Sarah mengangguk perlahan.

Aku menaiki tangga dengan perlahan-lahan, tidak pasti apakah yang patut aku lakukan. Aku membuka pintu bilik Masykur dengan berhati-hati. Oh Masykur... Dia sedang duduk di tepi katil, merapatkan lutut dan betisnya ke dada dan memeluknya. Air mata bercucuran laju membasahi wajahnya. Dia memandangku dengan wajah yang sayu.

"Sekarang kau tahu..."

***
 
-gabbana-

Kepada para pembaca yang baru mengikuti cerpen ini dan sekiranya berminat untuk membaca 3 siri sebelum ini, bolehlah klik link 'cerita pendek' di sebelah ini. Selamat membaca!


Hak cipta terpelihara (C) 2009.

2 June 2009

Scholarship: The never ending story


Student seeking for scholarship caught altering results

A FEMALE student, whose appeal for a Public Service Department scholarship is being handled by the MCA, has altered her SPM results from 13 1As and 2 2As, to 15 1As.

China Press
reported Negri Sembilan MCA liaison committee chief Datuk Dr Yeow Chai Thiam as saying that a government officer detected the alteration when handling the appeal and informed the party.

Dr Yeow, who is also a senator, said the student’s behaviour had embarrassed the party and tarnished its integrity in the handling of appeal cases on their behalf.

He added that the incident might even affect new appeal cases in the future, the daily said.

Dr Yeow said besides academic excellence, students hoping to be awarded the scholarships should be of good character.

He said MCA leaders usually gave their endorsements to appeals by students without checking their result slips and many did not expect such an act from the student.

Dr Yeow said there were also cases of students who breached their contracts on government scholarships after completing their studies.

“There was a student who was supposed to work with the government for five years after completing his studies.

“However, he quit after working for three years then sought help from MCA to only repay RM60,000 out of the RM150,000 or two years out of the five-year bond,” he said, adding that the student was earning around RM80,000 yearly then.

Dr Yeow said MCA would help submit the letters to the relevant departments but would not interfere with the government’s decision.
-The Star, 30th May 2009
***

I have to applaud the recent government's decision to curb the number of subjects the students are allowed to take for their SPM. This business, of who can beat the previous records of getting the most number of A's in the SPM, is getting really really annoying.

As more people are doing so, to take more subjects just to so-called secure his/her scholarship and as more people seem to be able to do it with ease, the number of students who wants to follow suit has grown. In fact, a growing number of people are pressured to do so, just to keep up with the flow. And I bet, sponsors are having hard times to choose and decide who deserve their sponsorship, despite the growing number of excellent students, strictly academic speaking.

So we have people like the one in the news above; willing to do just about anything to impress the sponsors. Yes, in a way it is understandable that in Malaysia, the scholarship scheme is unfair; it favours the Malays. But it doesn't justify such a selfish and self-centered act.

And people have to realise, scholarship isn't just about academic achievement. Wake up! Yes, if you manage to obtain straight, I don't know, 19? 20? A1's, being announced by the Minister of Education as the Best Student in Malaysia, you should expect to get a scholarship without even having to apply for it. But for those who didn't, who only managed to get every single subject being graded as A1 but unfortunately you only took 10 or 11, please, you are not the only one in such a situation. So, what did the sponsors do? They also assessed your extra curricular activities. Either you were a national debater, or simply a bloke who studied every single afternoon in the class when everyone else was outside having fun. Either you were in a student leader group, or a person who knew nothing but Physics and Chemistry. And either you were contributing to the school, be it motivating your peers, making your school proud by representing the state in sporting event or even as simple as helping your teachers organising events and making sure your class is always in proper manner, or you were simply an angry student who only cared how to make your principal and discpline teacher felt miserable. Then only they are able to decide whether you deserve their money or not. Sorry nerds, they are a hell lot of people outside there who are more deserving!

And I know this may sound a little bit hypocritical, but not getting a scholarship is not the end of the world. There is still a lot you can do. If you are focus and resourceful enough, you will not be deterred to achieve your dream, by not getting a scholarship. And for those who manage to secure one, please, do not let it go to waste. If you do, then you are making situation such as described in the news above justified. You are betraying the amanah. You are taking other people's shoes, you are killing her deserving right for the scholarship!

So yes, now that students can't take more than 10 subjects, everyone now can compete on the same ground. No more worries on whether one should take 15 or 17 subjects, just so that BNM would chase after you once the results are announced. No. But with this new policy, everyone will focus more on building up his curriculum vitae. Everyone will compete to contribute to her school or friends. A healthy competetition that is, and if this can be oveseen effectively, I predict Malaysian education system will no longer be ridiculed in the not so nearest future. And it may even be modelled after by I don't know who.

Nevertheless, I do not in any way playing down the importance of having good, no, excellent results. Whatever it is, that should come first. Whatever it is, that is the first thing that sponsors would want to look into. So yes, academic is an utmost import. But that is NOT enough for you to feel comfortable, to guarantee that by next year, you are already in some prepatory college, getting ready to embark for a life-time journey you have been dreaming for. For that, you have to work more. You have to HAVE MORE. No pain, no gain people...!

Let the heat on!

-gabbana-

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP