22 April 2008

Nafsu nafsi

Adalah diberitakan ketika mana nafsu diciptakan oleh Tuhan Robbul A'lamin, ia direndam di dalam neraka Jahim sebanyak TIGA kali.

Sejurus selepas kali pertama ia direndam, nafsu dihadapkan kepada penciptanya dan ditanya, "Hai nafsu, siapa kau dan siapa aku?" Nafsu lantas menjawab, "Kau kau dan aku aku."

Lantas Tuhan Robbul A'lamin merendam nafsu sekali lagi ke dalam api Jahim yang membara selama 300 tahun dan nafsu ditanya lagi, "Hai nafsu, siapa kau dan siapa aku?" Nafsu menjawab, "Kau kau dan aku aku."

Nafsu direndam lagi ke dalam neraka Jahim buat ketiga kalinya dan selepas itu ditanya lagi oleh Tuhan Robbul A'lamin, "Hai nafsu, sekarang kau siapa dan aku siapa?" "Akulah nafsu dan Engkaulah yang menjadikan aku," jawab nafsu.

Maka mahukah kita menjadi hamba nafsu, yang setelah dihumban ke dalam api neraka yang panasnya tidak terjangkau oleh fikiran manusia, bukan sekali dua, tetapi TIGA, baru mahu tunduk patuh kepada Tuhan Robbul A'lamin?

-gabbana-

1 Caci Maki Puji Muji:

NALQAH 23/01/2013, 11:51  

Assalammualaikum.. betul ke yg pasal nafsu ini? never heard about it..

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP