21 July 2011

Nota Ringkas Yang Seriyes Di Petang Hari #4

Saya sedang berjalan pulang daripada membeli makanan tengah hari. Hari ini bungkus dan bawa pulang sahaja kerana tidak ada geng untuk makan bersama.

Ketika beberapa puluh meter sahaja dari opis, saya melihat seorang wanita bertudung labuh siap berjilbab/berpurdah lagi, sedang berjalan ke arah yang bertentangan. Memang bergaya.

Yang tak bestnya adalah tangannya sedang memegang plastik berisi makanan. Cuba teka makanan cap apa...?























Mekdonel. 

Peluh besar berpeluh-peluh.

Ya, sungguh choyy melihatnya.

Maaf, saya tidak dapat tidak daripada menghakimi buku dengan melihat kepada kulit luarnya. Pakaian wanita itu langsung tidak secocok dengan Mekdonel. 

Memang terfikir tadi nak berhenti dan berdialog dengan wanita tersebut:

"Puan, puan tahu tak yang kita sebagai umat Islam disarankan untuk boikot produk-produk yang sapot Zionis, dan antaranya adalah Mekdonel..? Puan tahu tak berapa ramai orang Palestin yang dibunuh saban hari, berapa ramai mak yang hilang anak, berapa ramai anak yang hilang bapak, saban waktu dan ketika di Palestin..? Puan tahu tak..??"

Tapi entah mengapa, saya terus berlalu pergi, sambil memuncung sedikit dan menjeling plastik yang berisi Mekdonel itu. Aduhai.

Mari kita sama-sama berlapang dada dengan berfikir bahawa wanita tersebut memegang burger dan air minuman Mekdonel kawannya.

Err...


Mekdonel jahaaattt..! Jom boikot..! [Kredit]

Mari kita sama-sama boikot Mekdonel! Kalau tak mampu nak berjihad di Palestin sekalipon, apalah sangat berkorban Mekdonel itu!

Jangan sampai saudara-saudara kita di Palestin sana kelak menyoal kita: Aku bermatian mempertahankan kota suci al-Aqsa, dan kau duduk bergoyang kaki, makan dan minum menyokong produk Yahudi...??

-gabbana-

Yang dah bertahun tak sentuh Mekdonel.

20 Caci Maki Puji Muji:

menci-engabbana! 21/07/2011, 17:26  

encikkkkkkkkk~~~ takkan berlapang dada sampai tahap biarkan kezaliman berleluasa T____T

kan elok kalau encik stop dan tanya dulu pasal makanan tu, kalau betol mmg milik dia, sape yg akan turut menanggung akibatnya?

sudah hilang kah motto dai'e berpesan2 kpd kebenaran itu encikkkkkk??

wahahahaha kalau saya yg jadi encik mmg kompem x terbuat jugak nasihat kt atas tuuuuuu

toyboy 22/07/2011, 01:35  

sy pelik nape org ramai suke mcd sy rasa burger warung lagi sedap..
dari kecik sampai dah tinggi lampai ni pun sy langsung x suka mkn mcd..

alhamdullillah tuhan tak bagi sy nafsu utk suka mcd so sy tak subahat dgn yahudi kan engabana..hihi

HambaNya 22/07/2011, 18:04  

sokong2.burger mcD bukannye sdap pon.

I 22/07/2011, 23:07  

never judge a book by its cover.
i was exactly like the lady u mentioned.
jgn kira yg bertudung labuh itu semua memahami islam fruitfully.
some were genetically inherited
-_-"

theonewhospiltthekopi 23/07/2011, 00:20  

apelah sgt mcd dunia...

mcd syurga lg sedap kot :P


yours truly,
penchenta fillet-o-fish dan salty fries mcd satu ketika dahulu

Mar 24/07/2011, 14:14  

Isu boikot ekonomi Israel; ramai yg tau dan sedar, cuma sensitiviti terhakis bila tiada 'isu hangat'. Boikot bermusim; nak tunggu ada isu serangan melampau cerita kat media baru semua sibuk boikot itu ini. Tak sedar yg serangan atas Palestin berlaku hari2 padahal...hmm

Inche gabbana 25/07/2011, 09:47  

menci-engabbana!: wahai, anda sgt2 seriyes pasal hal ini bukan..?

err, personally saya rasa byk lagi kezaliman di luar sana yg lebih perlu diberikan perhatian. tapi ye lah, dah berlaku di depan mata kan..? huhuh..

jzkk untuk teguran anda! moga Allah merahmati! ;)

Inche gabbana 25/07/2011, 09:49  

toyboy: hahaha.. lain org lain selera. tambah lagi ngan promo giga gempak kat tv sume tu, brand-name lagi.. tak hairan ramai yg terpengaruh.

ya alhamdulillah. jadi anda perlu bersyukur..!

p/s: tapi bagaimana dgn brg2 lain seperti Nokia, Brylcream (Sara Lee, coca-cola dll..? kita boikot tak..? muhasabah ntok diri sendiri. TT__TT

Inche gabbana 25/07/2011, 09:49  

HambaNya: eh... sedap laaa.. dah lama tak makam mekciken. huhuhu.. ^^"

Inche gabbana 25/07/2011, 09:50  

I: ya, tapi ada pilihan kan..? dan pilihan ntok pakai tudung labuh tu bukan satu pilihan yg mudah..? so kira hati tu et lis lebih 'basah' sbb sanggup untuk bertudung labuh.

ke tak..? hohoho..

Inche gabbana 25/07/2011, 09:51  

theonewhospiltthekopi: kat syurga dah tak pandang McD dah...!

p/s: ok fries McD mmg terbaikk.. -____-"

Inche gabbana 25/07/2011, 09:52  

Mar: setuju2. perjuangan kita ni perjuangan yg bermusim. bila ada isu2 hangat dan provokatif, barulah kita bising2 sume.

skang ni dah senyappp je. termasuklah di kalangan para dua't sendiri. TT__TT

muhasabah ntok diri sendiri.

Anonymous 25/07/2011, 12:53  

saya rase makcik berjilbab tu teringin sgt nak mkn McD.mungkin dah lama tak makan,or dia maybe mengidam. tapi, dia x mahu dikenal pasti oleh mata-mata daie sekeliling dia,sebab padahnya lagi berat kalau mad'u2 nampak.maka, dia pun menggunakanlah teknik penyamaran...tak pun sebab dia dipaksa rela oleh majikan utk beli McD walaupun dalam hati dia sangat enggan...

tau jer ni kebarangkalian kurang dari 0.0000001%

tapi bagus jugak ade makcik tu,sekurang2nya dapatlah entri best dr en gabbana...hohohoho...

Anonymous 25/07/2011, 16:34  

errr..nak tanye..
kalau kepsi camne?
adakah termasuk dlm list yg harus di boikot juge?

I 25/07/2011, 18:53  

in the case of genetically inheritance, tudung labuh juga adalah inheritance,yang tak dipakai dengan setulus hati.

walaupon rebel,mak tetap mak.

Inche gabbana 28/07/2011, 16:44  

Enonimus I: huhuhu.. saya sgt respek dan kagum dgn tahap husnudzan anda. gaban pon kalah..! hehehe..

well, seperti kata inche gabbana, "Kebetulan itu bahasa Argentina..!"

Cheers!

Inche gabbana 28/07/2011, 16:45  

enonimus II: uhm, ada khilaf kat situ. hohoho..

tp kalau rasa syubhah, bek tinggalkan...

allahu a'lam.

Inche gabbana 28/07/2011, 16:46  

I: huhuh.. anda nampaknya sgt seriyes (terasa..?) ttg isu ini.

ya, saya mengaku mmg tak adil ntok judge a book by its cover. tp sy ni manusia biasa yg lemah lagi marhaen, di saat dan ketika itu, mungkin nafsu saya yg menguasai cara saya berfikir..! astaghfirullah..

moga allah mengampuni dosa2 saya..!

I 05/08/2011, 23:27  

sorry,doesnt meant to sound so harsh
no hard filing,siriyes
juz a mind opener
since kita berada di parti politik yang berbeza,inche di parti politik mak bapak, dan saya d parti politik anak2 rebellious (no more, i hope)
mmg kebiasaan wanita bertudung labuh dicap malaikat.
hakikatnya,it was a grave misery to those in denial
until the light of hidayah came to shine

moga Allah ampunkan dosa-dosa saya...!

Anonymous 18/12/2012, 22:12  

salam,, sahabat2 suma, nak tahu x, McD baru dibina betul2 depan tmpt belaja saya, memg GAh GILa besaq yang amat.. psiko hbis laa.
pastu, kmi ni pulun mmboikot siap bt kempen lagi.. tp nk thu x, lecterur kecek gapo?? dia kata mcD kat mlysia ni xsmbgkan kan ISrael pun. GULP ..,. memang xboleh blahhh la.. hadddooiii

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP