18 January 2010

Jangan biarkan semangat itu hilang!

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Dengan rahmat dan inayah-Nya, Syahadatul Haq a.k.a. SH untuk penduduk-penduduk London, Warwick, Birm, Portsmouth dan kawasan sekitarnya telah pun melabuhkan tirainya lewat tengah hari tadi.

Best sangat tengok semangat dan response yang telah ditonjolkan oleh para peserta. Uiishhh... Jeles sangat tengok diorang nih! Kalau ikutkan, SH yang kali ini adalah SH yang ketiga yang telah saya ikuti. Yes, each and every SH has its own penangan. But somehow, penangan SH kali ni adalah antara yang paling 'ummmphhh' dan menyengat..! =) Memang sangat-sangat rugi ah sesiapa yang tak pergi!

The best thing about organising such a program, kitorang organiser nih yang sebenarnya benefit lebih daripada para peserta. Sebab..? Well, besides getting free reminder and refresher on our obligations as a full-time dai'e, melihat semangat adik-adik yang berkobar-kobar dan meletup-letup turut menaikkan semangat kitorang. Sangat teruja dan seronok mendengar feedback mereka. Berasa lebih best nak bergerak lebih jauh ke hadapan, sebab secara tak langsung, kitorang tahu ada barisan pelapis yang sudi dan sanggup menggalas tanggungjawab syahadah yang maha berat itu bersama-sama. Bak kata salah seorang adik peserta, sekarang bahan-bahan yang penuh dalam beg kami sudah mula diedar-edarkan untuk dikongsi bersama. Berat sama dipikul ringan dijinjing sama..! Aduh syoknya!

Namun, antara yang menjadi concern utama adalah semangat adik-adik yang melompat-lompat ini akan bertukar mejadi lari-lari anak sahaja. Kemudian mula berjalan biasa. Kemudian berjalan perlahan. Kemudian merangkak. Dan lebih takut seandainya semangat mereka terhenti begitu sahaja...! -__-" Sangat-sangatlah rugi sekiranya semangat mereka yang sudah terbakar dan meletup-letup itu tidak diteruskan..!

Untuk adik-adik yang mungkin terbaca post ini, ingat, motivasi anda semua adalah "Saya tidak mahu menjadi yang tertapis!" Ingat tak..?? Semangat dan kemahuan kita pastinya akan naik dan turun. After all, memang fitrah iman itu naik dan turun; yazid wa yankuz. Namun, jangan biarkan ia jatuh merudum seperti saham Dow Jones sewaktu Great Depression dahulu. Jangan biarkan keazaman kita untuk berubah dirobek-robek dan dihancurkan oleh rakan-rakan di sekeliling kita, yang mula memandang pelik dan enteng terhadap perubahan yang kita ingin lakukan. Jangan sekali-sekali berputus asa sebelum mencuba..!

Ingat lagi cerita Hanzalah..? Kalau tak ingat, meh saya ceritakan lagi! Memang peberet saya when it comes to story-telling nih..!

Suatu hari, Hanzalah r.a. datang bertemu Abu Bakr as-Siddiq r.a., menangis dalam kegelisahan dan kerisauan. Lantas Abu Bakr bertanya, "Hai Hanzalah, mengapa kamu menangis?"

Hanzalah menjawab dalam tangisnya itu, "Aku seorang yang munafiq!"

Sudah pasti Abu Bakr terkesima mendengar jawapan itu. Apatah lagi, Hanzalah bukanlah calang-calang orangnya! Abu Bakr bertanya lagi, "Munafiq..? Apakah yang menyebabkan kau berkata demikian hai Hanzalah...?"

"Ketika mana aku bersama ar-Rasul, aku begitu bersemangat untuk menyebarkan risalah Allah. Setiap kali aku duduk bersamanya dan sahabat-sahabat kita yang lain, aku berasa seolah-olah aku mahu berjihad there and then! Tapi setiap kali aku pulang ke pangkuan isteri dan anak-anakku, semangatku yang berkobar-kobar itu begitu mudah hilang dan cair. Entah ke mana perginya tekad dan azam aku untuk berkorban kerana Allah! Bukankah munafiq namanya itu, wahai Abu Bakr...??"

Abu Bakr tergamam. "Jika begitulah keadaannya, aku pun munafiq jugalah!"

Lantas Abu Bakr turut menyertai Hanzalah menangis tersedu-sedu. Lantas mereka berdua mengambil keputusan untuk berjumpa dengan Nabi SAW ketika itu juga.

Setelah mendengar kisah dan penjelasan kedua-dua sahabatnya, Nabi SAW tersenyum dan berkata, "Demi Zat yang menguasai diriku, jika kalian terus-menerus berada dalam kondisi seperti ketika kamu di sisiku dan dalam keadaan zikir, tentu malaikat akan mengucapkan salam buat kamu sekalian pada tempat tidur dan perjalananmu. Akan tetapi wahai Hanzalah, itu sewaktu-waktu. Wahai Hanzalah, itu sewaktu-waktu. Wahai Hanzalah, itu sewaktu-waktu..."

(Dialog antara Abu Bakr dan Hanzalah hanyalah rekaan semata-mata, untuk menghidupkan jalan cerita...)

Begitulah cerita Hanzalah yang merasakan dirinya munafiq, kerana semangatnya ketika bersama Nabi SAW tidak sama ketika dia bersama keluarganya. Tapi Nabi SAW sendiri acknowledged kemampuan dan batas-batas yang ada pada seorang insan bernama manusia. Memang ada masa-masanya semangat kita untuk menjadi saksi ke atas kebenaran yang hakiki ini, pudar dan luntur macam kotoran di kolar baju yang dibasuh dengan Dinamo. *uhuk uhuk*

Tapi, that does not mean you are completely vulnerable! Jangan sekali-kali jadikan iman yang lemah dan semangat yang susah untuk dikekalkan sebagai alasan, kenapa anda tidak boleh kekal di jalan kebenaran ini!

So macam mana nak kekalkan semangat yang dah dapat time SH...??

Ha, ingat lagi tak resolusi anda semua..? Cuba sebaiknya untuk melaksanakan resolusi-resolusi tersebut..! Kalau rasa tak berupaya, jangan risau, kitorang sentiasa di sini menghulurkan tangan keikhlasan sebagai bantuan! ;) Ukhuwwah yang telah terbina, bukanlah sebagai penambah entry baru di iPhone anda, atau menghiasi photo-page Facebook anda. Tidak! Tetapi biarlah ukhuwwah yang sangat indah ini, dibaja dan disemai, supaya kita semua dapat makan hasilnya di syurga Allah nanti..! Insha-Allah!

Ingat tau..! Jangan biarkan semangat anda yang berkobar-kobar itu dipadamkan oleh angin kedengkian dan air keseronokan duniawi! Dan jangan jadi seperti Inche Zuljaushan..! Jangan biarkan nasi yang penat dibasuh dan ditanak, menjadi bubur yang tidak sedap dan basi...!

Oh! jangan lupa 2:143 dan 2:140 ok...??

Anda semua dah tahu tanggungjawab anda sebagai saksi ke atas kebenaran yang hakiki. So... Apa tunggu lagi...?? Jom kita jalankan tugas kita sekarang...! ;)

-gabbana-

14 Caci Maki Puji Muji:

muzhafar 18/01/2010, 14:50  

salam..
ala...ruginye x join.. :(
boleh terangkan ape maksud 'saya tidak mahu menjadi yang tertapis!' ?
;)

gabbana 18/01/2010, 17:31  

hahaha.. rugi gak ah... ;p

ada exam eh..?

oh.. maksudnya, kena tanam azam diri tak nak jai org yg tertinggal train ah...! org lain dah jauh ke depan, sedangkan kita tercicir di belakang..! ;)

muzhafar 18/01/2010, 17:48  

:(
exam minggu depan..start 25 jan..
ade 4 paper,,
byk mase kene peruntukkan utk study plak buat mase skang ni.. ;)
sekali je ke SH ni? hihihi,,,

owh mcm tu... thanx2! ;)

Amri bin Rahamat 19/01/2010, 02:16  

masyaALLAH, adik2 ni memang meletopz!

el nino 19/01/2010, 02:39  

hebat enta adam, jangan berhenti memberi..kerana berhenti itu mati..

Anonymous 19/01/2010, 03:46  

2:143 dan 2:140 tu apa?

Anonymous 19/01/2010, 12:21  

surah kedua iaitu albaqarah ayat 140 and 143. cuba bukak quran n baca...

gabbana 19/01/2010, 15:35  

muz: IAllah ada lagi kot. this time jgn telepas ok..? ;)

amri: yezza...!! =)

cha: jom kita sama2 memberi! tapi sebelum memberi kita kena menerima, sebab kalau tak tiada apa yg hendak diberikan! ;)

anonymous: terima kasih kerana tolong jawabkan.. ^^

ReSaH 19/01/2010, 16:21  

Aqmin likes this post.
Jom sama2 jaga 'kurniaan' kesedaran ini elok2!
:)

akhma azizi 19/01/2010, 19:31  

fuh. fuh. terasa bahang SH smpai ke nippon ni adam!huhu. bila nk ks SH kt sini plak eh?

moge terus tsabat

gabbana 20/01/2010, 01:08  

haha aqmin. jom..!

dumek, aku tunggu je surat jemputan dr jepang.. ;) IAllah...! anda jua..! ^^

ghuraba 23/01/2010, 22:06  

jzkk atas reminder ini...mmg dah lumrah manusia itu sifatnya pelupe..

mmg selalunye after dgr SH mahupun ISK, adek2 akan terloncat2 smpi xtau nk bt ape...so kt kene selalu pantau n bt follow up..

moga2 kite semua terus tsabat di jalan Allah...

moga byk hati2 yg tersentuh dgn SH ini dan seterusnya melahirkan mutiara2 islam yg priceless...ameen

gabbana 24/01/2010, 10:05  

terima kasih ghuraba.'

terigt hadith an-Nabi SAW;

"Islam itu dtg dalam keadaan asing (gharib)dan akan kembali dlm keadaan asing. Beruntunglah org2 yg asing2..."

Anonymous 31/12/2011, 22:26  

rindukan tulisan inche g yg sebegini ㅠㅠ

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP