7 June 2020

Kluster Tabligh: Satu Rahmat Atau Musibat?


Hari ini (Jumaat, 10 April) adalah satu lagi hari bersejarah buat negara apabila kerajaan bakal memutuskan sama ada tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan disambung atau tidak. 

Saya mempunyai firasat yang kuat yang ia akan disambung, melihatkan pelbagai perkembangan terbaru dan dinamiknya situasi yang melibatkan wabak COVID-19 ini. Dan meskipun ia tidak disambung, ia tetap akan kekal sebagai satu catatan menarik dalam sejarah apabila rakyat Malaysia telah diperintahkan untuk mengawal pergerakan mereka selama hampir sebulan lamanya (18 Mac-14 April). 

Menurut perangkaan yang dikeluarkan oleh Majis Keselamatan Negara (MKN), sehingga 9 April 2020, jumlah kes keseluruhan yang dicatatkan adalah 4,228 kes, dengan 2,553 kes masih dirawat dengan 1,608 kes telah sembuh (alhamdulillah, tahniah!) dan 67 kematian. 

Antara yang mengubah dinamika bagaimana wabak ini tersebar dengan sangat cepat dan meluasnya di Malaysia adalah apabila suatu perhimpunan (ijtima') tabligh telah diadakan di Masjid Sri Petaling di penghujung bulan Febuari yang lepas, dihadiri kurang lebih 14-16,000 orang jemaah tabligh. Ia pertama kali dikesan apabila pesakit positif COVID-19 yang pertama di Brunei didapati telah menghadiri ijtima' tersebut.

Sebaik sahaja mendapat tahu tentang hal tersebut, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengambil langkah pantas dengan mengesan semua peserta ijtima' dan mewajibkan mereka untuk melalui proses saringan. Sehingga ke hari ini, mengikut statistik yang dikeluarkan oleh MKN, kluster tabligh masih lagi merupakan penyumbang terbesar kepada kes-kes positif COVID-19 di Malaysia apabila menyumbang kepada 1,701 kes keseluruhannya (40%). 

Tidak hairanlah, banyak sekali cemuhan dan cercaan dilontarkan kepada jemaah tabligh, baik daripada kalangan orang bukan Islam mahupun Muslim sendiri. Walaupun sudah banyak tulisan dan perkongsian yang dibuat untuk mempertahankan mereka ini, sehingga hari ini masih ramai yang menyalahkan mereka sebagai punca utama kepada merebaknya wabak COVID-19 di Malaysia; juga punca utama mengapa PKP dikuatkuasakan. 

Saya tidak ingin mengulang-siar hujah-hujah mereka yang mempertahankan jemaah tabligh. Anda boleh cari sendiri sekiranya anda belum tahu dan berminat untuk tahu. Tapi dalam dunia serba canggih yana mana berita-berita di Fesbuk, Twitter dan Wasap lebih cepat tersebar daripada sumber-sumber yang lain, mustahil anda tidak tahu bukan? Heh.

Apa yang ingin saya coretkan di sini adalah bagaimana beberapa peristiwa sejak kebelakangan ini telah mengubah persepsi masyarakat terhadap jemaah tabligh.
Beberapa perkongsian oleh wira-wira barisan hadapan (Baca: frontliners) terutamanya para pekerja kesihatan yang memuji akhlak dan perilaku jemaah tabligh yang pernah mereka rawat, menunjukkan satu sisi lain jemaah tabligh yang mungkin ramai daripada kita yang tidak tahu. 

Alunan bacaan al-Quran dan azan yang memeriahkan wad-wad tempat mereka dirawat, tidak banyak songeh ketika mahu diambil swab, merendah diri, siap belanja petugas kesihatan makan kepsi dan banyak lagi pengalaman-pengalaman menarik yang dikongsikan, membuktikan bahawa apa yang berlaku pada jemaah tabligh ini besar hikmahnya! 

Apatah lagi pada hari ini, sudah ada beberapa kluster lain yang muncul dan apabila dibandingkan dengan kluster-kluster yang lain ini (terutamanya kluster yang baru pulang bercuti dari luar negara) - ada petugas kesihatan yang dimaki, ada PUI yang sombong dan bongkak dan macam-macam lagi ragam dan rencam! - ternyata kluster tabligh ada 'class' tersendiri dan benar-benar unik. Mereka ini spesis yang betul-betul rare

Saya yakin sekiranya ditanya kepada mana-mana ahli jemaah tabligh yang pernah menghadiri ijtima' tabligh pada Febuari lepas, tiada siapa pon yang tahu dan menjangkakan semua ini berlaku, apatah lagi sengaja merancang dan mahukan semua ini berlaku.

Ya, memang ada segelintir ahli jemaah tabligh yang buat hal, yang tidak mahu beri kerjasama apabila diarahkan untuk membuat saringan, yang keluar kenyataan kita tidak perlu takut apa-apa melainkan Allah. Tapi segelintir sahaja kan? Dalam mana-mana jemaah atau kumpulan sekalipon, pasti ada 'a few bad apples' ini. Majoriti ahli jemaah tabligh telah pon memberikan kerjasama dan mereka inilah yang telah meninggalkan banyak memori manis dan menarik buat para petugas kesihatan. 

Tanpa sedar atau tidak, ahli jemaah tabligh telah memenuhi hak nama 'tabligh' itu; menyampaikan dakwah menerusi akhlak dan perilaku mereka. Sama ada sengaja atau tidak, mereka telah berjaya menunjukkan sisi-sisi indah Islam yang sukar sekali mahu dipertontonkan dalam dunia hari ini yang penuh dengan bermacam jenis kegilaan. Dan sama ada mereka merancangnya atau tidak, mereka sebenarnya telah berjaya membuatkan ramai orang untuk berasa tertarik dengan Islam dan dakwah mereka. 

Syabas jemaah tabligh! 

Apa yang dapat kita pelajari dan muhasabah daripada semua ini?

Jangan cepat mudah menghukum dan membuat konklusi yang memakan diri. Sungguh, kita ini benar-benar hanyalah hamba Allah yang sangat kerdil lagi naif jika mahu dibandingkan dengan keluasan ilmu dan kehebatan perancangan-Nya. 

Ya, tidak salah jika mahu menasihati dan mengambil iktibar daripada apa yang berlaku (contohnya supaya lebih berhati-hati dalam situasi wabak yang tidak menentu, patuh arahan pihak berkuasa dan lain-lain lagi), tetapi janganlah sampai kita merendahkan martabat mereka dan memalukan diri kita sendiri. 

Saya yakin, ada banyaaaakkk lagi hikmah dan ibrah yang boleh kita insafi daripada wabak COVID-19 ini. Hanya tinggal kita sahaja yang mahu mentadabbur dan mengambil pengajarannya. 

"...Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu walhal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu walhal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." 

[al-Baqarah, 2:216]

Dan tidak ada guna pon kita saling menyalahkan, saling mencerca dan memerli dalam keadaan sekarang ini. Ia tidak membantu apa-apa pon! Kalaulah kita tidak mampu untuk berganding tangan dengan para wira barisan hadapan untuk membendung wabak ini, paling kurang dan koman yang kita boleh lakukan, panjatkan doa kepada Rabbul Jalil agar diangkat segera kesengsaraan ini dan datangkan sebanyak-banyak kebaikan daripadanya. 

Moga-moga, selepas berakhirnya semua ini, kita akan menjadi seorang manusia yang lebih berjiwa hamba - betapa berkuasanya Allah dan lemahnya kita! - dan bukannya manusia angkuh yang langsung tidak mendapat apa-apa daripada semua ini!

-gabbana-

9 Caci Maki Puji Muji:

CrownQQ Official 13/04/2021, 15:05  
This comment has been removed by a blog administrator.
Mohd Sharifuddin Omar 22/10/2022, 23:12  

tumpang tinggal jejak sikit.... hehe..

jom jenguk sini pulak.. hehe

Fotosintesis 14/02/2023, 20:43  

Rindu jamah teks panjang.. Bila nak buat penulisan comeback?

شركة كلينر للتنظيف 12/05/2024, 21:25  

تعد شركة كلينر للتنظيف هي أكبر وأهم شركة تقدم خدمة تنظيف وصيانة افران بالرياض فهي من الشركات الرائدة المتخصصة في هذا المجال حيث يوجد لديها العديد من العاملين الذين يتمتعون بمستوى عالي من الكفاءة والمهارة والاحترافية ولديهم القدرة على إنجاز الخدمات المطلوبة منهم في وقت سريع والوصول إلى أعلى نتائج ممكنة ومُرضيه.
تنظيف وصيانة افران بالرياض

Anonymous 18/05/2024, 03:25  

تعتبر شركة ماستر كلين واحدة من أبرز شركات تنظيف المنازل في تبوك، حيث تتميز بتقديم أفضل وأرخص الأسعار في السوق. تلتزم الشركة بتوفير خدمات تنظيف عالية الجودة تناسب مختلف احتياجات العملاء. مع فريق محترف ومدرب على أحدث أساليب التنظيف واستخدام مواد تنظيف آمنة وصديقة للبيئة. اسعار شركات تنظيف المنازل بتبوك

Anonymous 18/05/2024, 03:42  

تهتم شركة حور كلين بتقديم خدماتها بأسعار تنافسية مع الحفاظ على جودة الخدمة، مما يجعلها الخيار الأمثل لسكان الرياض الذين يبحثون عن صيانة موثوقة وفعّالة لأفران الغاز الخاصة بهم. علاوة على ذلك، تلتزم حور كلين بالاستجابة السريعة لمتطلبات العملاء وتوفير خدمة عملاء متميزة لضمان رضاهم التام
صيانة افران الغاز بالرياض

Anonymous 18/05/2024, 03:54  

تلتزم الشركة بتقديم خدمات عالية الجودة بأسعار تنافسية، مما يجعلها الخيار الأمثل للأفراد والشركات التي تحتاج إلى حلول فعّالة لمشكلات الصرف الصحي. بالإضافة إلى ذلك، تهتم صقور الجزيرة باتباع أعلى معايير الصحة والسلامة، مما يضمن حماية البيئة والمحافظة على النظافة العامة في المنطقة. شفط مياه الصرف بالدمام

Anonymous 18/05/2024, 04:04  

يتكون فريق العمل في شركة النور من فنيين محترفين ذوي خبرة واسعة في مجال شفط البيارات، مما يضمن تقديم خدمات موثوقة وآمنة. تقدم الشركة حلولاً متكاملة تتناسب مع احتياجات الأفراد والشركات
وايت شفط بيارات بالجبيل

Mallory 10/07/2024, 15:52  

Grreat post thank you

Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP