Uswah Clothing

11 September 2009

Bestnya Allah..!!! ;)

Salaam a'laikum warah matullah.

Tetiba rasa teringin pulak nak tulis post nih.

Allah best la...! Best sangat...!!! Kenapa eh...??

Sebab Dia Maha Pengampun...!! Kalau ada perkataan yang boleh describe ke'parabola'an sifat Allah yang melebihi Maha, mesti aku dah guna perkataan tu...!!

Especially time Ramadhan nih..! Kita tahu kan, yang di bulan Ramadhan ni, sekiranya puasa kita ikhlas kerana mengharapkan keampunan dan keredhaan Allah semata-mata, segala dosa-dosa kita akan diampunkan, seolah-olah kita seperti baby tembam gebu-gebu yang baru lahir...??? Subhanallah..!! Tak best ke tu...?!?

Tak cukup best lagi...?? Ha, bila kita kata Allah tu Maha Pengampun dan Maha Penyayang, dan kita kata Allah ampunkan segala dosa-dosa kita, Allah literally ampunkan SEGALA dosa-dosa kita...! Tak kiralah banyak mana pun dosa kita; seguni beras ke, segunung Everest ke, selaut Laut Cina Selatan ke... Allah akan ampunkan...!! Bukan 23.511%, bukan separuh, bukan 1/3, bukan...!! Tapi setiap satu dosa yang kita lakukan..!!

Macam mana nak emphasize eh...? Macam mana nak bagi tembus dalam hati tu, yang Allah benar-benar akan ampunkan SEGALA MALA dosa kita...???

Tapi kan, sejauh mana kita hayati sifat Allah yang Maha Pengampun nih...? Especially untuk kita orang Muslim dan Mukmin Insha-Allah, sifat Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang...?? Lagi-lagi la time Ramadhan penuh keberkatan nih!! Lagi-lagi lagi-lagi la time 10 Ramadhan yang terakhir nih...!!! Lagi-lagi lagi-lagi lagi-lagi la kita tak tau dan tak boleh nak assure yang ni bukan Ramadhan kita yang terakhir....!!!!!

Masha-Allah. La hawla quwwata illa billah...

Pernah dengar tak sepotong hadith sahih yang bunyinya lebih kurang begini; "Kalau kita berjalan kepada Allah, Allah akan berlari kepada kita"...? Woah... Apa maksudnya eh...? Macam mana pulak dengan maksud hadith nih, yang bunyinya lebih kurang; "Kalau kita mengingati Allah dalam keadaan berseorangan, Allah pasti akan mengingati kita. Tapi kalau kita mengingati Allah dalam keadaan beramai-ramai, Allah pasti akan lebih ingat kepada kita..!!" Huish.... Sayangnya Allah kepada kita kan...?? Pada hal, bila sangatlah yang kita ingat kepada Allah... Kita lebih suka ingat kat malam ni nak moreh apa, esok nak berbuka kat mana, langsir bila nak tukar, kasut baru bila nak beli.. Pada hal, Allah tunggu je la, sentiasa menantikan hambaNya yang tak tahu malu nih, yang tak mengenang budi nih, untuk spend some time mengingatiNya... Astaghfirullah...

Tak ke best Allah tu..??

Ramadhan tinggal lagi 10 hari. Dan dalam 1 hari ni, ada satu malam yang Allah telah allocate khas untuk orang yang tawaddhu', bersungguh-sungguh dalam mengabdikan diri kepadaNya. Malam ni special sangat. Ibadah yang ikhlas pada malam tu, akan dibalas dengan ganjaran seolah-olah kita beribadah seribu bulan lamanya...! Kurang lebih 83 tahun.. Cuba fikir. Jangka hayat seorang Muslim, bak kata Nabi SAW, 60++ tahun je. Dan yang lebih-lebih tu, kira rezeki ah. So, kalau kita beribadah seumur hidup pun, belum tentu dapat pahala solid 83 tahun macam kita beribadah pada satu malam yang special ni. Tak ke rugi (nak cakap bodo macam kasar sangat..) kalau kita tak cuba nak rebut malam yang super duper special nih..??

Cuba fikir lagi. Kalau ada sale Raya kain langsir, sofa kerusi, TV Video, baju raya dan lain-lain lagi, sale up to 70%, mesti kita tak nak lepaskan peluang ni kan...? Mesti kita sanggup drive jauh-jauh, buang masa berjam-jam, angkut anak bini semata-mata tak nak miss sale besar-besaran tu kan...?? Ha... Tawaran yang Allah bagi pada bulan Ramadhan ni lagi best dan masyuk dari sale-sale Raya yang ntah pape tu! Bukan setakat 70%, bukan setakat 100% pun.. Ntah berapa percent ntah...! Ada la 1587% agaknya...









Tak paham-paham lagi ke cik bang cik kak oi...???

Allah tu BEST! Dan sangatlah TAK BEST kalau kita tak gunakan sepenuhnya keBESTan Allah tu...!!!

BESTNYE ALLAH...!!! THANK YOU ALLAH!!! AMPUNKAN AKU YA ALLAH!!! AKU HAMBAMU YANG TIDAK BERSYUKUR YA ALLAH!!! KAU BEST YA ALLAH, DAN AKU TIDAK TAHU UNTUK MENGHARGAI KEBESTANMU YA ALLAH! AMPUNKAN HAMBAMU YANG HINA INI YA ALLAH...!!!

Jom kita buru Lailatul Qadr jom...!!!

Jom kita appreciate Allah yang BEST jom..!!!

Jom kita jadi hamba yang bersyukur jom...!!!

-gabbana-

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP