26 November 2009

Aaaahhh..! Im such a freak...!!


For those who have seen it on my FB's status, I'm sorry you have to bear this again.

Saya seorang yang freak-kah..? Mari kita kaji.

Saya tidak boleh melihat kekotoran sedikit pun. Saya akan jadi susah hati dan tidak keruan. Contohnya, apabila habuk-habuk roti memenuhi pangkin marmar di dapur saya, saya akan mula membebel sorang-sorang. Saya juga tidak boleh melihat pinggan mangkuk bertimbun di dapur. Lantai yang kotor dan berhabuk juga sering menjadi mangsa kemerepekan saya.

Jadi, adakah saya seorang yang freak...?

Saya juga tidak boleh melihat tandas a.k.a. jamban a.k.a. bilik air kotor. Walau ada sehelai rambut yang berada di tempat yang tidak sepatutnya, saya akan mengutip rambut tersebut dan membuangnya. Sekali sekala saya akan memberus dan menyental tab mandi yang mula berdaki. Saya akan mengelap tempat-tempat yang mula menunjukkan tanda kekotoran dengan tisu basah jenama Dettol.

Sekali lagi, adakah saya seorang yang freak..? Mari kita lihat lagi.

Saya basuh baju 2-3 kali seminggu. Pakai sekejap je dah rasa kotor. Bilik saya akan divakum sekurang-kurangnya sekali seminggu. Susunan di dalam bilik akan dipastikan sentiasa teratur dan mengikut susunan tertentu. Sebelum ke kelas, katil akan dikemaskan dan saya akan menoleh 2-3 kali lagi bagi memastikan bilik ditinggalkan dalam keadaan yang betul-betul memuaskan hati.

So, have you got your verdict now..? Do you think I'm a freak...?

Wait, every argument mesti ada counter-argument kan....? So sabar dahulu, jangan buat keputusan lagi. Mari kita lihat counter-argument saya dulu.

Walau pun saya pantang melihat ketidakkemasan dan kekotoran, tidak bermakna saya akan terus mengambil tindakan. Sering juga saya malas dan tidak mengambil peduli pinggan mangkuk yang bertaburan di dapur. Atau tidak juga mengvakum lantai yang kotor. Atau sering juga bilik saya tidak kurang hebatnya dengan bilik seorang bujang senang (Ok... Maybe not..!!). Atau kadang-kadang, saya tidak berdaya untuk mengutip setiap helai rambut yang ada di tandas a.k.a. jamban a.k.a. bilik air.

Saya penat.

So macam mana...? Anda sudah ada jawapan...?

Atau.... Adakah saya seorang yang OCD sebenarnya...?? -__-'

-gabbana-

p/s: Bila la nak mula baca Superfreakonomics ni...

24 November 2009

Jom kita istighfar!

Salaam anda semua,

Mengikut riwayat yang sahih, Rasulullah SAW beristighfar 70x dalam sehari! Saya ulang, TUJUH PULUH KALI dalam sehari. Sedangkan baginda adalah seorang yang maksum; diampunkan segala dosanya, past, present and future.

Kita...?

Uhmm..... Setakat 3x selepas solat fardhu, baru 15x sehari!

Ok, jom kita fikir. Saya ambil contoh aktiviti seharian saya. Berjalan ke masjid untuk solat jemaah, pergi balik paling cepat sepuluh minit. Andailah kata, satu istighfar lengkap (Astaghfirullah...wa a-tu bu-ilaih) mengambil masa 5 saat setiap satu (mengikut kiraan sendiri yang agak cepat). Dalam masa 5 minit..? Ok la, nak pakai kasut, nak tutup pintu, nak bukak kasut balik bila dah sampai masjid... Jadikan 3 minit la. Dalam 3 minit ada 180 saat. Maknanya, dalam perjalanan nak ke masjid tu, dah boleh beristighfar sebanyak kurang lebih 36x! Pergi balik = 72x! Subhanallah...

Kalau diamalkan untuk setiap solat fardhu, Insha-Allah dah dapat 360x istighfar! Wow...!!

Tu baru pergi masjid. Belum duduk dalam tube nak pergi kelas lagi! Misal lah kata ada 10 minit free duduk dalam tube tak buat ape, dalam perjalanan pergi ke universiti. Kalau pergi balik dah digunakan semata-mata untuk beristighfar, dah boleh dapat 240x istighfar! Best kan...?? Campur dengan yang istighfar pergi balik masjid tadi, dah jadi 600x...! Subhanallah... Susah ke...?

Tapi, bukanlah maknanya saya nak kata, kena istighfar sahaja sepanjang masa tak buat benda lain. Kalau ada benda lain yang berfaedah dah boleh mendatangkan pahala, silalah sila, jangan malu-malu. Cuma... Kebanyakan masa kita digunakan untuk buat benda-benda tak senonoh, yang banyak mendatangkan dosa! Betul tak...??

So jom kita istighfar sama-sama! Jom kita hapuskan dosa-dosa kecil kita yang menggelapkan hati ni! Jom kita buang semua dosa-dosa kita yang dah bertimbun ni..!

"Astaghfirullahal adzim. Alladzi la-ila ha-illa, hu-wal hayyul qayyum wa a-tu bu-ilaih..."

"Aku memohom ampun kepada Allah yang tidak ada Tuhan selain Dia, yang hidup dan selalu jaga; dan aku bertaubat kepadaMu."

Senang je kan...? =)

Jom jom jom kita istighfar!

-gabbana-

22 November 2009

Addicted

Salaam peeps,

Just wanna share this super-addictive video. Well, at least for me and Khalil. And I blame him for dragging me along.

I am officially addicted. Enjoy!



video

-gabbana-


20 November 2009

Ke mana kita nak pergi...??

Kubur...??

Hehehe.. definitely. But is that our final destinantion...? Naaahhhh... We are Muslims right...? So sewajarnya (or sewajibnya might fit the whole picture more conveniently..) kita mempunyai hala tuju yang lebih terarah.

Let see...

Kalau tanya semua orang, as in our Muslim friends and family, I bet diorang akan cakap mestilah nak masuk sorga. Sapa yang nak masuk neraka...?? Gile... Hehehe.. Betul tak...?? Sejahat-jahat Abang Long anda yang pernah cukur bulu si Tompok sampai botak tu pun, atau Mak Lang belah abah anda yang kerjanya mengumpat, bergossip, mengumpat kembali dan mencaci jiran sekampung, atau si Ahmad Algojo kawan baik anda yang hobinya merempit dan dan mengacau anak dara orang itu pun, pasti mereka mahu masuk sorga. Ye tak...?

Masalahnya, ada mentaliti berbahaya di kalangan masyarakat kita yang takpe masuk neraka dulu, nanti masuklah sorga akhirnya...!! Nau'dzubillah min dzalik... *geleng kepala* Betul kan...? Don't accuse others, don't point fingers... Ask yourself first. pernah ada tak mentaliti sebegitu..? Saya sendiri mengaku dengan penuh tulus dan ikhlas *koffkoff* yang saya pernah ada mentaliti sebegitu sewaktu ketika dahulu.

Tapi Alhamdulillah, setelah mengenali Islam dengan lebih mendalam, setelah mengenali tarbiyyah dan keindahan ukhuwwah, wuish, tak pernah terlintas langsung nak masuk neraka...!! Anda gile kah meminta sesuatu yang pasti dan wajib anda akan sesali di hari kemudian...??

"(Ingatlah) pada hari (ketika) kami bertanya kepada Jahannam, 'Apakah kamu sudah penuh?' Ia menjawab, 'Masih adakah tambahan?'"
Surah Qaf, 50:30

Tak ke dahsyat neraka tu...? Apabila ditanya dah penuh ke belum, boleh pulak neraka jawab balik, ada lagi ke nak masuk...? As in, dia imply, "Ramai lagi ke..? Meh la meh la, banyak lagi ruang ni!"

Astagfirullah...... Tak ke berdegup hati, bergoncang jiwa dan tersentap akal fikiran bila difikirkan sedemikian rupa...?

"Dan (alangkah ngerinya) jika sekiranya kamu melihat orang-orang yang berdosa itu menundukkan kepalanya di hadapan TuhanNya, (mereka berkata) 'Ya Tuhan kami, kami telah melihat dan mendengar, maka kembalikanlah kami (ke dunia), nescaya kami akan mengerjakan kebajikan. Sungguh, kami adalah orang-orang yang yakin.'"
Surah as-Sajdah, 32:12

Subhanallah...

Nak ke kita jadi macam diorang tu..?? Yang dah bila nampak neraka, bila dah diseksa, bila dah dimalukan di hadapan bilionan manusia, baru nak menyesal, merayu mohon keampunan...? Minta kembalikan ke dunia sebab dah lihat seksaan Allah!! Sebab tu lah mereka jadi yakin! Tapi nak ke Allah kembalikan mereka ke dunia..? Dunia mana lagi nak pergi abang oii... Dunia dah kiamat dah time tu..! Jadi penghuni tetap neraka la jawabnya.. Wal i'ya dzubillah.

Ok, saya tak nak lah draw a bleak picture in this post. That's not what I meant when I first wrote this post. Just nak spark this mind-set, ke mana kita nak pergi sebenarnya.. Kita dah setkan kompas kita ke belum..? Dan kompas kita menghala ke mana sebenarnya...?? Ke sorga untuk bertemu Allah Tuhan dan Pencipta kita, dan menjadi penduduk tetap di Taman Firdausi berjirankan Nabi kekasih kita dan para sahabat, berpasarkan buah-buahan syurga yang tidak terbayang oleh fikiran keenakan dan kemanisannya, berbumbungkan langit luas menghijau, membiru yang semuanya adalah milik kita, beralaskan permata, namrud, berlian, emas dan pelbagai lagi batuan yang indah-indah belaka, berairkan sungai-sungai jernih, harum airnya, enak rasanya...

Atau kompas kita sebenarnya masih bengong..? Tidak ada hala tujuan yang tetap dan lurus..? Yang jarumnya masih tidak dapat menghala ke arah yang satu..? Akhirnya kompas sebegini membawa kita ke mana...? Sesat.

Dan betulkah seorang Muslim itu pasti masuk Sorga..? Betul. Tapi Muslim yang macam mana...??

"Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah ke dalam Islam secara keseluruhan, dan janganlah kamu ikuti langkah-langkah syaitan. Sungguh, ia musuh yang nyata bagimu."
Surah al-Baqarah, 2:208

Ha.... Bukan sebarangan Muslim rupa-rupanya. Tapi Muslim dalam erti kata sebenar. One of my favourite analogies in illustrating this is Muslim 'Bolt-On.' Anyone of you are using O2..? Tau tak pasal 'Bolt-On.'..? Ala, yang boleh pilih deal tu; nak free land-line to land-line ke, free O2 calls ke, free text messages ke. Tau tak ni...??

Ha, Islam is not like that. A Muslim can't choose which part of Islam he wants to practise and embrace. Contohnya, Syed Abu Karim al-Tawfiqi (bukan nama sebenar) tak boleh la nak solat dan bayar zakat je, tapi kerja dakwah dan puasa tak nak buat. Atau pun, Siti Nurjameah Kalsom (juga bukan nama sebenar) mahu berzina dan minum arak, tapi pada masa yang sama dia juga solat dan pergi menunaikan haji.

Aih, contoh macam tipikal gile kan...? Islam is not just about solat, puasa, zakat, haji, dakwah and etc. I know. It is so much more than just that. Tapi nak bagi contoh yang mudah dan senang untuk difahami dan ditanggapi oleh akal kita semua, Insha-Allah.

Tapi tu la pointnye; kita ni claim ourselves to be a Muslim, but how far do we really walk our talk..? Dalam ayat di atas, Allah menyeru, menyuruh orang-orang beriman untuk memegang, memeluk dan masuk Islam tu secara total. Secara holistik. Secara keseluruhannya! Maksudnya, takde satu unsur dalam Islam pun yang kita tinggalkan. Kalau tak ape jadi ye...? Ha, ayat di atas cakap, kalau tak masuk Islam secara keseluruhannya, maka kita secara automatiknya telah pun mengikut jejak langkah Syaitan. Pada hal dia adalh musuh yang nyata bagi kita.. Astaghfirullah.

Ye la. logiknya la kan. Kalau kita tak masuk dalam Islam secara keseluruhannya, buat juga apa yang orang Kafir buat, buat juga apa yang orang-orang Munafiq buat, so apa beza kita dengan diorang..?? Memang patutlah Allah tak bagi jalan tengah, hanya ada dua pilihan sahaja; sama ada pegang Islam betul-betul atau silalah jadi konco kaum kerabat Syaitan.

Hopefully takde di kalangan kita yang menanggapi ayat ini hanya untuk orang-orang beriman sahaja. As in, "Alah.. Aku nak risau ape. Ayat ni bukan tuju kat aku. Dia tuju kat orang-orang beriman je..." La hawla wala quwwata illa billah. Kalau kita ada terdetik sedikit pun pemikiran sebegini, saya nasihatkan, istighfar banyak-banyak, dan muhasabah diri kita. Kalau kita tak terasa ayat ni ditujukan kat kita, maka kita mengaku yang kita bukan orang beriman (T_T) dan secara automatiknya, kita telah pun menempah tiket percuma kelas pertama ke neraka. Naudzubillahi min dzalik...

So yes, we go back to our central concern; where do we wanna go eventually...? If we have a very strong conviction that Sorga is our final destination, then all other worldly matters shouldn't be our greatest concern. Tak melekat di hati. Sebab kita tau, kita nak pulang ke kampung halaman kita, tempat asal kita dengan bekalan yang mencukupi. Dan bekalan ini bukannya segulung ijazah, bukannya sebuah rumah banglo lengkap dengan kolam renang berbentuk kacang, bukannya duit berkepuk-kepuk yang disimpan di bawah bantal.

Sila fikirkan.

Allahu a'lam.

-gabbana-

13 November 2009

Bukan kemiskinan yang aku khuatirkan akan menimpa kalian!

Dari Amr bin 'Auf al-Ansori r.a. bahawasanya Rasulullah SAW mengutus Abu Ubaidah al-Jarrah r.a. ke Bahrain untuk mengambil jizyah dari penduduknya. Rasulullah SAW telah menerima permintaan damai dari penduduk Bahrain dan baginda mengangkat al-Ala' bin al-Hadhrami untuk menjadi 'amir di sana.

Ketika Abu Ubaidah datang dari Bahrain dengan membawa harta jizyah itu, para sahabat kaum Ansor mendengar kedatangan Abu Ubaidah ini. Maka mereka pun berkumpul untuk menghadiri solat Subuh bersama Rasulullah SAW. Ketika setelah selesai solat, Rasulullah SAW langsung keluar. Namun mereka berusaha merintangi baginda SAW. Ketika melihat mereka, Rasulullah SAW tersenyum kemudian berkata, "Saya mengira kalian telah mendengar kedatangan Abu Ubaidah membawa sesuatu dari Bahrain?"

Mereka berkata, "Benar wahai Rasulullah."

Rasulullah SAW bersabda, "Kalau begitu, bergembiralah dan berharapleh memperoleh sesuatu yang melapangkan diri kalian. Demi Allah, bukan kemiskinan yang aku khuatirkan akan menimpa diri kalian. Akan tetapi, aku khuatir jika dunia ini dibentangkan untuk kalian sebagaimana ia dibentangkan untuk orang-orang sebelum kalian sehingga kalian berlumba sebagaimana mereka berlumba, dan akhirnya kalian hancur sebagaimana mereka hancur."

Hadith riwayat Bukhari dan Muslim.

-Dipetik dari Dakwah.info.

Buat apa nak terhegeh-hegeh mengumpul kekayaan..? Bukan boleh bawak masuk kubur pun. Ye saya, memang kita dituntut mencari harta, tetapi bukan sampai itu tujuan kita. Harta dan kekayaan hanya sebagai alat untuk mendapat anak kunci untuk bukak pintu syurga nanti. Jangan biarkan kehalobaan dan ketamakan kita dalam mengejar kekayaan mengakibatkan kita dengan percumanya mendapat tiket kelas pertama ke neraka... Wal i'ya dzubillah.

Berapa kali dalam al-Quran Allah sebut pasal Kaum 'Ad, Kaum Tsamud, Kaum Nabi Lut, Kaum Nabi Nuh, Firaun, Kaum Madyan dan lain-lain lagi yang ingkar dan derhaka kepada rasul dan Tuhan-Nya..??? Berapa kali...? Banyak woo... Takkan Allah ulang dan ulang dan ulang benda yang sama untuk suka-suka je...? Mustahil. Semua kaum-kaum ni hebat-hebat belaka. Malah dalam al-Quran cakap, kehebatan mereka melangkaui kehebatan teknologi yang ada pada kita sekarang ni. Mereka kaya. Mereka hebat. Tapi akhirnya ke mana mereka kembali..? Hancur luluh, kembali kepada tanah dalam keadaan yang jijik dan hina. Sebab apa eh...? Haaa... Sebab apa lagi, sebab mereka jahil akan tujuan hidup mereka. Mereka jadikan benda lain sebagai objektif hidup. Antaranya, perlumbaan tahunan siapa yang lebih kaya dan berkuasa. Tapi kasihan... Mereka lupa yang Allah LAGI Kaya dan Berkuasa.

"Those who forget history are condemned to repeat it."
- Inche George Santayana

Allahu A'lam.

-gabbana-

p/s: Makan roti kaya lagi best...! ;)

11 November 2009

Sakit Gigi.. Revisited

Salaam a'laikum warah matullah.

Menemui pembaca budiman sekalian,

Saya tahu saya tahu (Penggunaan kata ganti nama diri 'saya' akan diamalkan dengan lebih kerap, akibat pengaruh seseorang). Sudah AMAT lama saya tidak mengupdate blog ini. Sampai blog kesayangan ramai (*koffkoff*) ini sudah bersawang, penuh dengan anai-anai dan serangga perosak. Tunggu masa sahaja untuk roboh, ha
ncur dan berkecai. Jadi sebelum semua itu terjadi, saya mengambil keputusan untuk mengupdate jua blog ini, dengan harapan blog ini akan terus bertahan bersama arus zaman...


Anyways, saya terfikir, jika saya mahu menulis setiap peristiwa menarik atau pengalaman peribadi yang tidak boleh dilupakan satu-persatu dalam post kali ini, nescaya saya akan berputus asa lantas blog ini akan bersawang kembali. Oleh sebab itu, saya tidak akan berbuat demikian. Marilah kita mulakan hidup yang baru...! (macam kurang relevan... -.-')

Kamu ingatkah post saya yang terdahulu berkaitan gigi geraham bongsu yang terchenta..? Baiklah, tanpa diduga-duga, adik kecil kepada beliau telah mengambil keputusan untuk melihat-lihat bumi yang fana ini. Cenonet sahaja, tapi hazabnya...... Hanya Allah yang tahu. Pada mulanya saya berlapang dada dan bersangka b
aik yang si adik kecil kepada Inche Geraham Bongsu tidak akan mengapa-apakan saya dan ahli keluarga gusi dan gigi yang lain. Malangnya... Sangkaan saya jauh meleset. Puan Gusi telah mengalami stress yang teramat sehinggakan sangat sukar Tuan Gigi dan ahli keluarganya yang lain untuk menjalankan tugas mereka.

Haih...

Kadangkala si Adik Kecil Geraham Bongsu berlari-lari dan melompat-lompat dan berkejar-kejaran sehinggakan Inche Mata hampir sahaja mengeluarkan air-air rembesannya. Sakitnya... Nak tidur pun terseksa...!


Saya telah pun mengambil ubat pembunuh kesakitan, di samping memnyapu-nyapu gel keluaran Syarikat Boots Sendirian Berhad. Dan juga berkumur dengan air bancuhan garam. Tetapi setakat ini, tiada perubahan ketara pada tekanan yang dialami oleh Puan Gusi. Kasihan dia...

Saya pernah terdengar, sakit gigi ni, sakitnya kedua selepas sakit nak bersalin...!! *peluh besar* Betulkah para pembaca budiman...?





Kasihan juga Encik Perut. Sudah dua kali berturut-turut menjamah nasi air. Khuatir Encik Perut menjadi bosan nanti..! Tapi mungkin ini antara hikmah Adik Kecil Geraham Bongsu mengambil keputusan untuk bersiar-siar dan menikmati pemandangan bumi yang fana ini. Mungkin Inche Perut sudah terlalu kotor dan dipenuhi dengan najis dan sampah! Lantas dek kerana kasihankan Inche Perut, mungkin Puan Gusi sebenarnya yang memberi galakan kepada si Adik Kecil Geraham Bongsu untuk pergi menjelajah dunia baru; supaya Inche Perut dapat membersihkan dirinya.

Mungkin.

Atau mungkinkah Adik Kecil Geraham Bongsu sebenarnya kasihan dan simpati kepada Raja Hati, yang sudah hitam legam, penuh dengan noda dan dosa..? Lantas membuat keputusan untuk keluar menerjah bumi yang fana, supaya kesakitan dan penderitaan yang dialami akan membuatkan Raja Hati cepat sedar dan insaf, tuntas mengingat Tuhan yang Esa..? Kafarah dosa katanya.

Mungkin juga.

Apa-apa pun, saya tetap bersyukur kerana kesakitan yang begini banyak memberi pengajaran sebenarnya. Yes, menjadikan saya lebih bersyukur dan insaf akan kehebatan Allah Yang Maha Kuasa. Alhamdulillah... Juga mengingatkan diri tentang azab Allah di akhirat kelak; sakit gigi yang tak seberapa ni pun dah cukup terseksa, bayangkan seksaan di neraka Jahannam nanti....... Naudzubillahi min dzalik...

Allahu a'lam.

-gabbana-

p/s: Mungkin juga antara hikmah sakit gigi ini, saya akhirnya 'dipaksa' untuk mengupdate blog ini! ;)


Related Posts with Thumbnails
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. Mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh...

Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang Agung."

-At Taubah, 9:111

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP