Uswah

26 July 2009

Mendekati Mati

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, Tuhan yang memiliki, mentadbir dan mengetahui baik buruk bagi setiap perkara. Hari ni genap umur aku yang ke-22, mengikut perkiraan kalendar Gregori. 22 tahun yang lalu, mamaku yang terchenta melahirkan aku di Hospial Besar Kuala Lumpur pada pagi Jumaat yang mulia. Terima kasih mama dan papa! Tanpa kamu berdua, mustahil aku dapat melihat, berjalan dan menerokai dunia yang fana ini!

Ok, I'm gonna stop the skema part here. Hehe.. But yes, I am very VERY grateful that Allah has again allowed me to live this life. Well, up to this moment that is. Alhamdulillah...

Apa sebenarnya signifikan hari lahir ni ye...? Selalunya, yang kita dah biasa tengok dan alami, hari lahir seseorang itu akan disambut dengan begitu meriah sekali! Dan selalunya hari lahir tu dilihat sebagai tanda untuk bergembira, tanda bahawa kita dah setahun lebih tua, maka kita lebih matang dan berhak untuk menikmati keseronokan dunia dengan lebih bebas.

Tapi betul ke...?

Yasmin Ahmad telah kembali ke untuk bertemu dengan penciptaNya malam semalam. Innalillahi wa innalillahi roji'un... Dia menghembuskan nafasnya yang terakhir pada pukul 11.45 malam. 15 minit je sebelum masuk hari yang seterusnya; 26 Julai. Kalau tak, pasti aku dah berkongsi tarikh hari lahirku dengan tarikh kematiannya. I'm not being rude or anything here, tapi her death is actually a stark reminder to all of us, that semua yang bernyawa PASTI akan mati. Sooner or later, death will come to invite you.

Ketika mana Yasmin Ahmad berada di puncak kegemilangan kariernya, Malaikatul Maut datang dan mencabut ruhnya daripada jasadnya yang sekarang sudah tidak lagi bernyawa. Ya, semua orang terkejut. Who is not surprised, that Yasmin, just a few days ago was seen healthy and energetic, giving an exclusive interview to NST, and today she's already lifeless...? Tapi lupakah kita maut tu tak memang tak terjangka ketibaanya..? Siapa pun kita, Perda Menteri ke, Imam Masjid Putrajaya ke, penjaga tandas awam Puduraya ke, penjual ayam di pasar malam ke, tatkala ajal sudah tiba, tiada apa yang mampu kita lakukan untuk menghalang Izrail daripada mencabut jiwa ini.

Kita berdoa agar Allah menempatkan ruh Yasmin Ahmad dan semua Muslimin dan Muslimat yang telah kembali ke Rahmatullah bersama orang-orang yang dicintaiNya, Insha-Allah.

Yeah, I'm actually happy and glad that I'm still alive today, to celebrate my 22nd birthday and I'm full with gratitude. Alhamdulillah.. And I pray I'll be able to live longer, Insha-Allah. But at the same time, I must also be prepared for the unexpexted. Setahun lebih tua, bukankah menjadikan aku setahun lagi mendekati kematian...? Astaghfirullah... Lahawla wala quwwata illa billah.

Persoalannya, adakah kita sudah bersedia...?

-gabbana-


I'm now in Kota Bharu, with my fellow comrades undergoing KIBAR. I am full with gratitude, relieved and glad that finally, after so long I'm able to update this hitherto idle blog. My sincerest apologies. Will update again once I am back! Salaam...

3 July 2009

Allah's Hotline

Thanx to my dearest brother, Jauhari for this amazing reminder... I think I am such a selfish person plus it will go to waste if I don't share it with you...! May it benefit all of us, Insha-Allah.

*******************************************************************************

Assalaamu'alaikum, Saudaraku

Pernahkah Anda bayangkan bila pada saat kita berdoa, kita mendengar ini:

Terima kasih, Anda telah menghubungi Baitullah".

Tekan 1 untuk 'meminta'.
Tekan 2 untuk 'mengucap syukur'.
Tekan 3 untuk 'mengeluh'.
Tekan 4 untuk 'permintaan lainnya'."

Atau....

Bagaimana jika Malaikat memohon maaf seperti ini:

"Saat ini semua malaikat sedang membantu pelanggan lain. Tetaplah
sabar menunggu. Panggilan Anda akan dijawab berdasarkan urutannya."

Atau, pernahkah Anda bayangkan bila pada saat berdoa, Anda mendapat
respons seperti ini:

"Jika Anda ingin berbicara dengan Malaikat,

Tekan 1. Dengan Malaikat Mikail,
Tekan 2. Dengan malaikat lainnya,
Tekan 3. Jika Anda ingin mendengar sari tilawah saat Anda menunggu,
Tekan 4. "Untuk jawapan pertanyaan tentang hakikat syurga &
neraka,silahkan tunggu sampai Anda tiba di sini!!"

Atau mungkin juga Anda mendengar ini :

Sistem kami menunjukkan bahawa Anda telah satu kali menelefon hari ini.
Silakan cubalagi esok."

atau...

Pejabat ini ditutup pada hujung minggu.. Sila hubungi semula pada hari
Isnin selepas pukul 9 pagi.

Alhamdulillah. .. Allah SWT mengasihi kita, Anda dapat menelefon-Nya
setiap saat!!!

Anda hanya perlu untuk memanggilnya bila-bila saja dan Dia mendengar
anda
. Kerana bila memanggil Allah,tidak akan pernah mendapat talian sibuk.
Allah menerima setiap panggilan dan mengetahui siapa pemanggilnya secara
peribadi.

Ketika Anda memanggil-Nya, sila gunakan nombor utama ini: 24434

2 : solat Subuh
4 : solat Zuhur
4 : solat Asar
3 : solat Maghrib
4 : solat Isya

Atau untuk lebih sempurna dan lebih banyak afdhalnya, gunakan nombor
ini: 28443483

2 : solat Subuh
8 : solat Dhuha
4 : solat Zuhur
4 : solat Asar
3 : solat Maghrib
4 : solat Isya
8 : Solat Tahajjud atau lainnya
3 : Solat Witir

Maklumat terperinci terdapat di Buku Telefon berjudul "Al Qur'anul Karim
& Hadis Rasul"

Talian terus , tanpa Operator tanpa Perantara, tanpa bil.

Nombor 24434 dan 28443483 ini memiliki jumlah talian hunting yang tak
terhingga dan dibuka 24 jam sehari 7 hari seminggu 365 hari setahun!!!

*******************************************************************************

Allahu a'lam.

-gabbana-

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP