27 April 2009

Demamun!

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah bagi Allah, tuhan yang menciptakan manusia, yang lebih arif siapakah itu manusia, dari hujung rambut yang lembut dan ikal mayang, dicuci dan dibasuh dengan syampu Head & Shoulders, hinggalah ke hujung kuku ibu jari kaki.

Hari ini aku demam. Hari tu pun aku demam. Sehari lepas balik dari Ireland. Tapi demam aku yang hari ni lebih teruk lagi. Selsema lagi, Malam semalam tak henti-henti hingus mengalir. Macam air paip. Puas aku hembus sampai naik merah pipi ngan hidung! Sakit tekak lagi. Macam ada orang duduk kat dalam tekak nie, dok garu buah halkum aku dengan sikat rambut. Ha, macam tue la rasa dia... Best kan...? Macam-macam dah aku telan. Ubat sakit tekak dah berbiji-biji aku balun. Paracetamol keluaran Boots pun dah aku 6 biji aku sapu. Agaknya tak boleh lawan panadol la... (Sama je kan sebenarnya...? Hehe..) Pape pon, aku hanya boleh berusaha dan Allah jualah yang menyembuhkan.




Malam semalam aku berjaga, konon la nak study sakan, pulun abis-abisan kat library LSE. Ha, padan muka sekarang ni! Bila dah lemah longlai tak bermaya, langsung tak boleh nak study! Ingat terer sangat la, boleh tahan, boleh lawan. Sekarang ni badan aku dah memberontak. Nak solat pun macam effort gila. Astagfirullah... Hampas gas btol...!

Tak tau la demam apa sebenarnya. Hayfever kot. Musim kan skang ni. Lagi la pulak, housemates aku sumenye tengah sakit. Ada yang demam, ada yang batuk, ada yang sakit perut, ada yang sakit hati.... Huhu... Dah jadi vicious cycle la pulak. Lepas sorang- sorang sakit. Syafakalllah.

Tapi kan, demam ni banyak keistimewaannya. Btol, tak tipu punya... Malah demam adalah antara penyakit yang digemari oleh junjungan mulia, Rasulullah SAW. Tak percaya jugak...? Ha, meh kita tengok hadith sahih yang satu ni, diriwayatkan oleh Jabir r.a. yang bermaksud:

"Bahawasanya Rasulullah SAW telah berkunjung ke rumah Ummu Saib (atau Ummu Musayyib) dan bersabda:

'Apakah gerangannya kau wahai Ummu Saib (atau Ummu Musayyib) menggigil?'

Dia (Ummus Saib@Musayyib) menjawab: 'Demam. Semoga Allah tidak memberikan berkat kepadanya.'

Rasulullah SAW kemudiannya bersabda:

'Jangan engkau memaki penyakit demam, kerana ia menghilangkan kesalahan Bani Adam (manusia) sebagaimana landasan (tukang besi) menghilangkan kotoran (karat) besi.' "

(Hadith Riwayat Muslim)


Ha, kan betul tu?? =) Kira demam ni kafarah dosa ah. Setiap anggota badan yang sakit dan terseksa dek demam nie, dosa-dosa kecil akan digugurkan. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Tapi tak nak ah demam selalu yang berpanjangan. Nanti banyak pulak kerja dan ibadah lain yang tergendala...!! (Pelik tetapi benar: Time time demam nie, macam lebih produktif pulak aku tulis blog. 2 post dalam sehari...! ;p)

Tolong doakan aku cepat sembuh ye...?

-gabbana-

5 Caci Maki Puji Muji:

Muhammad Fazdhly bin Abdul Muttalib 27/04/2009, 03:51  

Ntah2 ko kena swine flu...wabak kat mexico skang ni...kat france dah 2 org kena jangkit...

AlexAlabasta 27/04/2009, 04:13  

Stay healthy bebeh. Dont push yourself too hard on anything.

gabbana 27/04/2009, 07:29  

haiyo pali... +ve sket bley tak...? doa tue...!!

thanx nyamouq..! ;)

redhuans 27/04/2009, 15:47  

Help us to spread the message

IMAM Cambodia Relief Mission 2009 would like to ask for your kindness to help us to spread the message of our fundraising. The message needs to be widely spread and it needs to get across the border in order for us gain as much funding as we can. We are calling for all bloggers to join hands to promote our good will of ‘Enlightening the hopes of Cambodia’. There are a few simple steps that you can do to help us promoting the good cause. Please kindly follow the step.

1. Please make a new entry of CRM09 Official Poster in your own personal blogs. You can copy the photobucket html here and make a new post regarding our Official poster: Please click

http://s687.photobucket.com/albums/vv239/redhuans/?action=view&current=camb2.jpg

Then, copy the HTML code provided in the right side bar of the screen and paste it in your new post.

If the picture is too big for your blog scale, resize the poster to fit your blog perfectly.

2. Help us to put CRM09 Official Banner in the side bar of your blog and link the banner straight to our official site, http:/crm09.blogspot.com. Just open the link of our banner at this address

http://s687.photobucket.com/albums/vv239/redhuans/?action=view&current=cambbanner1.jpg

Then copy the Direct Link provided on the right side bar of the screen and put it up on your blog.

3. Then you can spread the message to your friend bloggers for them to hel us to spread the message as well. Just copy this text and paste it on their comments box.

Thank you so much for your effort in helping us to make the life of others in much of a better state. Our little effort will bring a huge impact on others. May God reward your deed in this life and in the Hereafter. Thank You.



For more info, please visit http:/crm09.blogspot.com

joegrimjow 29/04/2009, 17:24  

rini menipu xsehat
huhu

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP