20 September 2012

Video Osem Kini Kembali!

Dup dap. Dup Dap.

Eh, bunyi jantung anda kah itu..? Wah!

Ya, anda tidak bermimpi.

Tidak juga berangan-angan di siang hari.

Oh jangan, anda tidak perlu menggosok mata anda lagi.

Dengan penuh rasa teruja tetapi pada masa yang sama merendah diri, saya ingin mengumumkan..

PERTANDINGAN VIDEO OSEM APG

untuk sesi 2012 kini kembali!
Alhamdulillah, berdasarkan penyertaan yang cukup memberansangkan pada tahun lepas, saya rasa amat rugi sekiranya pertandingan ini tidak diteruskan pada tahun ini. Subhanallah, berapa banyak jiwa yang telah terkesan dengan video-video yang dihasilkan. Entah berapa banyak pula hati yang tersentuh dengan video-video yang telah ditayangkan. Juga daripada maklumat yang saya perolehi, boleh tahan juga yang ingin menyertai bulatan gembira dek penangan video-video yang dipertontonkan! Wahai!

Sungguh, video-video yang telah dihasilkan sumpah osemnessss!

Maka ini peluang untuk anda yang telah terlepas peluang keplatinuman ini tahun lepas untuk menyertai pertandingan ini pada tahun ini. Juga peluang untuk sesiapa sahaja menambahkan saham-saham sorga anda. Bayangkan sekiranya video anda nanti menayangkan tentang kebaikan senyum dan ditonton pula tiga ribu lapan ratus tujuh puluh empat jiwa, dan kesemua tiga ribu lapan ratus tujuh puluh empat jiwa itu terkesan lantas mengamalkan senyuman manis itu sedekah setiap hari, walawww, entah berapa banyak saham-saham sorga yang akan anda kumpulkan...??

Dan entah berapa banyak pula saham-saham sorga yang akan pihak penganjur perolehi...?? (Itulah niat sebenar mengapa pertandingan ini dianjurkan sebenarnya *koff*)

Untuk tahun ini, saya membawa sedikit kelainan dengan membahagikan pertandingan ini kepada DUA kategori:

KATEGORI ALIF: Pertandingan klip video pendek (maksimum LIMA minit)

KATEGORI BAA: Pertandingan filem pendek (minimum SEPULUH minit dan maksimum LIMA BELAS minit)

Untuk kategori ALIF, video anda hendaklah berkisarkan atau berpandukan tema-tema yang berikut:
 • The Empire Strikes Back! (The revival of the ummah)
 • Kalaulah aku tidak ikut tarbiyah... (Pengalaman jatuh chenta dengan tarbiyah dan dakwah/Pengalaman dilanggar Makcik Hidayah)
 • Penyaksian Ke Atas Kebenaran (Syahadatul Haq)
 • Oktengsbai Jahiliyyah!
 • Erti Persahabatan Yang Hoyeaahhh
 • Ikhwah Pakai Jeans (Dakwah itu kool)
 • Aku Bukan Robot (Tujuan hidup)
 • Bulatan gembira itu menggembirakan
 • Ini Bukan Jalan Bunga Dafodil Atau Arnab Gemok (Mehnah di jalan dakwah)
 • Muwasofat Tarbiyah
 • No Man Is An Island (Amal jamai'e)
 • GangIslam Style! (Keoseman dan keindahan Islam)
Manakala untuk kategori BAA, tema adalah bebas mengikut kreativiti anda yang ingin menyertainya. Cuma jalan cerita mestilah berunsurkan tarbiyah dan dakwah, dan relevan dengan tema keseluruhan pertandingan ini, yakni mengajak orang ke arah kebaikan dan menyentuh hati-hati di luar sana. 

Pada tahun ini juga, pihak penganjur (Eh siapa pengajur..? Ehem.) akan lebih tegas terhadap setiap penyertaan yang dihantar. Mana-mana penyertaan yang didapati tidak mematuhi peraturan-peraturan pertandingan yang telah ditetapkan akan dibatalkan penyertaannya serta-merta. Maka anda yang benar-benar seriyes ingin menyertainya dinasihatkan untuk membaca segala tok nenek peraturan yang telah digariskan dengan teliti dan penuh berhati-hati. 

Untuk peraturan lengkap PERTANDINGAN VIDEO OSEM APG 2012, sila klik di sini. Seperti tahun lepas, anda juga boleh mengakses peraturan ini setiap masa dan ketika di tab 'Pertandingan Video Osem APG '12' yang akan saya letakkan di bahagian kanan atas belog, di bawah banner belog APG. Dari segi peraturan, cara pengundian dan penghakiman, saya kira tidak banyak perubahan akan dilakukan. Mungkinlah dua-tiga perubahan di sini dan di sana, tetapi secara umumnya, anda bolehlah menjangkakan sesuatu yang hampir serupa dengan pertandingan tahun lalu. 

Saya menjangkakan penyertaan tahun ini lebih meriah dan mengujakan. Maka di tahap ini, saya tidak berani untuk menjanjikan bilakah keputusan akhir pertandingan akan diumumkan. Cuma berdasarkan pengalaman di tahun lepas, kemungkinan besar keputusan pertandingan akan mula diumumkan seawal Januari 2013. 

Saya juga ingin mengambil peluang ini untuk menjemput mana-mana pihak yang berminat untuk menjadi penaja bersama bagi pertandingan gilang-gemilang ini. Kepada anda yang berminat, bolehlah hubungi saya menerusi email di dolcegabbana08@gmail.com. Namun perlu diingatkan pertimbangan untuk menerima tajaan anda adalah seratus-peratus keputusan pihak penganjur dan harap anda dapat berlapang dada dengan apa jua keputusannya nanti. 

Alhamdulillah, Puan Wardina Safiyyah dan Inche Aiman Azlan secara bertulis telah bersetuju untuk menghakimi pertandingan ini. Ok anda boleh tutup mulut anda yang terlopong itu. Wahahaha.. Cuma saya masih dalam proses perbincangan dengan Inche Aiman kerana dimaklumkan beliau sedikit sibuk di hujung bulan Disember. Mereka berdua akan digandingkan dengan, err, siapa lagi kalau bukan Inche gabbana yang perasan kachak dan bergaya itu heyyy! Gelak kecil sambil peluh mengalir di dahi. 

Doakan agar semuanya berjalan lancar dan licin sekali. Doakan agar pertandingan ini bakal menyentuh lebih banyak hati dan jiwa di luar sana. Dan doakan juga video-video yang dihasilkan nanti boleh menandingi kegilaan GangJanaham Style! Eh. Yang paling utama, moga pertandingan ini dan penyertaan yang bakal diterima akan mendapat chenta dan redhaNya!

Teruja? Hidung kembang kempis? Rambut shiuu shiuuu ditiup angin..?

Ah beritahu saya tentangnya!

Ladies and gentlemen, the race now begins!

-gabbana-

Mohon sebarluaskan pertandingan ini ke segenap pelosok dunia. Sebarkan banner pertandingan, kicaukan tentang pertandingan ini dan buatlah apa sahaja agar pertandingan ini menjadi lebih meriah dan memberansangkan.

Percayalah, anda tidak mahu melepaskan peluang untuk menambahkan saham pelaburan sorga anda ini. Hoyeah.

9 Caci Maki Puji Muji:

jazkeri 20/09/2012, 09:12  

hoyeah~

Hafizi Azmi 20/09/2012, 12:05  

terbaek !
x sabar2 nak tggu video2 osem yg bakal dihasilkan..! :3

dora the explorer 22/09/2012, 00:31  

bila IG nk buat v-log ye

Unknown 23/09/2012, 19:15  

hikhik osemmmmm

tangisan di pinggir lorong 24/09/2012, 02:26  

semoga video yg masuk lebih menyentuh jiwa utk lebih menghayati perjalanan menuju keabadian-NYA

abar 25/09/2012, 11:45  

Btw IG, watch this,
America review on malaysia education ministry V-neck endorsement

http://www.facebook.com/photo.php?v=397029600351803

regarding your tweets.

akmal.z 10/10/2012, 17:20  

salam IG, sesungguhnya saya amtlah konpius mengenai tema "ini bukan jalan bunga dafodil atau arnab gemok" boleh kah sekiranya inche explain sikit. hewhew.

tq.

Inche gabbana 10/10/2012, 17:33  

kuning: Yg dalam kurungan tu lah ekplenesyen dia, i.e. mehnah/ujian di jalan dakwah.

moga menjelaskan. ;)

akmal.z 10/10/2012, 17:58  

owwwh. terima kasih IG. maaf lah. tak pandai bahasa Arab. hehe.

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP